Emese, Sarolta
  • HUF: 402.59
  • USD: 1.04
  • 18 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Szlovákia nagyhatalmi garanciát akar nagyhatalmaktól kapott határaira

Szlovákiát a történelmi tapasztalatai teszik egyszerre bizalmatlanná és szolgalelkűvé

Nyitókép forrása: SITA/Roberto Pfeil/dpa via AP

 

Jelenlegi helyzetet madártávlatból figyelve elmondhatjuk:

 

Oroszország agresszor, diadalt akar.

 

Az ukrán vezetés vesztes pozícióból diadalként eladható alkut akar.

 

Az USA nevető harmadik: háborúban és szankciókban kivérző gyenge Oroszországot akar, megerősített Közép-Kelet-Európát akar, amely távol tartja Berlint Moszkvától, és amerikai gázt vásárló Európát akar.

 

Szlovákia kis ország: nagyhatalmi garanciát akar nagyhatalmaktól kapott határaira. Más stratégiát nem ismer.

 

Szlovákia fél. Fél, hogy egy szomszédos országot, ahol ráadásul van magyar kisebbség, feldarabolnak. Fél, hogy mit jelent ez az elmúlt harminc évben Nyugaton szajkózott doktrínára nézve, amely szerint az európai határok nem módosíthatók (mi lesz, ha csak határmódosítás árán lesz béke Ukrajnában, és az USA és az EU arra rábólint?).

 

A szlovákok békét akarnak, Ukrajnában és itthon is, de politikusaik többsége nem feléjük elkötelezett. Ez korunk realitása. A politikusok többsége a háború kirobbanása óta többet emlegette a nyugati partnereket, a NATO-t és az EU-t, mint a választók érdekeit. Számukra ez nem a szlovák népről szól, hanem arról, hogy egy oligarchákra épített, rosszul működő, választók megtévesztésétől megtévesztésig bukdácsoló állam egy háborúval nem birkózna meg. Lehetett volna másképp, de ki mint vet, úgy arat, ezen már késő rágódni. Most tüzet kell oltani, és a jelenlegi vezetés azt a megoldást választotta, hogy besorakozott az erősebb oldalra, abban reménykedve (de közben kétségtől gyötrődve is), hogy választottja nem vágja át a palánkon úgy, ahogy átvágta Ukrajnát.

 

Mit jelent az, hogy hat ország NATO-katonái érkeznek Szlovákiába? Azt, hogy amikor Szlovákia megtámadását fontolgatják az oroszok, akkor számításba kell venniük, hogy nem csak szlovák, de cseh, német és holland katonákat is gyilkolniuk kell. Vagyis Csehország, Németország és Hollandia katonai válaszát is kihívják maguk ellen.

 

Másrészről azt jelenti, hogy más országok katonai jelenléte nélkül – NATO-tagság ide vagy oda – Szlovákia egyedül lenne, akárcsak Ukrajna. Mert mindig lehet nagyobb jóra hivatkozni (például a harmadik világháború elkerülésére), hogy a Nyugatnak ne kelljen betartania az ígéreteket, amiket tett. Ez a tanulsága Szlovákia szemszögéből az 1938-as Müncheni Egyezménynek is, amely annakidején felosztotta Csehszlovákiát. Ez a történelmi tapasztalat teszi Szlovákiát egyrészt bizalmatlanná, másrészt szolgalelkűvé azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek keretében garantálva érzi létezését.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. Már. 16. 21:19

Sokat akartak a szarkák, de nem birja a farkuk.

Dodo
2022. Már. 17. 13:32

Szlovakok szabhatjak a hatarokat a magyarok nem?

    Gerembes Karcsi
    2022. Már. 18. 08:55

    Hát épp ez az! Szlovákia úgy fogalmaz beszél mintha 1000eves állam lenne! én különben ha úgy fog adodni hogy Szlovákia elen fogok fegyvert! Mert mindég elnyomnak itt minket felvidéki magyarokat és büntetnek kizsákmányolást gyakorolnak

B, Gy.
2022. Már. 18. 16:00

Nagymorva Birodalom bukasa utan lett volna a szlovakoknak lehetoseguk elfoglalni Karpat-medencet es letrehozni sajat allamukat akkor lenne mit felteniuk de hat nem voltak ra kepesek a magyarok viszont megtettek es megvedtek kemeny harcok aran a nagyhatalmak jogtalanul vettek el toluk a ketharmadat a szlovakoknak olukbe hullott egy orszag es most feltik a magyaroktol .

Kósa Zoltán
2022. Már. 19. 07:27

he...Trianonban végre helyreállt a nagy Szlovák királyság, mely határait a Genfi konveció István király által aláírt memoranduma is tanusít...he

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket