Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó:

„A kutya ugat, a karaván halad”- közmondás.

 

Ifjúkorom meghatározó élménye volt Gombaszög. A csemadokos Gombaszög, amely fétisként ragyogta be a jámbor falusi emberek lelkét. „Gombaszög lesz emberek, oda elkell menni” – hallhattuk nyáron. „El. Oda el kell menni” – jött a válasz. El is ment a nép, hiszen kimondatlanul is érezte, tudta, hogy a magyar kultúra fellegvárába látogat el.

 hirdetes_300x300  

 

Úgy hiszem, Gombaszög jól lett kitalálva

 

Aztán nagyon sokáig jegelték Gombaszögöt. Megszüntették, a népnek pedig megmagyarázták, hogy nem ez kell nekik. Más kell. Új idők, új dolgok kellenek, új emberekkel, új pártokkal.

 

Persze ez nagyon jó lett volna, ha tudják, hogyan kell csinálni? Sajnos, csak a beszéd volt körülötte, aztán már az se, Gombaszög lepusztult.

 

 

Talán feltámadunk?

 

Aztán egyszer csak jó hangokat lehetett hallani Gombaszögről. Eleinte keveset, aztán mindig többet-többet. Nagyon jól csengett az ember fülében. No, megmozdult valami. Lelkes emberek csapata dolgozni kezdett Gömbaszög újjáéledésén.

 

Ebben az évben elhatároztam, hogy meglátogatom a felvidéki magyarság kulturális rendezvényét, megnézem, olyan-e a valóságban, ahogy beszélnek róla, olyan-e, ahogy hirdetik? És hát legfőképpen, hogy teljesíti-e az elvárásaimat, amelyek az ifjúkori élményeimből eredeznek?

 

 

Mit tapasztaltam Gombaszögön?

 

A rendezvény felölelte a tágas hely csaknem minden szögletét. Rendezettséget láttam, kulturális és szórakozási lehetőségek egész sorát, ahol megtalálta a maga örömét minden korosztály. Örömmel töltött el, hogy nagyon sokan voltak, főleg fiatalok. Nem fogok arról írni, milyen rendezvények, műsorok mentek, hisz ezekről olvashatott a kedves olvasó, de azt elmondhatom, hogy nagyon jó benyomással jöttem haza Gombaszögről. Bizonyára sok dologban javításra szorul még a rendezvény, de azt bizton mondhatom, hogy ez az, amire vágytunk. Ide való, nekünk való, ünnep. Persze nehéz megítélni, hogy eszmeileg felér-e a valamikori Gombaszöghöz, de idővel, kitartással és sok tényező megismerésével ez is megítélhető lesz. Én bízom abban, hogy Gombaszög sikere töretlenül folytatódik.

 

Politika

 

A gombaszögi kulturális ünnepség része volt a politika is. A rendezők deklarált célja élőben megismertetni az embereket a felvidéki magyarság problémáival. Lehetőséget adni meghallgatni a felelős vezetőket és lehetőséget adni kérdéseket feltenni nekik.

 

 

Részt vettem egy, a Körkép.sk által szervezett beszélgetésen, Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke és Gyimesi György parlamenti képviselő (OĽANO) között, amelyet Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztője moderált. A két beszélgetőpartner napjaink politikai történéseinek meghatározó személyisége, nemcsak a magyarság viszonylatában, de országos szinten is. Hallgatva és látva a vitájukat a munkájukról, kissé megismerve jellemüket, habitusokat, megerősödött bennem egy korábban már megfogalmazódott véleményem: ha ez a két ember megtalálná egymáshoz az utat a csúcsvezetésben, akkor hosszú időre megoldódna a felvidéki magyarság minőségi képviselete.

 

Dehát erre mondják, hogy ne álmodjon az ember, ha ébren van

 

Beszélgettem Gyimesi Györggyel, kérdeztem, neki mi a véleménye a vitájukról Forró Krisztiánnal?

