Király Zsolt: Az Aliancia-Szövetség önmagában kevés, Gyimesi nélkül nem fog menni – A Focus-felmérés tanulságai - Körkép.sk
Gedeon, Johanna
 • HUF: 386.07
 • USD: 1.08
 • 1 °C
 • 11 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Az Aliancia-Szövetség önmagában kevés, Gyimesi nélkül nem fog menni – A Focus-felmérés tanulságai

A pártegyesítés nem befejeződött, épp ellenkezőleg. Csak most kezdődik.

Kép forrása: Körkép.sk

 

Érdekes felmérés látott napvilágot alig pár nappal azután, hogy az MKP, a Most-Híd és az Összefogás is megszavazta önmaga megszüntetését, és immár platform szintjén egy közös pártban, az Aliancia-Szövetségben folytatják. Egy sokszínű gyűjtőpártban, ahogy az MKP fogalmaz.

 

A felmérés még a pártegyesülés levezénylése előtt készült, tehát azzal vádolni a Focust, hogy a gyűjtőpárt elődpártjainak döntéseire reagálna, értelmetlen. Ellenben érdemes komolyan venni a felmérés üzeneteit több szempontból is.

 

Ritka, nagymintás felmérés

SJE Nyílt nap

 

Leginkább azért, mert egy nagy mintás, 700 fős, kizárólag a magyarok körében és magyar nyelven készült országos, reprezentatív felmérésről van szó, amilyet a Focus is évente jó, ha egyet készít. Azt is leginkább belső használatra, melynek eredményei ritkán kerülnek nyilvánosságra.

 

Focus-felmérés: Gyimesi jelentheti a magyarságnak a biztos parlamenti bejutást

 

Ez a felmérés, mely augusztus 12-28 között készült, lényegében azt mondta ki, hogy az Aliancia-Szövetség saját kondícióját illetően ott tart, ahol nem is olyan régen, még maga az MKP. A különbség annyi, hogy közben a Most-Híd és az Összefogás betársult melléjük, mégsem emelkedett 8-9-10 százalék körülire, azaz a magyarság részarányával megegyező szintre a népszerűségük.

 

A választók tehát kivárnak, pontosabban otthon maradnak vagy máshová szavaznak. Jelen esetben a máshova szavazók vizsgálata az érdekes, de az otthon maradó mintegy 30 százaléknyi felvidéki magyar is komoly tartalék.

 

A fúzió még csak most kezdődik

 

A pártegyesítés tehát nem befejeződött, épp ellenkezőleg. Csak most kezdődik. Dacára annak, amit a Most-Híd hangoztat, hogy Gyimesiből nem kérnek, és esetleges szerepvállalása elfogadhatatlan a számukra a Szövetségen belül.

 

 

Az a helyzet ugyanis, hogy Gyimesi igencsak elfogadható a Most-Híd választói számára is, hiszen közel kétszer annyian vannak pozitív véleménnyel róla, mint negatívval. Ami pedig az Aliancia-Szövetségre szavazókat illeti, a Focus szerint 48 százalékuk látja pozitívan Gyimesi ténykedését, míg negatívan 24 százalék.

 

Innentől kezdve minden Gyimesivel kapcsolatos kirekesztő nyilatkozat nem több puszta féltékenységnél, mely saját választóik többségének akaratával is szembe megy.

 

Gyimesi népszerűsége ráadásul ismertségének növekedésével folyamatosan emelkedik, jelenlegi számai alig 8 hónapnyi reális parlamenti politizálás után értendők. Ráadásul teljesen értelmetlen és hiteltelen minden vele szembeni kritika olyanoktól, akik végigasszisztálták az elmúlt 30 évet, és legfeljebb saját maguk gazdagodtak.

 

Mi következik mindebből?

 

Elsősorban az, hogy az idő nem az Aliancia-Szövetségnek, hanem Gyimesi Györgynek kedvez. Hiszen népszerűsége növekszik, míg az Alianciáé a pártfúzió ellenére is legfeljebb stagnál.

 

Amennyiben tehát az MKP és az Összefogás platform tagjai komolyan gondolják a parlamentbe való visszatérést, akkor cselekednek helyesen, ha keresik a kapcsolatot és az együttműködés lehetőségét Gyimesivel. Ellenkező esetben a Most-Híd politikusainak csapdájába esnek, melyből megint csak a jelenleg az OĽaNO kötelékében tevékenykedő magyar politikus profitálhat.

