Nyitókép forrása: JohnSM képe a Pixabay -en.

 

Megszoktuk már, hogy szerkesztőségünket bizonyos körök előszeretettel ekézik az interneten. Az online médiumok közötti konkurenciaharc mindennapos, néha eldurvul, főleg, ha politikai témákra épülnek fel az indulatok. De amit hétfőn láthattunk, olvashattunk, az több volt ennél. Az egy hosszú, elnyúló csata előszele. Hasonló ahhoz, ami a szlovák nyelvű sajtótérben már több mint egy éve folyik.

 

Hogy teljesen világos legyen a képlet, érdemes felvázolni a politikai hátteret, tényleg csak röviden.

 

Miért népszerűtlen az OĽANO?

 

 hirdetes_810x300  

Van egy népszerűtlen kormánykoalíció, amelynek értelmes intézkedéseit a liberálisok sorra elkaszálják. Az ebből fakadó frusztrációt azonban a szlovák mainstream sajtó nagyon hatékony propagandával egyetlen pártra tereli át, az OĽANO-ra, miközben készítik elő a terepet a HLAS legitimizálására. Ezt nem Matovič mondta ki először, már bő egy éve látszódnak ennek a nagyon határozott kontúrjai.

 

Most annyi változott, hogy az OĽANO és Gyimesi György elkezdett konzervatív témákat felvállalni, talán intenzívebben, mint azelőtt. Egyelőre csak a tematizálásig jutottak, ez azonban alapvető problémát jelent az Aliancia-Szövetségnek, amely jobbról szépen középre sorolt, hogy kedvére tegyen a Most-Híd Platformnak. Támadják is rendesen az OĽANO-t, még a családtámogatás sem lágyította meg a szívüket. Miért? Mert az OĽANO számukra konkurens és magyar szavazatokat vitt el 2020-ban.

 

Ami megpecsételhetu a Szövetség-Aliancia sorsát

 

Csakhogy, ha az OĽANO tényleg átmegy valódi konzervatív pártba, ahogy azt Matovič és Gyimesi hirdeti, azzal megpecsételheti a Szövetség-Aliancia sorsát, amely értékrendi kérdésekben a legtöbb esetben a semmitmondást választja. De mindegy, melyik pártról van szó, a felvidéki magyarok vélhetően nagy többsége konzervatív irányba hajlik, ezért bárki, aki konzervatív pártban gondolkodik, minden magyar szavazatokra építő politikusnak útjában van.

 

A legjobb persze, amit én el tudnék képzelni, egy következetesen nemzeti konzervatív és határozott vízióval rendelkező politizálás lenne a Szövetség-Aliancia részéről. Csakhogy erre addig esély sincs, amíg minden ilyen próbálkozás a párton belül csírájában elhal a Most-Híd reakciójától való kórós félelem miatt. Viszont a politika nem áll meg, a gépezet működésbe jött, a nyomás nő a magyar-vegyes párthármasban, döntéskényszerben vannak.

 

Bő egy héttel ezelőtt történt egy feltűnő dolog. Bugár Béla a SME-nak adott interjújában ugyanolyan mediális offenzívába kezdett, mint amit az SaS Čaputová oldalán a liberálisa sajtó támogatásával játszott meg az OĽANO-val szemben. És ebben az interjúban Bugár név szerint említette a Körkép.sk-t, és Gyimesi Györggyel kötött össze minket. Merthogy teret adunk neki.

 

A balliberális magyargyűlölet veszélyei

 

Itt kell kihangsúlyoznunk, hogy az nem a konzervatív újságíró hibája, hogy az is teret kap nála, aki konzervatív. Arról sem az újságíró tehet, hogy az elvileg magyar Szövetség-Aliancia egyre kevésbé áll bele a konzervatív értékek védelmébe, és ezért kevésbé feltűnő az olvasók szemében. Megtehetnénk, hogy mi is beállunk a kórusba és mindenért az OĽANO-t tesszük felelőssé, nyilván sokan kedvelnének minket emiatt a Szövetség-Alianciában, de ez nem lenne korrekt az olvasókkal szemben, mert aránytalan lenne. Hiszen nem egyedül (sőt, még csak nem is elsősorban) az OĽANO-é a felelősség. Épp a konzervatív portáloknak kellene felhívni a figyelmet arra, hogyan nő és terjeszkedik SaS és a Hlas által épített, nem mellesleg magyargyűlölő balliberális erőtér, és hogy ebben milyen veszélyek rejlenek…

 

Bugár interjújának lényege egy új politikai narratíva kiemelése volt. Bírálta Orbán Viktort, de mértékletességre intette a szlovákokat. Radikális magyarokról beszélt, de szerinte ilyenekből kevés van. Magyarul: azt sugallja, rá hallgatnak a szlovákok, ő tud olyan ernyőt tartani a magyar-vegyes pártok fölé, ami majd megvédi őket a szlovák nacionalizmus zivatarától, és segít valódi konzervatív nemzeti politizálás nélkül is visszatalálni ahhoz a status quo-hoz, amit a liberálisok rúgtak fel, de ami egyébként totálisan hátrányos volt a magyar közösségre nézve.

 

Bugár mondott mást is

 

Mit jelent ez? Visszatérést a nem számonkérhető, kisstílű ígéretekhez, a nemzeti célok kiárusításához, a minimális munka árán kapott nagy províziók és jól fizető funkciók osztogatásához, a közösség potenciáljának sehova sem vezető elherdálásához és módszeres leépítéséhez.

 

A stratégiai cél az, hogy a konzervatív szavazókat, akiknek a Szövetség-Aliancia jelenlegi felpuhult formájában kevés, a nem választók, távolmaradó választók kategóriájában tartsák, bebetonozva egy olyan erőviszonyt, ahol a liberális oldal felülreprezentálhatja magát. Ha ez nem sikerül, akkor a Most-Híd Platformnak és Magyar Fórumnak is lőttek.

 

Bugár mondott mást is. Azt állította, hogy a Körkép.sk kapta a legtöbb támogatást a KKA keretéből. Ez hazugság volt (a Paraméter, az Új Szó, a Vasárnap mind jóval többet kaptak). És láss csodát, pár nappal az interjú után megjelent egy Facebook-bejegyzés, amely a tények totális elferdítésével próbálta alátámogatni a Bugár által megkezdett retorikát.

 

A lényeg, a fő üzenet az, hogy ez csak a kezdet, mert ha a cél a konzervatív politika elnyomása, akkor elsősorban azt kell megakadályozni, hogy az emberek foglalkozzanak vele, találkozzanak vele a sajtóban.

 

Külön felháborító, hogy az az elvileg „nemzeti” portál, amely az Aliancia-Szövetséget bíráló cikkemet pár hete egyszerű másolással, átírás nélkül közölte (Piros7.es), vágás nélkül lehozta a vádaskodó Facebook-bejegyzést is, annak valóságtartalmának ellenőrzése nélkül, de még ahhoz is korlátoltak voltak, hogy észrevegyék, Bugár Béla hasznos idiótái lettek. Kíváncsian várom a folytatást, felkészül a médiacsalád…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 37 olvasónak tetszik ez a cikk.