Eszter, Eliza
 • HUF: 382.50
 • USD: 1.07
 • 14 °C
 • 27 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Ne várjunk vele, mielőbb el kell dönteni a Szövetség politikai irányultságát

A platformok közti rivalizálás csak addig visz előre, amíg nem egymás sarokba szorítása a cél

Nyitókép forrása: Körkép.sk/KZS
Frissítve 2022.01.15, 10:53

 

Már a Szövetség-Aliancia létrejöttekor világos volt, hogy ebben a formában nem lesz működőképes. E sorok írója továbbra is fenntartja azt a nézetét, hogy a Most-Híd egy része vagy egésze csak az alkalomra vár, hogy eljátssza azt, amit Bugár Béla tett meg az MKP szakadásakor.

 

Azaz, kilépni, és vállalhatatlan partnernek, elszigetelt entitásnak, szélsőséges elemnek beállítani a párt konzervatív szárnyát, hogy (liberális szlovák szempontból) egyedüli alternatívaként villogjon a kiábrándult választók előtt. A történelem ismétli, de sosem másolja pontosan önmagát.

 

Ahogy haladunk előre az időben, ez a meggyőződés egyre szilárdabb. A Rigó Konrád vezette Most-Híd mintha csak az alkalmat keresné, hogy gúzsba kösse az MKP-t, és megzsarolja: ha nem úgy táncol, ahogy ők fütyülnek, vége a szövetségnek és mindenki indulhat a maga útján, a maga pénzén, a maga mediális hátterével. Bárcsak a magyar ügyeket illetően lennének ennyire motiváltak és találékonyak.

 

Mert mivégre, ha nem ezért kellett Ravasz Ábelnek szövetkeznie a Magyarország- és Orbán-fóbiájáról ismert áljobboldali SPOLU-val. Jakab Elemér elég gyanús körülmények közötti és még gyanúsabb indítékkal történő beválasztása az Országos Tanácsba szintén ebbe a kategóriába tartozik. Sőt, ide sorolnám a Most-Híd ifjúsági tagozatának SaS-szel folytatott tárgyalásait is.

 

Épp akkor, amikor a Szövetség két platformja mintha keresné és meg is találná a felvidéki magyar választókhoz vezető utat. Az elmúlt időszakban több olyan témát is felvállaltak, amelyek végre valahára kontúrokat adnak a Szövetség-Alianciának. Ott volt például Berényi József (kissé elkésett) nyilatkozata a platformokról, vagy az Összefogás MKP-platform sokatmondó térképe a marihuána legalizálásának indokolatlanságáról, és még sorolhatnánk. Ezek olyan utalások, amelyek elárulnak valamit a párt identitásáról, meg arról, kik lehetnek és kik nem lehetnek a partnerei a jövőben.

 

Szóval, politikai és kommunikációs szinten is javuló tendenciát vél felfedezni az is, aki egyébként úgy vélte, hogy az MKP és a Most-Híd csak azért temette be az árkokat, hogy ne kelljen tudomást vennie a köztük és a választók közt tátongó szakadékról. Az előrelépésnek a Most-Híd nem elősegítője, hanem inkább hátráltatója volt.

 

Épp ezért talán eljött az ideje annak, hogy a Szövetség identitása végérvényesen eldőljön. Ezt több dolog is indokolja:

 

 • Az, hogy Bugár Béla úgy érezte, meg kell szólalnia a Jakab Elemér-féle incidens kapcsán, arra utal, hogy a Most-Híd belsőleg megosztott, és Rigó Konrád egyáltalán nem áll a helyzet magaslatán (miért is állna?).
 • Közelednek a helyhatósági választások, és a polgármesterek tudni akarják, milyen csoportosuláshoz adják a nevüket. Ha nem dől el a párt identitása, akkor tömeges kilépésre (és függetlenként való indulásra) lehet számítani.
 • Különösen a Most-Híd részéről várható ilyen tendencia. Rigó Konrád még a most-hidasok között sem túl népszerű korábbi államtitkári tevékenysége és gőgje, arroganciája okán.
 • Magyarországon választások jönnek, Szlovákia átveszi a V4 elnökségét, Csehország az EU elnökségét. A cseh és szlovák kormányok pedig minden önállóságukat elvesztik az őket pénzzel dotáló, vállalhatatlan ideológiai diktatúrát gyakorló EU-val szemben. A V4-ben eltolódások várhatók. Ez a Szövetség-Alianciának is lehetőséget ad arra, hogy releváns és józan politikát folytató, konzervatív, családközpontú párttá nője ki magát.
 • Ha már családközpontúság, az embereket dolgozó robotoknak tekintő liberális politikával rokon vegyespárti gondolkodás soha, de soha nem fog kiállni egy proaktív családpolitika mellett. Tehát kizárt, hogy a felvidéki magyar közösség megmaradásáért bármit is tegyenek a Most-Híd platform vezető politikusai, ha lehetőséget kapnának is rá.
 • A magyar most-hidas polgármesterek többsége vagy legalábbis igen nagy hányada nem ideológiai vagy megélhetési politikus, hanem napi szintű reálpolitikát kénytelen folytatni a település működése érdekében. Számukra nem sokat jelent, hogy a platform vezetése fennhéjázó szöveggel élteti az amerikai-szlovák védelmi megállapodást meg a mainstream liberális propagandát. Sőt, megkockáztatom, igen nagy részük szimpatizál Orbán Viktor politikájával, legalább néhány konkrét területen.
 • Könnyen meglehet, hogy tavasszal újabb kormányválságot robbantanak ki a liberálisok. Az előjelei már mutatkoznak. Ha így lesz, akkor a Most-Híd Platform minden bizonnyal elkezd a szlovák liberális térfél kedvére tenni, elhangzanak majd mindenféle kijelentések, amivel közvetlenül Orbán Viktort, közvetve az MKP-platformot kritizálják, majd kilépéssel fenyegetőznek, az együttműködés felrúgását is belengetik a másik két platformmal szemben. A választások vagy hatalmi átrendeződések előszelében pedig adott esetben több Most-Hídas politikus is úgy fogja érezni, ideje színt vallani, és hozzá közelebb álló szlovák párthoz átigazolni. A piszkos munkát pedig rábízni a baráti sajtóra.