 

 

Gyimesi hangsúlyozta, hogy a beszélgetésük az elvárása szerint zajlott. Igen, volt keményebb része is a vitának, de ezt természetesnek tartja. Természetesnek tartja azon oknál fogva is, hogy ő kormányzati képviselő, míg Forró Krisztián egy parlamenten kívüli párt elnöke, amely párt ellenzékinek titulálja magát és az elnöke ekként is viselkedik. Örül, hogy – reménye szerint – sok álláspont tisztázódhatott a vita során.

 

Kérdésemre Rimaszombat fejlődésével kapcsolatban elmondta, hogy nagyon örül, hogy a kormány a napokban jóváhagyta a Rimaszombati Ipari Park építését, cca. 10 millió eurós költségvetéssel az EU-s fejlesztési alapból. Ígérete szerint mindent meg fognak tenni azért is, hogy beruházókat szerezzenek az ipari parkba.

 

 

El szeretném mondani, hogy véleményem szerint Gyimesi György azok közé a vezetők közé tartozik, akik láthatóan tevékenykednek. Lelkesen, bátran, merészen használja ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a pozíciójából adódóan kap a parlamentben. Minden arra vall, hogy eddig meg tudta győzni szlovák parlamenti kollégáit, de főleg a pártelnököt, Igor Matovičot a sok, magyarságot érintő dolog fontosságáról és azok megoldásának a szükségességéről.

 

De azt is látni kell, hogy az OĽANO  képviselői klubban levő kollégái hozzáállása Gyimesi György személyéhez és ezzel a magyarság érdekében kifejtett munkájához változni látszik. Eduard Heger kormányfő szintén Gombaszögön elhangzott megjegyzései alapján sejteni lehet, hogy a képviselő számára és számunkra is rossz irányba.

 

 

Számomra ez egyértelműen azt jelenti, hogy Gyimesi György nem a saját dicsőségéért harcol, hanem értünk, felvidéki magyarokért. Ebből kiindulva minden valószínűség szerint a szlovákiai magyarságra az vár, hogy a közeljövőben Gyimesi képviselő mellett fokozottabban fog kelleni kiállnunk.

 

Orosz Örs

 

Orosz Örs a főszervező, látni, hogy mindenütt ott van, mindenkihez van egy jó szava, és ami a lényeg, ott van az esze. Este fél hét körül tart az idő, mondom neki, majdcsak vége lesz már lassan a napnak és pihenhet az emberfia.

 

„Óh, Mede úr, az még messze van. Az a  késő éjszakában lesz, addig még sok a tennivaló”

 

jött a válasz.

 

 

Orosz Örssel beszélgetve elgondolkoztam, hogy tud egy ember naponta végigszáguldani a Felvidéken, hosszában is, keresztben is. És ezt úgy csinálva, hogy minden mozdulata célzatos, tudatos és a  legtöbb esetben hatékony is.

 

Beszélgettünk erről-arról, többek között a Sajóról is. A folyó szennyezettségéről szóló első sajtótájékoztatótól kezdődően Orosz Örs megjárt minden lehetséges fórumot, megtett mindent a javulás érdekében. Elmondta, úgy látszik, végre most fog végszakaszba kerülni az ügy, amikor a felelős hatóságok hosszú idő után lépnek. Érik a siker, ideje már.

 

 

Nem mondtam neki, de ide leírom, hogy a (talán) véget érő kálváriával megkezdődik egy másik. Hogy melyik? Nos a ránk olyannyira jellemző hozzáállás, amikor valakinek vagy valakiknek a sikere mozgósítja azokat a politikusokat, akik a dicsőséget keresik. Akik kemény munkát nem végeznek és azt csak annyiban értékelik, hogy nekik mennyi hasznuk van belőle. A szomorú, hogy ezek az emberek nem átallják sokszor egy-egy ember, közösség által elvégzett munkát, teljesítményt agyonhallgatni, elferdíteni, elhazudni és a maguk javára beállítani.

 

Ám minden arra vall, hogy Orosz Örs erre fittyet hány és keményen dolgozik tovább. A kutya ugat, a karaván halad.

 

 

Jövőre ugyanitt!

 

Mede Géza

 Képek: a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.