Pál
 • HUF: 361.03
 • USD: 1.13
 • -2 °C
 • 5 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: Megalakult a Szövetség – Lehetőségeit Bugár és Pellegrini árnyalhatja

A végső szót a választók mondják majd ki. Őket pedig ismét átverni már nem lesz lehetséges.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Második esélyt kapott az egyszer már zátonyra futott házasság, ahol időközben a gyerekek is felnőttek. Így jellemezhető leginkább a Szövetség-Aliancia október 2-ai megalakulása.

 

Új időszámítást ígér a felvidéki magyarság számára a Szövetség-Aliancia

 

A Forró Krisztián vezette párt új időszámítást ígér, és a lehetőségei is adottak ahhoz, hogy célját elérje.

 

Ugyanakkor az alapító partokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok, valamint a vezetőségben ülő egyes személyek tulajdonságai miatt fokozottan indokolt az óvatosság.

 

Egyelőre még csak a rajtvonalon állnak

 

A több mint egy évig épített keret tehát elkészült, a neheze azonban még csak most jön. A választók ugyanis még semmit nem kaptak. Ehhez a tartalommal való megtöltés, a „gürimunka” és a bizalom megszerzése szükséges. Ha ez is sikerül, minden rendben lesz. Addig is azonban el kell kerülni az útvesztőket, nehogy ismét zsákutcában fusson a politikai képviselet.

 

Megtartotta alakuló közgyűlését az Aliancia-Szövetség (képgaléria)

 

Ilyen szempontból, ha az egyes platformokra tekintünk, a háromból kettő viszonylag rendben van. Ugyanúgy a platformvezetők személye is. Jó hír, hogy Gubík László helyett végül a politikailag jóval képzettebb Berényi József vezetheti az MKP platformját. Ugyanúgy az Összefogásos Orosz Örs is tudja húzni azt a bizonyos közös szekeret. E két személy ráadásul képes szót érteni egymással, ami a pártelnök, Forró Krisztián munkáját könnyítheti.

 

Ha az egyes platformokra tekintünk, a háromból kettő viszonylag rendben van. Kép forrása: Körkép.sk

 

Forró erős mandátummal bizonyíthat, és bizonyítania is fog kelleni. Az elvárások ugyanis nagyok. Egy parlamenti küszöb megugrására készülő párt elnökének az első naptól kezdve parlamenti szinten kell tudnia politizálni. Hogy a választók is elhiggyék, van keresnivaló a nagyok között.

 

A Most-Híd továbbra is probléma

 

A gond a vegyespárti platform körül várható, akik miután sikeresen átmentették magukat, kezdettől fogva afféle párt a pártban pozícióra törekednek.

 

Ilyen szempontból a Solymos (OT-elnük)-Rigó (platformvezető) leosztás is az eddigi hamis, intrigán, kétszínű politika veszélyét vetíti előre. Benne a Fidesz, Gyimesi György és a szlovák kormány ellenes attitűddel. Mindhárom álláspont rendszeridegen a Szövetség és potenciális választóik többsége számára.

 

Ez okozhatja a gondot a jövőben, melyre az elmúlt napokban több példát is láttunk. Soroljunk fel most kettőt közülük:

 

Bugár Béla még mindig kísért

 

1. Bugár Béla DenníkN-es szereplése, melyben a bukott, megosztó, vegyespárti politikus továbbra is a Szövetség számára ad “tanácsot”. Például, hogy ha nem marad vegyespárt, nem jut be a parlamentbe. Válaszul a Most-Hid platform az utolsó pillanatban ruszin jelöltjét nominálta a Szövetség országos elnökségébe, jelezve, hogy mindenhol, ahol embereik vannak, mindig lesz egy nem magyar nemzetiségű személy. Bugár hatása, befolyása a vegyespártiság felé tehát továbbra is kézzelfogható.

 

A másik aggály Bugár esetleges szerepeltetése a Szövetség közös parlamenti választási listáján. A platformok autonómiája ugyanis erre lehetőséget ad.Forró e téren megengedően nyilatkozott a Körképnek, Mózes ellenben a DennikN-ben világosan felmutatta a piros lapot Bugárnak.

 

 

Mózes már kétszer felmutatta a piros lapot Bugárnak, Forró azonban megengedőbb. Kép forrása: Körkép.sk

 

A végső szót a későbbiekben a Bugárral szemben alárendelt szerepben levő Solymos-Rigó tandem mondhatja majd ki, annak minden lehetséges, súlyos következményével együtt immár a Szövetség egészére nézve.

 

Hiányzó ideológia

 

2. A második komoly, ha nem a legkomolyabb probléma, hogy nem világos a Szövetség ideológiai besorolása. Ennek egyértelmű jele a potenciális politikai partnerek listája. Míg ugyanis Robert Ficot és  a Smert, valamint a szélsőjobbot kizárták a lehetséges közös halmazból, a Hlast és Pellegrinit nem. Pedig Pellegrini ugyanannak a Smernek volt a tagja, mi több, a Smeres kormány miniszterelnöke. Ráadásul ma már a Hlas több politikusa (Žiga, Raši, maga Pellegrini és talán Saková is felkészül) érintett a NAKA kapcsán, mint Ficoéknal. A Szövetségnek mégis csak a politikai maffia egyik fele elfogadhatatlan, a másik maffiával partneri viszonyra törekszik…

 

 

A végső szót a későbbiekben a Bugárral szemben alárendelt szerepben levő Solymos-Rigó tandem mondhatja majd ki, annak minden lehetséges, súlyos következményével együtt immár a Szövetség egészére nézve.