 

Ennyi érv több mint elég. Nincs idő kivárni a kicsinyes belső helyezkedéseket, illúzióba meneküléseket, időhúzásokat. Most a Szövetség-Aliancia megmutathatja, képes-e dönteni. Mert ha önmagáról nem tud dönteni, akkor a felvidéki magyar közösségről még annyira sem…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2022. jan. 14. 08:15

Talán már felettem ezt a kérdést de még mose kaptam meg a választ hát kérdem még egyszer ami így szól Miért kelet a hidal foglalkozni és ősze állni? Mit tud adni milyen értéket képvisel ami nekünk kell? Ere kérek választ és arra hogy minket választokat miért nem kérdezték meg hisz mi vogjuk megszavazni! Ezekre kérek választ

  Petike
  2022. jan. 14. 09:05

  az MKP 2010ben 2012ben 2016ban és 2020ban sem kerult be a parlamentbe egyedul.A Hid 2016ban elqrta hogy osszeállt Ficoékkal és megbukott.Valamennyi szlovákiai felvidéki magyar politikus felfogta hogyha azt akarjuk hogy legyen érdekképviseletunk a szlovák parlamentben akkor ossze kell fognunk tehat konzervativak,liberálisok,szocik stb.EZ AZ EGYETLEN út ahhoz hogy legyen képviseletunk nemcsak a régiokban hanem a parlamentben is.En is számítottam azzal hogy lesznek ellentétek de ezek NEM olyan nagyok hogy ne lehessen oket kikuszobolni.Kérdezed hogy nekunk mi kell hát megmondom mi kell.Kell hogy legyen képviseletunk a parlamentben,hogy legyenek munkalehetosegek a déli régiokban,hogy ne vándoroljanak el onnan foképp a fiatalok máshova vagy kulfoldre,hogy megmaradjanak a magyar iskoláink. hogy a szégyenletes beneši dekrétumok kollektív bunossége el legyen torolve és stb.Igen ezek kellenek nekunk és ebben teljes egyetértés van a párt vezetoségében legyen az egykori MKPs ,hidas vagy osszefogásos.Tehát már NINCS tobbet MKP.nincs Híd nincs Osszefogás de van SZOVETSEG amiben gondolkodni kell.Ne azon álljon a bál hogy ki Orbán barát és ki nem hanem azon hogy minél jobb eredményt érjunk el a helyi és onkormányzati választásokon.Ne gondold hogy pl.az RMDSZben nincsenek ellentétek mert vannak kelemen Hunor és Marko Béla sem ért mindenben egyet de az erdélyi magyarság érdekében egy húron pendulnek.Nekunk is így kell gondolkodnunk.

   Gerembes Karcsi
   2022. jan. 14. 11:10

   Petike amit itt okokat felsoroltal ara volt Bugar B nek 30 éve nem oldott meg semmit se a benes dekretumot se a munka lehetőséget és mint látjuk a seggnyaloi se ezekre törekszik sőt még felse hozták egyszeres hogy jovolna már ezel valamit kezdeni!! Szóval jobb lenne ha egy teljesen új párt új emberekkel alakulna egy magyar párt és nem ezekkel a kieget hitelt vesztet alakok, Hogy ne szívják a verunket többet és szavazatainkat! Kelet kapujan néz szét és lép be hogy Láss is valamit és ugyan így minden magyarlakta vidéken mi a helyzet különbség necsak az viragozon ahol a hidasok uralnak vagy az Mkp ok legyen munka mert enis ki járok dolgozni 16 éve mert csak akkor ígérték mikor szavazni kellet utána jött a nagy csend és nincstelenseg!! Őszintén én már lese szarom hogy hogy írjak a szülő falum nevét szlovákul vagy magyarul de irhatjak felőlem barmijen nyelven ha csak pár napra járok haza mert otthon nincs munka !