 

A felmérésben részt vevő személyek profilja. Kép forrása: Focus

 

Fel lehet tenni azt a kérdést is, hogy mi az oka a Focus által is mért folyamatoknak? Elsősorban az, hogy az Aliancia-Szövetség azért stagnál, mert elődpártjai nem tudnak megegyezni a legfontosabb kérdésekben. Ilyen például a magyar és a szlovák kormányhoz fűződő viszony, az autonómia, a Beneš-dekrétumok kérdése, az előző, Smer-SNS-Most-Híd maffiakormány ügyeihez való viszonyulás, stb.

 

Gyimesire hallgat az MKP kemény mag

 

Ebbe a helyzetbe érkezik Gyimesi, aki lényegében ugyanazt vallja és hirdeti, mint az MKP kemény magja, stabil választói rétege vagy az Összefogás is. Ráadásul még a Fidesz legmagasabb köreibe is bejáratos. Mi több, képes megszólítani azokat a választókat is, akik az Alianciára már nem szavaznának, vagy szlovák pártra adnák voksukat. Gyimesi hozzáadott értéke magyar szempontból így sokkal magasabb, mint a Most-Híd vagy az Összefogás hozadéka a „közösbe.”

 

Gyimesi ráadásul a felmérés alapján a választók szerint egy határozott, megbízható, erős politikus, amilyenből az Aliancia-Szövetségben igencsak híján vannak.

 

Ilyen szempontból, ha a Szövetség tényleg komolyan gondolja a parlamenti bejutást, együttműködésre van ítélve Gyimesivel (de ugyanez érvényes Gyimesire is, akinek a magyarok leginkább akkor tapsolnak, ha a Most-Híd politikusait „nyírja,” de az MKP-t kíméli.)

 

A Most-Híd kiszorítaná Gyimesit a Szövetségből. Hová áll az MKP?

 

A Most-Híd taccsra teheti a Szövetséget

 

Ezért is lenne végzetes hiba az MKP és az Összefogás részéről, ha a Most-Híd igényeinek megfelelően együtt ásnák az árkokat és kiutálnák maguk közül Gyimesit, aki így az OĽaNO-ban kamatoztathatná és válthatná politikai tőkévé a magyarok támogatását. (Hogy a felvidéki magyar egyébként is nagy számban hajlandó megfelelő üzenet – mint például a korrupcióellenes küzdelem vagy egyéb országos témák – esetén szlovák pártra szavazni, azt láthattuk a legutóbbi választásokon.)

 

Ha tehát összeadjuk a Focus felmérésének legfontosabb eredményeit, láthatjuk, hogy a magyar parlamenti bejutás esélye akkor maximalizálható, ha azt egy egyértelmű magyar etnikai politizálás képviseli, melyben Gyimesi György is aktívan részt vesz. Ő jelentheti ugyanis a hiányzó különbséget az 5 százalékos parlamenti küszöb eléréséhez, mi több, az afölötti, megnyugtató eredmény eléréséhez.

 

Gyimesi és az MKP egyes politikusai megértik egymást. Kép forrása: Körkép.sk

 

A Focus felmérése ráadásul csak részletében került ismertetésre. A Körkép.sk birtokába került teljes felmérésből további érdekességek olvashatók ki.

 

 1. Gyimesi nélkül nagy eséllyel nem elérhető a parlamenti képviselet
 2. Az OĽaNO magyarja országos kampány nélkül, kevesebb, mint egy év alatt a legnépszerűbb magyar politikusok közé tornázta fel magát, és támogatottsága folyamatosan növekszik
 3. Gyimesi vélhetően már most erősebb, mint a fúzió előtt a Most-Híd és az Összefogás együttvéve volt.

 

A pártegyesítés tehát nem befejeződött, épp ellenkezőleg. Csak most kezdődik. A parlamenti bejutásról ugyanis nem a politikusok, hanem a választók döntenek.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassa a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat készíthessünk önöknek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 32 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. Sze. 22. 08:02

Szivemszerint jobb lenne ha egy teljesen új magyar párt és új emberekkel arcokal létrehoznanak ahol Gyimesi gond nélkül tenné a dolgát mer itt ezek a 30 éven keresztül ganajok csak fékeznek őt! Ahol Bugaros parti van ott csak lopnak és hazudnak

jancsi
2021. Sze. 22. 15:48

Es Matelko mit fog szolni Gyimesi atigazolasahoz? Neki is kellenek Gyimesi valasztoi. Errol nem beszel senki?

  Gerembes Karcsi
  2021. Sze. 24. 06:44

  Semmit nem szólna sőt még nagyobb lenne ha módjuk ősze alna az új magyar párt a matovicevel és így több a megszavazo

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket