Nyitókép forrása: Budapest, 2022. június 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Ivan Korcok szlovák külügyminisztert (b) Budapesten 2022. június 17-én. MTI/Balogh Zoltán

 

Különös időket élünk. A szlovák nemzetiek egyre több ponton értenek egyet a magyar közösség érveivel, miközben a toleranciát csak szlogenek szintjén ismerő liberálisok váltak a legnagyobb magyargyűlölővé. A világ átalakulóban van, és a globalista elit által indított kíméletlen kultúrharc azonos térfélre szorította az addig szemben álló nemzeteket Közép-Kelet-Európában. Bár ezt a folyamatot az orosz-ukrán háború történelmi léptékkel egy pillanatra megakasztotta, a trend megállíthatatlan (lásd Szlovákia álláspontját a Nyugat-Balkán bővítését és a vétójog eltörlését illetően).

 

Ugyanakkor a szlovák liberális sajtó mindent megtesz annak érdekében, hogy éket verjen a közösségek közé. Tekintettel arra, hogy alapvető érdeke az oszd meg és uralkodj elv érvényesülése. Ha nagy az egyetértés a társadalomban, ugyan hogyan lehetne olyan érdekeket érvényesíteni a politikában, amelyeket csak egy szűk kisebbség preferál? A liberálisoknak hála torzul a politikai egyensúly is. Az SaS utolsó előttiként jutott be a parlamentbe 6,22 százalékkal, ma mégis a második legerősebb frakcióval rendelkezik. A képviselői helyek 12,6 százalékát uralva, ami enyhén szólva nincs összhangban a választási eredménnyel.

 

Legutóbb Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter budapesti látogatását használta ki a liberális sajtó apraja nagyja, hogy a magyar alapítványok és cégek szlovákiai ingatlanvásárlásaival rémisztgesse a nagyérdeműt. Felesleges is lenne cáfolni, ezek a politikai PR részei, a Nyugaton elvárt, már-már kötelező Magyarország-ostorozás megnyilvánulásai. Ellentételezni azonban nem árt, mert mégis csak különös időket élünk, ahol Magyarország védelmezi Szlovákia érdekeit.

 

 hirdetes_300x300  

Íme, néhány példa:

 

  1. Brüsszel és a „nyugati partnerek” azt kérik, Szlovákia mondjon le az uniós vétójogáról. Magyarország épp az ellenkezőjét szorgalmazza.

 

  1. Brüsszel és a liberális erőtér a V4 felbomlását akarja, hogy a vétójog után még a blokkoló kisebbség eszközét is elvegyék Közép-Európától. Magyarország épp a V4 elmélyítésén dolgozik.

 

  1. Míg Magyarország pozitív példával jár elöl a negatív demográfiai trendek megfordítása terén, Brüsszel és a liberális erőtér azt várja el Szlovákiától, hogy a helyi gyermekvállalás ösztönzése helyett migránsokat fogadjon be. Vajon melyik elképzelés biztosítja a szlovák nemzet fennmaradását?

 

  1. Míg Brüsszel azt várta el Szlovákiától, hogy saját gazdasági érdekeit sutba dobva kritikátlanul csatlakozzon az olajembargóhoz, Magyarország lehetőséget teremtett folyamatos vétójával a nemzeti érdekek érvényesülésének (az egy másik kérdés, hogy a szlovák kormány nem élt vele).

 

  1. Magyarország békepárti és inflációellenes intézkedéseket sürget. Brüsszel a drága energiaforrások és a fegyverszállítások növelését sürgeti, drága klímapolitikát akar átültetni a gyakorlatba, és a globális minimadóval csökkenteni az egész kontinens versenyképességét a világpiacon.

 

A lista  nem teljes, de nincs szükség a helyzet további ragozására. Miközben Magyarországot a „történelem jó oldalára” invitálják a nyugatiak, Heger kormányfő pedig azzal kérkedik, hogy Szlovákia a „történelem jó oldalán áll”, inkább azt látni, hogy a magyar és szlovák nemzet a történelem egyazon oldalára került – csak minden eszközzel próbálják őket meggyőzni ennek ellenkezőjéről. A valódi kérdés az, hogy sikerül-e…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.