Mária
  • HUF: 392.36
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Háttér

Merkel ex-tanácsadója: Az a veszély fenyeget, hogy túlságosan lebecsüljük az oroszokat

Az orosz csapatok kezében a hadműveleti kezdeményezés – az ukránok csak akkor győzhetnek, ha eltolják a háború végét.

Nyitókép: n-tv.de

 

Interjút adott az n-tv német hírcsatornának Erich Vad, Angela Merkel egykori katonai tanácsadója. Vad szavai szerint a Nyugatot jelenleg az a veszély fenyegeti, hogy a háború pillanatnyi állása miatt túlságosan lebecsüli az orosz erők harcértékét.

 

Vad elmondta: Bár nem hisz a „fegyverrel békét” mottóban, de mégis támogatja az ukrajnai fegyverszállítmányokat, ugyanis a nyugati, főleg amerikai fegyverek nélkül ma egészen biztosan más képet adna az ukrajnai háború, utalva arra, hogy Kijev mostanra már kapitulált volna. Szerinte a fegyverek az ukrán fél vereségét hivatottak elhárítani, amíg az orosz gazdaság olyannyira kifárad, hogy Moszkva hajlandó a tárgyalóasztalhoz ülni.

 

Jelenleg a nyugati sajtót, de a politikai vezetést is az a veszély fenyegeti, hogy végzetesen lebecsüli az oroszokat, ami aztán keserű ébredést hozhat:

 

„Objektíven nézve a (katonai) helyzet korántsem olyan egyértelmű, ahogy azt az ukrán fél, köztük a politikai vezetés is kommunikálja. Ehhez jön, hogy a nyugati fősodratú média felkapja ezeket a híreket és szétterjeszti. A valóság azonban az, hogy az oroszok diktálnak operatív (hadműveleti) szempontból.”

 

Erich Vad aláhúzta, hogy az ukrán haderőt a Donbaszban, minden hősiessége ellenére, a bekerítés fenyegeti. Az oroszok szintén taktikát váltottak, ami lassú, a legkevésbé sem látványos, ám annál biztosabb előrenyomulást jelent. Ebben a helyzetben a Nyugatnak nincs más választása, mint Ukrajna támogatása mindaddig, amíg az orosz gazdaság kifullad, ami automatikusan kihat a háborúra is.

 

Ukrajna egyetlen esélye, tette hozzá a szakértő, hogy a nyugati fegyverek segítségével elnyújtja a háborút, amíg csak lehetséges.

 

Körkép.sk via n-tv

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket