Nyitókép: Somogyi Tibor

 

Frissítve: 13.01 Hetek óta terheli a felvidéki magyar közéletet az az üzengetés, melyet a Szövetség-Aliancia egyes platformjainak vezetői folytatnak egymás ellen.

 

A téma látszólag a regionális választások, azaz, hogy hol, melyik településen és városban ki indulhat polgármester-jelöltént a Szövetség színeiben.

 

A valóság azonban ezúttal is teljesen máshol van. A színfalak mögött Berényi József politikai kicsinálása mozgatja a liberális-progresszív „politikusokat“. Persze az örök túlélő Berényit sem kell félteni, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a novemberi regionális választások után ne váljon politikai munkanélkülivé.

 hirdetes_810x300  

 

Aki az MKP-t gyengíti, az a Szövetség-Aliancia szétverésében érdekelt

 

Nézzük először azt, amit a politikusok a választók előtt szeretnének láttatni. Idén novemberben összevont helyhatósági és megyei választások lesznek Szlovákiában. Felvidék szerte mintegy 250 helyen indítana a Szövetség-Aliancia saját polgármester-jelöltet. Ez a 250 személy a három platform által összerakott jelölések összege. Jelenleg már csak 3 település, város miatt folyik a vita, az összes többi helyen megszületett a megegyezés. Ebből is jól látszik, hogy teljesen más van a háttérben, de erről kicsit később.

 

A három település egyébként, ami még nyitott, Ipolynyék (ahol jelenleg Baksa Krisztián a polgármester), Naszvad és Nagymegyer (ahol jelenleg Holényi Gergő a polgármester).

 

A vita azon megy, hogy az eredetileg az Összefogásnak járó három jelölés joga maradhat-e az Összefogásé. Az MKP platform leginkább Nagymegyer esetében indítana saját jelöltet. Ez a „saját“ szó is elég tanulságos egyébként, azaz, hogy mennyire érzik magukénak a közös pártot a platformok, ha azon vitáznak, hogy a Szövetség színeiben induló jelöltet melyik platform adhatja. Nem az a fontos számukra ugyanis, hogy a Szövetség jelöltje hozza az adott települést, hanem az, hogy ha netán felbomlik a Szövetség, melyik platform embere legyen pozícióban. Jól látszik ebből is, hogy egyik platform sem a Szövetség építését, hanem önmagát tartja fontosnak.

 

De ki építi még egyáltalán a Szövetséget?

 

A mostani kabaré a párt megalakulása óta dúló belső háború következménye. A Szövetségen belüli konfliktus magyarázata az, hogy a három párt ehetetlen moslékba egyesült (ahogy azt bővebben kifejtettük már ebben a cikkünkben). Ez a moslék a magyarországi ellenzéknek a parlamenti választásokon való csúfos leszerepléséhez hasonlóan – jelenlegi formájában – a Felvidéken is halálra van ítélve.

 

Így mindenki már a jövőre játszik. Ezért lehet fontos a „mostosok“ és az Összefogás számára az MKP gyengítése, és ezért fontos az MKP számára is saját pozícióinak a megőrzése. Úgy megyei, mint helyi szinteken.

 

Az MKP részéről a platform elnöke, Berényi József a fő mumus a másik két platform szemében. Berényi ugyanis szeretne újra Nagyszombat megyei alelnök lenni, amihez megyefőnök-jelöltséget kell szereznie. Hogy aztán ha úgy alakul, az Európai Parlamenti választásokon is „befutó“ helyről indulhasson Brüsszelbe. A Szövetségen belüli progresszív értékrendű Összefogás platform részéről Nagy József mozgatja a szálakat, aki Berényi egyik fő riválisa.

 

Duray sokadik életképtelen ötlete

 

Mivel a párton belüli erőviszonyok úgy állnak, hogy az MKP egymaga rendelkezik 50 százalékkal, ha a másik két platform labdába akar rúgni, nincs más lehetősége, mint összefognia egymással. Itt bukik ki teljes meztelenségében, hogy mennyire életképtelen ez a fajta platformpolitizálás. Az egész platformosdit egyébként Duray Miklós találta ki, de mára az elképzelés kontraproduktívvá vált a Szövetség számára.

 

Nagy József a hidasokkal szövetkezve tehát igyekszik visszafogni az MKP igényeit, étvágyát. Rigó Konráddal együtt elhitethették Mózes Szabolccsal, hogy akár belőle is jó megyefőnök (jelölt) lehetne Nagyszombat megyében. És hogy teljes legyen a kép, Rigóék Forró Krisztián pártelnököt is igyekeznek csapdába csalni azzal, hogy kompromisszumos megoldásként az ő jelölését is elképzelhetőnek tartják Nagyszombat megyében. Magyarán, legyen bárki, csak ne Berényi.

 

Berényi ezt persze jól látja, és mivel nem akar politikai munkanélkülivé válni november után, helyezkedik. Ez a magyarázata a közös polgármester-jelölti lista körüli vitáknak.

 

Szövetség helyett új platform szlovák pártban

 

És hogy mi a tanulság mindebből a választók számára? Az, hogy a közösségi oldalakon, újságcikkeken keresztül való durva, méltatlan, kölcsönös üzengetés is mutatja, hogy már maguk a Szövetségesek sem hisznek a közös párt sikerében. Helyette inkább belülről verik szét mindazt, amit nagy nehezen összehoztak, készítve elő a terepet saját maguk számára más partnerekkel. Erről beszélt nyíltan Berényi, hogy a Most-Híd és az Összefogás már új pártot (vagy egy újabb platformot valahol máshol…) készít.

 

Az egésznek a foglya nemcsak a felvidéki magyar választó, hanem Forró Krisztián pártelnök, aki jórészt egymaga építi már csak a Szövetséget. Ha engednék…

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.