Király Zsolt: A felvidéki magyarok ihatják meg az olcsó magyar benzin eltörlésének levét - Körkép.sk
Zalán
 • HUF: 380.38
 • USD: 1.08
 • 9 °C
 • 19 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Király Zsolt: A felvidéki magyarok ihatják meg az olcsó magyar benzin eltörlésének levét

Sürgősen finomítani kellene ezt a döntést Budapesten, mivel a NER megfeledkezett a külhoni munkavállalókról.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön késő délután bejelentette, hogy péntektől vége az olcsó magyar üzemanyagnak. Mármint azok számára, akik nem magyar rendszámú gépkocsival közlekednek.

 

A döntés elvileg helyes, sokan valóban spekulációs szándékkal jártak át Magyarországra tankolni. Ennek véget kell vetni, a magyar piacot pedig védeni kell. Ez vitán felüli. Csakhogy!

 

A NER megfeledkezett a külhoni munkavállalókról

SJE Nyílt nap

 

Csakhogy, a Nemzeti Együttműködés Rendszere a döntés meghozatalakor elfeledkezett a határon túli magyarokról. Legfőképpen azokról a felvidéki magyar ingázókról, külhoni munkavállalókról, akik megélhetésük, családjuk eltartása miatt a szlovák kormány által elhanyagolt dél-szlovákiai munkalehetőségek miatt kénytelenek Magyarországon dolgozni. Ahol adót és járulékokat is fizetnek. Hajnalban kelnek, munka után pedig jönnek is haza. Jellemzően szlovák rendszámú gépkocsijaikkal lépik át a rajkai, komáromi, párkányi, ipolysági, balassagyarmati, stb. határt.

 

INESS: A kedvezményes üzemagyagár eltörléséről Magyarországon

 

Ők azok a tisztességes magyar emberek, lehetnek úgy több tízezren, akik megszívják a kormány döntését. Mert mostantól kénytelenek lesznek beváltani gyenge forintjaikat erős euróra, hogy lakóhelyükön, Szlovákiában tankolhassanak. Drágábban, literenként akár ötven eurócenttel, ami egy teljes tartály esetében 40 euró különbözetet is jelenthet.

 

Miközben Magyarországon is megtehetnék, hiszen ott növelik a bruttó nemzeti összterméket, ott fizetik az adót és a járulékot. Nekik ugyanúgy kijárna az olcsó benzin, de a Nemzeti Együttműködés Rendszere rájuk nem gondolt.

 

Ami finoman szólva is ütközik a NER ideológiájával.

 

Pedig lenne itt egy egyszerű megoldás

 

Az olcsó benzin járjon azoknak is, tankolhassanak a szlovák rendszámú autóikba azok is, akik magyarországi munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, és a nevükön van a magyar benzinkútra begördülő gépkocsi.

 

Ilyen egyszerű. Vagy a magyar kormány egyéb kereskedelmi láncból és szolgáltatásból is kitiltja a szlovák rendszámmal érkezőket?  Netán a megtakarításaikat, forintban kapott fizetésüket elkölthetik Magyarországon?

 

Sürgősen finomítani kellene ezt a döntést Budapesten. A legmegnyugtatóbb azonban az lenne, ha végre a szlovák kormány is megfelelő reakcióval állna elő a megnövekedett üzemagyagköltségek enyhítésére.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 30 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Mr. Gibbon
2022. máj. 26. 19:22

Egyetértek, ez így nagy kitolás a külhoniakkal. A cikk írójának igaza van, a munkáltatói igazolással tankolás nagy segítség lenne számukra.

  Gabor
  2022. máj. 27. 18:17

  A Győri benzinkúton a nagy fekete terrpjárók tulajdonosai sk ba bt zh sc rendszámokkal ,biztosan a Győr környéki ipari parkokban 3 műszakban dolgoznak ! Olcsó benzint a tehetetlen szlovák kormánytól kérjenek !

