Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Egy nappal azután, hogy Richard Sulík az SaS elnöke egy politikai műsorban bejelentette, hogy leginkább a balliberális Progresívne Slovenskóval tudja pártját egy kormányban elképzelni, a szlovák sajtó arról cikkezett, hogy az SaS megváltoztatná a választási törvényt.

 

Méghozzá egy évvel a megyeivel összevont helyhatósági megmérettetés előtt. Minden ilyen módosításnál érdemes megnézni, ki járna jól a változással. Az időzítés azonban nagyon árulkodó. Ugyanis a legutóbbi, Smer – SNS – Most-Híd maffiakoalíció által bevezetett egykörös választást a gyakorlatban még ki sem próbálhattuk.

 

A válasz valószínűleg az, hogy azért most, és azért így, hogy ne legyen annyira feltűnő a valódi cél: az elnökválasztás és az EP-választás összevonása. Az ugyanis a liberálisoknak és Zuzana Čaputová elnökasszonynak kedvezne (jelen állás szerint) leginkább. Ez megmagyarázza az időzítést is: ha 2022-ben akarna az SaS módosítani, nyilvánvaló lenne, hogy leendő partnereinek, azaz Čaputovának és a PS-nek ágyaz meg.

 

 hirdetes_300x300  

Sulíkék azzal indokolják módosításukat, hogy növelni szeretnék az EP-választás szánalmasan alacsony szlovákiai részvételi arányát. Valójában az elnökválasztás és az EP-választás összekapcsolásával a balliberálisok helyzeti előnyhöz jutnának. Az ő kedvenc témáik kerülnének előtérbe, mint a jogállamiság, uniós források, kultúrharc.

 

Már a 2019-es kampány is megmutatta, hogy rendkívül jól mobilizálnak és hatékonyan használják ki az online teret is erre a célra. Az EP-vel egy időben tartva új kontextusba kerülne az elnökválasztás is. Nem a szokásos kormánnyal szembeni ellensúly/nem ellensúly dilemma merülne fel, hanem az európai kérdéseket, kultúrharcot, ideológiai kérdéseket feszegető perspektíva. Ami pedig Zuzana Čaputová újraválasztási esélyeit növelné jelentős mértékben.

 

Mondhatnánk, hogy az SaS stratégiája könnyen visszaféle is elsülhet, hiszen Szlovákia egyelőre még konzervatív gondolkodású ország. Ám a végeredményt a mozgósítás fogja eldönteni, márpedig Szlovákiában a mediális tér egyértelműen liberális dominanciájú, ahogy az online tér is. A névleg konzervatív értékeket felvállaló pártok pedig általában vissszavonulót fújnak, ha megfenyegetik őket azzal, hogy elesnek a nyugati partnerek támogatásától és/vagy az uniós forrásoktól.

 

A jelentéktelennek és takarékosnak tűnő változtatás tehát alapjaiban írhatná át a politikai verseny feltételeit. Ráadásul mindössze egy évvel a rendes parlamenti ciklus vége előtt…

 

Egy évvel a megyei és helyhatósági választások előtt módosítaná a választási törvényt az SaS

 

Komjáthy Lóránt

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassa a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat készíthessünk önöknek!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.