 

Ez szintén a Most-Híd befolyását jelzi a gyűjtőpárton belül. A Körkép.sk kérdésére (bár többször is próbálkoztunk) nem érkezett világos, érthető válasz az ellentmondás feloldására.

 

Összegezve

 

A Szövetség meglépte az egyedüli megléphetőt, és elvileg képes lehet az 5 százalékos parlamenti küszöb megugrására. De még nagyon az út elején jár.

 

Mindenekelőtt hiteles politikát kell folytatnia. Az, ami eddig zajlott az egyes elődpártokban, édeskevés.

 

A Szövetség-Aliancia legszűkebb vezetése. Kép forrása: Körkép.sk

 

A Szövetség túlnyomó többsége részéről (ha megértik, mi is az elvárás feléjük és képesek lesznek dolgozni, képezni magukat) teljesíthető az alapvető elvárás. A magyar kormányzat várhatóan szintén partner lesz ebben. A kalandorok viszont ugyanúgy helyet kaptak az asztalnál, és nagyon oda fog kelleni figyelni, nehogy megismetlődjön a történelem.

 

A Szövetség megalakulása ugyanis eddig csak az országos politikában sikertelen magyar közéleti szereplők önmentő akciója. A végső szót a választók mondják majd ki. Őket pedig ismét átverni már nem lesz lehetséges.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassa a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat készíthessünk önöknek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. okt. 03. 15:58

Bizzunk benne,hogy Bugar es csapata felnott a feladathoz es felfogjak, hogy itt mar nem lehet hazardirozni.

B.Z.
2021. okt. 03. 16:56

Naiv dolog elhinni, hogy a rókalelkű B.B. emberi (pofátlan hazudozások,...stb) és politikai nézetei megváltoznak. Sok más mellett engem érdekelne az is, hogy a volt MOST szlovák anyanyelvű tagjai is a magyarok érdekeiért fognak küzdeni ? Ez az egész (nekem) olyannak tűnik, mint amikor összekeverik a kutya, a macska és a disznó ürüléket és azt hiszik, hogy az torta, de az csak egy még nagyobb rakás sz.r.

  Gerembes Karcsi
  2021. okt. 03. 18:44

  Ép így szeretem volna fogalmazni csak megelőzés követett el B Z de a lényeg meddig ugyan az ! Máskülönben én és családom és még jopár ismerős is úgy gondoljuk hogy ha nem jön össze egy teljesen új magyar párt Gyimesi támogatottságal akkor el állunk a szavazói lehetőségtől! Mert nem egyszer Király Zsolt meg írta hogy igen is olvassák a komenteket a sokat említett bugar és forró bagázs mégis ősze álltak a korrupt hidas bandával és nemkel sokat találgatni hogy miért is mert évek óta egyik a másik kezére jacot mind penzileg mind bizonyos lépésekben ha ez nem így lenne vagy volt akkor forró ék szobase hozták volna a hidal való egyesületet nemhogy még bugar is automatikusan a párt tagja hát köszönöm szépen mi ebből nem kérünk.!!! 30 éven keresztül hazudodt lopott és kisemizet minket hagyta hogy alacsonyabb renduek legyünk felfideken a magyar nyelv elvesztesere hajtotta a vizet a mocskos hazug kétszínű szlovák kormány javára! Ezt lehet veni mint haza árulás nak ezért kötél által megadott módon kellene vele elbani! Én csak anyit kívánok Bugar Bélának hogy mihamarabb éhen mennyen le a tetű a nyakárol mert egy hazug és gyomor forgató minden tiszta szívű felvidéki magyar ember szemében! Hogy vinné el a covid

   Borbély József
   2021. okt. 04. 18:31

   Király Zsolt elég kíméletes volt ezzel a fehérgalléros bűnszervezettel,akik új időszámításról hazudnak pofátlanul és az első sajtótájékoztatót tótul harangozzák be-meghazudtolva önmagukat.Nos,kutyából sohasem lett szalonna,így ezektől az imposztoroktól sem várhatunk semmi jót. Nem szabad őket a parlamentbe juttatni,mert onnantól egy elszabadult hajóágyúhoz hasonlatos lesz a tevékenységük,feledve minden hazugságcunamijukat,amivel boldogítani akartak minket!

varga lajos
2021. okt. 04. 19:50

Kár a halva született ragadozóra szót pazarolni, mifelánk az öregjeink szerin az ilyenekkel véek egy asztal mellé ülni is. Igazuk volt, mer egyszer ülem , ha nem is egy aszalnál, de egy vendégségben B.B.-vel, de még ma is felfordul az egyébkén nem túl kényes gyomrom, ha arra gondolok, hogy az ilyenkétes alakoknak arra kelle csak a Búcsi és a Báorkeszi egyszerű emberek helytállása, hogy a semmittevésüket könnyebben elrejthessék és most majd egyszeriben a hazug készinű disznóból együttműködő, önudatos, a felvidéki magyarság érdekében önzetlen áldozatokat hozó poliikus lesz. Hát erre a cirkuszi produkcióra még ingyen sem vagyok kíváncsi!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket