Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghird

 

Rengeteg találgatás és spekuláció jelent meg az ukrán válság kapcsán: mit akarnak vagy nem akarnak az oroszok, az amerikaiak, a németek? Az már jóval kevesebbeket érdekel, mit akarnak az ukránok, vagy a V4-ek. Az egész helyzetben hatalmas a bizonytalansági tényező, mégis, van itt néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni. Induljunk ki kivételesen abból, hogy a feszültség fokozása ezúttal egy befagyott konfliktus kiolvasztását és lezárását szolgálja. Csak hogy legyen legalább egy új perspektíva.

 

  1. Az ukrán válság miatt az oroszok és a kínaiak túlságosan közel kerültek egymáshoz, ami gondot jelent az USA-nak. Ha éket akar közéjük verni, Washingtonnak rendeznie kell Oroszország legfájóbb dilemmáját: Ukrajnát. Oroszország és Kína kapcsolata tele van buktatókkal, a szerelem nem olyan nagy, mint amennyire azt eddig mutatták.
  2. Nagyhatalmak közti háborúra alighanem nem kerül sor, de Ukrajna sorsa hatalmas kérdés. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Kijevben hatalmi változás megy végbe, új hatalmi egyensúlyt hoznak létre. Olyat, amit Moszkvában és Washingtonban is el tudnak fogadni.
  3. Az új hatalmi egyensúlyhoz vezető út azonban rendkívül veszélyes. Lehet az puccs, de akár nyílt háború is, vagy totális belpolitikai összeomlás. Bárhogy is lesz, Oroszországnak és a NATO-nak meg kell akadályoznia, hogy az ukrán események átgyűrűzzenek a környezetükre. Fehéroroszország és Kazahsztán hatalmi berendezkedését a közelmúltban már „stabilizálták”. Függöny fel, jöhet Ukrajna. Az átmenet ugyanis sok mindent okozhat, ellenséges szakadár egységek fenyegetésétől tömeges migráción át az illegális fegyverszállításokig bármit. Ezért is kellett megerősíteni a NATO keleti szárnyát.
  4. Rengetegen vannak, akik az ukrán konfliktus további fenntartásában és a válság belátható időn belüli lezárása ellen érdekeltek. Például, mert hatalmi pozíciójuk, bevételeik a konfliktus lététől függenek. Lehetnek ezek szeparatisták, vagy ukrán oligarchák, akik jól megszedték magukat a katonai kiadásokon. Épp ezért, az amerikai diplomatákat és családjaikat nem feltétlenül egy orosz támadás miatt kellett evakuálni Ukrajnából, hanem például azért, hogy egy ellenük intézett merénylettel ne kényszerítsék bele az USA-t az ukrán háborúba Kijev oldalán, fenntartva ezzel a konfliktust, elodázva a „rendezést” (jelentsen az bármit).
  5. Az amerikaiak nagy erőkkel keresnek alternatív gáz-beszállítókat Európának. Nem azért, mert az oroszok el akarnák zárni a gázcsapot. Sokkal inkább azért, mert várhatóan akarva vagy akaratlan leállhat az Ukrajnán keresztüli szállítás, ami önmagában is ellátási gondokat okozhat Európában.
  6. Az ukrán válság lezárását követően (ha egyáltalán sikerülni fog az egyébként elég kockázatosnak tűnő kísérlet), Oroszország visszakapja ütközőzónáját, az Egyesült Államoknak pedig kevésbé kell aggódnia Európa miatt, és teljes figyelmét Kínának szentelheti…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.