   Ferike
   2022. jan. 14. 23:04

   Hát te aztán "jómegaszontad a tutit". Vedd le a rózsaszín szemüveget! Mint ahogy a kutyából nem lesz szalonna, úgy a Hídasból sem olyan aki közös MAGYAR ügyért küzd. Ezeknek még az anyukájuk is automatikusan alku illetve megalkuvás tárgya, ha pénzt vagy hatalmat éreznek. Tényleg azt akarod nekünk megmagyarázni, hogy ilyenek kellenek az itteni magyarságnak????? Hát ha ez így van akkor bizony meg is érdemeljük a sorsunkat, azt a jövőt amiből már kaptunk ízelítőt a vágóHídas kórmányok alatt! A vér nem válik vízzé - ezt borítékolhatod!

Borbély József
2022. jan. 14. 08:56

Rohadtul unalmas már ez a téma.Akiknek 30 év nem volt elég ezekből a bitang imposztorokból külöbség nélkül ( MKP,vágóHíd, a harmadik nem létezik),akkor csak ismételgessék ezeket az unos untalan visszaköszönő közhelyeket. Legyen már vége ennek a döglődésnek és egy fillért se adjon a magyar kormány ennek a degenerált slovmaď. közösségnek. ( Csallóközcsütörtökben - Őry P. a polgármester magyar szót- magyar feliratot már csak elvétve hall-lát az emberfia,pedig hivatalosan a ,,magyarok,,többségben lennének).

Borbély József
2022. jan. 14. 09:04

Karcsi-én válaszolok Neked. Azért mert ezek-EZEK, az ördöggel is összeállnak,ha a pénz szagát megérzik.Nekünk kell őket a pokol fenekére küldenünk azzal,hogy hátat fordítunk a választási urnáknak. Amíg ez nem fog megtörténni és pénzhez juttatjuk őket-semmi nem fog változni.A magyar kormányzat milliói is csak pusztába kiáltó, teljesen felesleges pénzszórások a magyar adófizetők pénzéből!

  Gerembes Karcsi
  2022. jan. 14. 10:55

  József így van teljesen egyetértek önnel ezek megvannak minden hájal kenve csak a pénzük érdekeli őket amit szépen nyugtáznak majd valami külföldi bankban! Ensem és családom nem megy rájuk szavazni az 100%!!

B, Gy.
2022. jan. 14. 09:17

Fent all a veszelye hogy a hidasok a kozvetlen a valasztasok elott fognak kilepni a Szovetsegbol amikor mar nem lesz ido a magyarok sorait rendezni igy elbukhatjak a parlamentbe kerulest ok viszont osszeallnak valamelyik szlovak partal amelyiknek jo kilatasai lesznek bejutni a parlamentbe estleg a kormanyba.

  Petike
  2022. jan. 14. 10:16

  én sohasem szavaztam az egykori Hídtra de nem látok olyan pártot a szlovák oldalon akikkel az egykori hidasok ossze tudnának állni sem koalícios sem ellenzéki oldalon.A Progressziv Szlovákiával szerintem Simon Zsolt pártja fog osszeállni.Nem kell rémhíreket terjeszteni

   Gerembes Karcsi
   2022. jan. 14. 11:15

   Sak legyen aki bejutasa őket a tűz közelébe és ha ezek bejutnak akor a földön nagyobb barom mint a felvidéki magyarok nem lesznek jodarabig azt garantálom!!

Gerembes Karcsi
2022. jan. 14. 11:18

Aki megléte az tudja egy dolog volt jó a kumunista világban az hogy volt munkánk és haza járó segítség és meg is élt az ember ha párt tag voltál megjobb volt!! De legyünk magyar párt tagok igen de milyen áron ez a nem mindegy!!

Petike
2022. jan. 15. 21:32

Ferike szerintem a hidasok nagyon csúnyán ráfáztak hogy koalíciora léptek Ficoékkal úgyhogy szerintem számukra nincs más út mint a Szovetségen beluli politizálás.

  Ferike
  2022. jan. 16. 17:39

  Petike hát pontosan erről beszélek neked. Te azt gondolod, hogy nem tennék meg újra??????? De bizony!!! Ha kell akkor Pellegrini, ha kell Fico, ha kell akkor Danko....ha kell akkor bárki más (akár az ördög ahogy a Józsi is írja)!!! Te azt hiszed, hogy ezeknek vagy embereiknek nincs közük Bödörhöz, Kocnerhoz, Trnkahoz???? De bizony!!!! Ezek, ha kellett embereket, családokat tettek tönkre amennyiben útban voltak! Hidd el tudom miről beszélek! Most már szerencsére az "irhájukról" van szó amit menteni akarnak. Ilyenekkel kellene "szövetkezni", hogy mentsék magukat vagy hogy újra hatalomhoz juttassuk őket??? Láss a sorok között, hogy annak ellenére, hogy most fogavesztett mérgeskígyók mégis milyen agresszívak ott ahol megtehetik. Tényleg ezt akarjuk Ferike????.....hát én biztosan NEM!!!! Ahol Hídas van ott tisztesség, erkölcs és KÖZÖS MAGYAR érdek nincs barátom!!!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket