Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Utoljára az orosz Szputnyik V vakcina kapcsán láthattunk olyan feszültséget a koalíción belül, mint most, a Matovič-féle családtámogatási csomagnál. A közös nevező a mostani és a tavaly tavasszal kirobbant kormányválság között az a politikai ideológia, ami az egész vita hajtómotorja. Mert nem az állami kiadások iránti, gyanús hirtelenséggel támadt felelősségérzet, még csak nem is a koalíción belüli pozíciók erősítése motiválja Richard Sulíkot és az SaS-t a családok támogatásának megfúrására.

 

Leegyszerűsítve a dolgokat, a globalizáció kiteljesedésével a fogyasztás vált a liberális gazdaságpolitika Szent Gráljává.  A potenciális fogyasztás mértékét pedig a háztartások rendelkezésre álló jövedelme határozta meg. Mikor a hagyományos családmodellben élő háztartások szabadon elkölthető jövedelme már nem volt elég a gazdasági bővülés táplálására, a liberális gazdaságpolitika szétverte a hagyományos családmodellt.

 

Először a gyermekvállalás átlagos korhatárát tolták ki. „Menjetek fiatalok, lássatok világot, gyereket vállalni ráértek”, szólt annakidején a mantra, amiből egyébként a munkaerőre kiéhezett nyugat-európai országok sokat profitáltak. Az elmúlt 30-40 évben 11-12 évvel tolódott ki Szlovákiában a gyermekvállalás korhatára, és jelentősen csökkent a gyermeket vállalók száma.

 

 hirdetes_400x285  

Aztán divatba hozták a szingli életmódot. Aki nem vállal gyermeket, de még külön háztartást is tart fenn, külön telefonnal, mikrosütővel, berendezéssel, az többet fogyaszt. Valamit persze adni is kell az embereknek, amivel előnyként lehet beállítani a szingli életmódot, így divatot csináltak a szexuális szabatosságból is.

 

Ám idővel ebből sem lehetett többet kifacsarni. Új néprétegeket kellett rávenni, hogy jövedelmüket ne családalapításra, hanem fogyasztásra fordítsák. Jött a nők érvényesülésének korábbinál agresszívebb felkarolása, mert ha sikerül a hölgyeket meggyőzni, hogy a gyerek csak akadályozza a karrierben való érvényesülést, azzal félig már megnyerték a háborút. Aztán jött a melegpropaganda, aztán az LMBTQ. Ezeket mind olyan ideológia tüzeli, amely hajthatatlanul családellenes. Húsz év alatt oda jutottunk, hogy a „bolygót unokáinktól kaptuk kölcsön” klímavédelmi filozófiát felváltotta a „védd a bolygót, ne szülj gyereket” elv – de az Amerikából érkező, LNG-t szállító mérget okádó tartályhajók ellen nem tiltakoznak…

 

Az SaS ennek a gazdaságpolitikának a képviselője. Ha megnézzük az elmúlt két év kormányzását, azt látjuk, hogy az SaS-nél a családok támogatása vörös vonalnak számít. A mostani, családtámogatási program körüli vita lényege nem az, hogy sajnálják a pénzt az emberekre, hiszen a politikai versenybe bekapcsolódva saját javaslatokkal rukkoltak elő. Az ördög a részletekben rejlik: miért fáj a liberálisoknak a családtámogatási csomag, ha ők maguk is javasolták például az üzemanyag árának csökkentését?

 

A lényegi különbség aközött, amit Matovič akar, és aközött, amit Sulík javasol, az a gyermekvállalásra gyakorolt hatás. Ha Matovič javaslata valósul meg, akkor több fiatal fog gyermeket vállalni, talán még korábban is rászánják magukat. Ha Sulík javaslatai érvényesülnek, az alig vagy semmilyen módon nem befolyásolja a gyermekvállalási hajlandóságot.

 

Ez magyarázza meg azt is, hogy az SaS számára miért volt elfogadható a családi pótlék egyszeri megemelése, és miért nem képes támogatni a rendszerszintű, alapvető változásokat hozó csomag egészét.

 

Ez a mostani politikai harc lényegi mozzanata, ezért áll be Sulíkék mögé a liberális irányvonalat módszeresen követő szlovák sajtó, például úgy, hogy két hete csak és kizárólag családtámogatás kérdésében egyetértő politikusokat hívnak meg olyan párosításban, mint Pellegrini-Kolíková, vagy Šutaj Eštok – Bittó-Cigániková.

 

Ebben a kérdésben ugyanis még az ellenzéktől sem várhatunk semmit, mert a HLAS és a Smer szavazóinak túlnyomó többsége nyugdíjas, nem családos, így ők csomag nagy részét saját szavazóikhoz irányítanák.

 

Aki a fenti összefüggéseket figyelmen kívül hagyva konkrétan családoknak szóló támogatás helyett általános költségcsökkentéseket javasol – (lásd az Aliancia-Szövetséget) – az a liberálisok cinkosává válik. Lehet, hogy az OĽaNO a 2020-as választási kampány óta versenytársa az Aliancia-Szövetségnek, de az vitán felül áll, hogy a magyarok fogyásának megállítását csakis a magyar családok felkarolásán keresztül lehet megvalósítani.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.