"Meg kell mutatnunk, hogy erős, öntudatos közösség vagyunk, amely jól akar élni a szülőföldjén" - Körkép.sk videós podcast Forró Krisztiánnal - Körkép.sk
Interjú

“Meg kell mutatnunk, hogy erős, öntudatos közösség vagyunk, amely jól akar élni a szülőföldjén” – Körkép.sk videós podcast Forró Krisztiánnal

Forró szerint Čaputová a kettős állampolgárság kérdésében magára hagyta a felvidéki magyarokat.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Az ukrajnai menekültek befogadása Szlovákiában szerinte csak az önkénteseknek, civileknek, helyi struktúráknak köszönhetően működik, a szlovák kormány segítségnyújtása e tekintetben szerinte nagyon sok kívánnivalót hagy maga után.

 

Úgy látja, hogy az Orbán-kormány segített a legtöbbet a külhoni magyarokon és magyar nemzet szempontjából elemi érdek, hogy ez a nemzetpolitikai tovább folytatódjon. Elmondta azt is, hogy a Szövetség platformjain belül, aki magyar nemzetben gondolkodik, az támogatja a nemzetpolitikai vonalat.

 

Forró szerint Čaputová a kettős állampolgárság kérdésében magára hagyta a felvidéki magyarokat.

 

A Szövetség létrejötte, ahogy arra maguk is számítottak, nem volt egyszerű és a munka java még csak most kezdődik.

 

A Szövetség elnökével készült podcast adásunkban érintettük a szlovák kormánykoalíció megítélését, az idei választásokkal kapcsolatos elvárásokat. Forró Krisztián a Körképnek elmondta azt is, hogy lesz-e saját államfőjelöltje a felvidéki magyarságnak 2024-ben.

 

Tartsanak velünk.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2022. Már. 24. 08:36

A nagyhatalnak nagy lovat adtak- adnak a szlovakok ala remelem ez valtozni fog de addig is kemenyen kell az erdekeinkert harcolni.Nem vagyunk masodrangu lakoi Felvideknek!!!.

  Petike
  2022. Már. 24. 08:55

  látod ezért kell osszefognunk és nem széthúzni a donto kérdésekben más dolgogban lehetnek kulonbozo nézeteink nem az a lényeg hogy ki mennyire szereti vagy nem Orbánt hanem ahogy az elnok úr világosan megmondta hogy megmaradjunk itt a Felvidéken.

Petike
2022. Már. 24. 08:50

egyetértek Krisztiánnal fontos a pártdemokrácia a frankciokon belul ami világosan megmutatja hogy egységben az ero és a jelenlegi politikában nem lehet a kommunista pártok modszereit használni hogy mindenre rábolintok.Az RMDSZben és a vajdasági VMSZbn is vannak ellentétek a párton belul de a lényeg hogy a donto kérdésekben egy húron pendulunk.

Bendegúz Ábrahám
2022. Már. 24. 11:02

Azon már gondolkodtatok, hogy a sok ukrán menekültből sokan itt maradnak majd Szlovákiában, mivel a szláv nyelvet gyorsan elsajátítanák, egyenlőre még jobb az élet mint Ukrajnában stb. és aztán akár rövid időn belül majd szlovák állampolgárságot is kapnak. És ez aztán hatással lesz a nemzetiségi arányra. Vagyis gyakorlatilag több lesz a szlovák és ezáltal a szlovák pártokra szavazó és ha minden magyar marad is itt és már nem vándorol el, akkor is a magyarok aránya az 5 % alá esik (nem a választók aránya, mert az még kevesebb lesz) és akkor már a büdös életbe nem jut be képviselő a parlamentbe, amig marad ez az 5 százalékos küszöb. Már most elkezdhettek lobbizni, hogy vigyék le a küszöböt, vagy adjanak alanyi jogon a légyszámával arányossan mandátumot a parlamentbe n a magyaroknak vagy adjanak autonómiát, ahol mi magunk dönthetünk a sorsunkról. Mert ha ismét elalusztok, akkor elmegy a következő hajó is, aztán ismét csak eső után köpönyeg.

zoltan
2022. Már. 24. 14:20

Kedves bendeguz a vilagon senki sem ad semmit foleg nem autonomiat es most ezt kimondani is problema.

Taksony
2022. Már. 24. 14:52

Ha elvesztjuk nyelvunket elveszunk ezert kell az autonomia lehet ,hogy nem tetszik a szlovakok de ha feladjuk akkor sosem erjuk el.Mikor Felvideket elcsatoltak a magyarok kesz tenyek ele voltak allitva ha tetszett ha nem.

  Petike
  2022. Már. 25. 00:44

  a kulturális és iskolai autonomiát helyesnek tartom ezen kell dolgoznunk hogy megmaradjanak iskláink és kultúrális intézményeink.A teruleti autonomiát nagyon nehezen tudom elképzelni márcsak azert is mert a déli régiokban 800 000 szlovák él ami majdnem kétszer annyi mint mi vagyunk.Mégha bele is egyeznének a szlovákok akkkor is foldrajzi szempontbol egy 5000 kmes sávot Pozsonztol Királyhelmecig nehezen tudom elképzelni.

   Petike
   2022. Már. 25. 00:45

   pardon 500 nem 5000 km

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket