Nyitókép forrása: Körkép.sk/reprofotó

 

Senki sem lehet elragadtatva attól, amit a felvidéki politikai monopol-tákolmány teljesítményben nyújtani képes. Ha ugyanis kapnak egy olyan kérdést, amire nem tudnak, vagy nem akarnak válaszolni, az újságíró pedig kivédi a mellébeszélést, ellentámadásba lendülnek, és egy harmadik fél megbízott emberének próbálják beállítani a szerkesztőt. Miért? Mert közhelyek puffogtatásán kívül többre nem futja, koncepció nincs, hiszen ahhoz vannak szokva, hogy egyik vagy másik fél baráti sajtója úgyis csak arra kérdez rá, amire ők engedik.

 

Robert Fico sajtótájékoztatóit idézte, mikor Forró Krisztián azzal vádolta meg a kamerák előtt a Körkép.sk főszerkesztőjét, Király Zsoltot, hogy a pénzügyminiszter szóvivője. Ez a túlkapás minimum nyilvános bocsánatkérést követelne meg, lévén, hogy a kérdező diszkreditálásával akart elkerülni egy felettébb kényelmetlen kérdést.

 

A Körkép.sk nem az OĽANO-s pénzügyminiszter „védelmére” elkötelezett, hanem saját olvasói tájékoztatására, és a hivatásunk része az is, hogy kérdések útján kifejtjük a mellébeszélésből az igazságot. Azt, amit a politikus el akar rejteni, legyen az hazugság, alkalmatlanság, jól csomagolt, de valójában védhetetlen álláspont.

 

 hirdetes_300x300  

Mi van a családtámogatási programmal?

 

Például, hogy a Szövetség-Aliancia teljes nyíltsággal nem merte támadni a családtámogatási csomag bevezetését, mert (elvileg) racionálisan felmérték, hogy az népszerűtlen lépés lenne. De mivel ellenzéki pártnak tartja magát, úgy érezte, támadnia kell a kormány ötletét, lehetőleg úgy, hogy a közelgő helyhatósági választások kapcsán kiemeljék polgármestereiket.

 

A Szövetség-Aliancia kvázi az ellen tiltakozott, hogy a családtámogatási csomag egy jelentős részét a települések kárára finanszírozzák. Eljutottak addig a követelésig, hogy ne a községekkel fizettessék meg a kiadást, de azt már képtelenek lettek volna lenyelni, hogy elismerjék, jó ötlet az OĽANO családtámogatási javaslata.

 

Többek között azért, mert Forró Krisztián szinte rettegve próbálja elkerülni még a látszatát is annak, hogy a magyar kormány politikája (ezesetben családpolitikája) hatással van rá – nehogy a Most-Híd Platformban megint úrrá legyen a balliberális, progresszív hisztéria.

 

Ezért mikor feltettük a kérdést, hogy a települések költségvetése helyett honnan teremtené elő a családtámogatásra az összeget, ő inkább teljesen más (általános, nem családokra, hanem mindenkire vonatkozó) támogatási alternatívákat sorolt fel.

 

Távol a konzervatív politikától

 

És ezzel a hozzáállással bizony a Szövetség-Aliancia kilométerekre került a konzervatív politikától, és veszélyes közelségbe ért az SaS-hez, amely pontosan a Szövetség-Aliancia kifogásainak megfelelően akadályozza azt, amivel a mindenkori szlovák kormány évtizedek óta adósa a felvidéki családosoknak.

 

Az is nyilvánvaló, hogy a Szövetség-Alianciának van rejtegetni valója. Olyan értékrendbeli, politikai, ideológiai szakadék húzódik a platformok között, aminél csak a munkájuk és a választók igényei közötti kanyon hatalmasabb.

 

Balódi László hiába emlegette fel (egyébként jogosan), hogy az országos teszteléskor és az ukrán menekülthullám kezelésében az önkormányzatok állták a sarat és jutalmul még nagyobb pofonokat kaptak, az állam pedig talált pénzt az Ukrajnának szánt fegyverekre míg a településeket megsarcolja.

 

Ezt az ellentmondást hiteltelenségnek nevezik

 

De közben saját platform társai, a most-hidas Rigó és Agócs Attila (aki szintén polgármester) hetekkel ezelőtt minden fórumon azt harsogta, hogy pénzt és fegyvereket kell küldeni Ukrajnának. Ezt az ellentmondást hiteltelenségnek nevezik.

 

De hogy – Szövetség-Alianciától eltérően – konstruktívak legyünk, elmondjuk, hogy valóban nehéz kérdéseket vet fel az, hogy a mindenkori kormányok egyre több feladatot rónak a településekre, de mindig először tőlük vonják el a pénzt, ha támad egy remek ötletük. Ez sajnos kétségtelen.

 

Amit illene felvállalni

 

Ugyanakkor egy valamirevaló, a demográfia szorításában élő felvidéki magyarokért tenni akaró pártnak illene felvállalnia, hogy minden családtámogatási rendszert (ha működőképes) támogatni fog, függetlenül annak politikai színétől. Nyíltan, egyértelműen, számonkérhetően, mellébeszélés nélkül. Főleg a mai zavaros és veszélyekkel teli világban.

 

Arra a kérdésre pedig, hogy honnan kellene a kormánynak előteremtenie a megfelelő összeget a helyes válasz az, hogy elsősorban a minisztériumoknál kellene kezdeni a takarékoskodást, az átláthatatlan állami vagy félig állami cégek gazdasági felülvizsgálatával, a kiszervezett megbízások (főleg IT-megbízások) átértékelésével.

 

Itt magyar jövő nem lesz

 

Csak halkan jegyzem meg, a Szövetség-Aliancia minapi hozzáállásával itt magyar jövő nem lesz (de szlovák sem…), ez arra elég, hogy húsz év múlva méregdrága csallóközi autópályákon utaztassák majd a migránsokat nyugati, északnyugati irányba…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.