Nyitókép: Körkép.sk

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön késő délután bejelentette, hogy péntektől vége az olcsó magyar üzemanyagnak. Mármint azok számára, akik nem magyar rendszámú gépkocsival közlekednek.

 

A döntés elvileg helyes, sokan valóban spekulációs szándékkal jártak át Magyarországra tankolni. Ennek véget kell vetni, a magyar piacot pedig védeni kell. Ez vitán felüli. Csakhogy!

 

A NER megfeledkezett a külhoni munkavállalókról

 hirdetes_810x300  

 

Csakhogy, a Nemzeti Együttműködés Rendszere a döntés meghozatalakor elfeledkezett a határon túli magyarokról. Legfőképpen azokról a felvidéki magyar ingázókról, külhoni munkavállalókról, akik megélhetésük, családjuk eltartása miatt a szlovák kormány által elhanyagolt dél-szlovákiai munkalehetőségek miatt kénytelenek Magyarországon dolgozni. Ahol adót és járulékokat is fizetnek. Hajnalban kelnek, munka után pedig jönnek is haza. Jellemzően szlovák rendszámú gépkocsijaikkal lépik át a rajkai, komáromi, párkányi, ipolysági, balassagyarmati, stb. határt.

 

INESS: A kedvezményes üzemagyagár eltörléséről Magyarországon

 

Ők azok a tisztességes magyar emberek, lehetnek úgy több tízezren, akik megszívják a kormány döntését. Mert mostantól kénytelenek lesznek beváltani gyenge forintjaikat erős euróra, hogy lakóhelyükön, Szlovákiában tankolhassanak. Drágábban, literenként akár ötven eurócenttel, ami egy teljes tartály esetében 40 euró különbözetet is jelenthet.

 

Miközben Magyarországon is megtehetnék, hiszen ott növelik a bruttó nemzeti összterméket, ott fizetik az adót és a járulékot. Nekik ugyanúgy kijárna az olcsó benzin, de a Nemzeti Együttműködés Rendszere rájuk nem gondolt.

 

Ami finoman szólva is ütközik a NER ideológiájával.

 

Pedig lenne itt egy egyszerű megoldás

 

Az olcsó benzin járjon azoknak is, tankolhassanak a szlovák rendszámú autóikba azok is, akik magyarországi munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, és a nevükön van a magyar benzinkútra begördülő gépkocsi.

 

Ilyen egyszerű. Vagy a magyar kormány egyéb kereskedelmi láncból és szolgáltatásból is kitiltja a szlovák rendszámmal érkezőket?  Netán a megtakarításaikat, forintban kapott fizetésüket elkölthetik Magyarországon?

 

Sürgősen finomítani kellene ezt a döntést Budapesten. A legmegnyugtatóbb azonban az lenne, ha végre a szlovák kormány is megfelelő reakcióval állna elő a megnövekedett üzemagyagköltségek enyhítésére.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 30 olvasónak tetszik ez a cikk.