Almassy
2022. máj. 26. 19:37

A Szent Korona alá visszatérés az üzemanyag problémát is megoldaná.

Berlin
2022. máj. 26. 19:59

Egyetértek Király Zsolttal, valóban rés támadt a NER-en, de "egyszerű megoldási javaslatával" (tankolhassanak a szlovák rendszámú autóikba azok is, akik magyarországi munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, és a nevükön van a magyar benzinkútra begördülő gépkocsi) van egy kis gond. Mielőtt tankolásba fog a határon túli magyar munkavállaló, igazoltatni kell mind a munkavállalási engedélyét, mind az autója tulajdonviszonyát, amire benzinkutas nem jogosult és ilyen jogosultsággal a kormány sem ruházhatja fel. Reménykedjünk azért, hogy találnak megoldást odaát. Nem lenne jó, ha ez az intézkedés éket verve közénk felerősítené a "jaffásozó" liberális sztereotípiákat.

Pétya
2022. máj. 26. 20:03

Megélhetési politikusaink persze nagyokat hallgatnak,mint mindig.

Hegedűs Adriana
2022. máj. 26. 20:23

Párom magyarálampolgár szlovákiában lakunk forintban kapja a nyugdíját az autónk szlovák rendszámú ő rá sem gondolt a magyar kormány

Egy
2022. máj. 26. 22:19

Ezt meg kell oldani. Épp Novák Katalin mondott, valami olyasmit Erdèlyben, hogy csak egyfe magyar van, és pont. Egy időben jópár magyar járt pl. szlovák rendszámú kocsival, esetleg a felvidéki magyarok is járhatnának magyar rendszámokkal.

V.Szabó
2022. máj. 27. 00:23

Olyan személyek is vannak, akik Magyarországon dolgoznak, ott is laknak, ott családot is alapítottak, viszont megtartották szlovák rendszámú autójukat.......Velük sem számolt a kormány, pedig a magyar költségvetésbe fizetik az adojukat!

Kósa Zoltán
2022. máj. 27. 05:39

Ki mindenkivel nem számolt a kórmány? ... Nem a magyar kórmányban kellene a hibát keresni, hanem a többiben, akik magukra hagyták az embereket, illetve az EU-ban, akik az árakat generálják. Nem ez a természetes állapot, tehát mindaz, ami az irigységből fakad az az EU-nak falaz galád politikájáért. Nem Magyarországot kellene támadni, aki ad, hanem az EU-t, aki háborúpárti, aki elvesz! Ébresztő!

  Almassy
  2022. máj. 27. 07:29

  A magyar kormány igyekszik, igyekezhetne a szlovák kormány is. Heger úrnak nem hangemberkednie kellene Davosban.

Gyu
2022. máj. 27. 09:20

Miért kéne itthon tankolni és váltogatni a gyenge forintot ? Tankolhat odaát csak nem kedvezményesen, ami még így is olcsóbb, mint szlovakisztánban. Nem a magyarokat kell baszogatni, mert nem támogatja más államok állampolgárait, a mi kormányunkat kell nyakon vágni, hogy lassan két euró egy liter benzin. Na slovensku pó slovensky, na madarsku espézetky...Miért kéne itthon tankolni és váltogatni a gyenge forintot ? Tankolhat odaát csak nem kedvezményesen, ami még így is olcsóbb, mint szlovakisztánban. Nem a magyarokat kell baszogatni, mert nem támogatja más államok állampolgárait, a mi kormányunkat kell nyakon vágni, hogy lassan két euró egy liter benzin. Na slovensku pó slovensky, na madarsku espézetky...

kulcsargeza
2022. máj. 27. 16:45

Akkor most képzeljük el mindezt nagyban kedves elvtársak! Óccsó orosz gáz, kőolaj nincs többé, helyette a min 5x drágább amerikai LNG...hát kell ez nekünk?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket