Nyitókép: Solymos László Fb-oldala (archívum)

 

Ha lesz összefogás, akkor lesz nagy siker a Felvidéken is,”fogalmazott többek között Orbán Viktor Tusnádfürdőn, hozzátéve, hogy „mert azt meg kell értenie minden magyarnak, aki elcsatolt területen él, tette hozzá, hogyha nem segít magán, akkor az anyaország sem tud segíteni.” Hogy mi is hangzott el teljes terjedelmében velünk kapcsolatban Orbán Viktor részéről, az ITT elolvasható. A magyar miniszterelnök mondott olyat is, hogy „most mintha ott valami alakulna“ – gondolhatott a Szövetség-Alianciára.

 

Orbán Viktor Tusványoson: A Felvidéken össze kellene fogni

Solymos nem a magyarsággal, hanem a szlovák sovinizmussal fogna össze

 

 hirdetes_810x300  

Nos, hogy mi is alakul egészen pontosan, azt a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd NAKA nyomozói által vizsgált utolsó elnöke, Solymos László be is mutatta. Ő ugyanis nem a magyarokkal, hanem a soviniszta, magyargyűlölő Ivan Korčok (SaS jelöltje) szlovák külügyminiszterrel fogna össze a „magyarok érdekében“. Mégpedig a magyar adófizetőktől származó oktatási támogatások megdézsmálása céljából.

 

Hogy mindenki értse, miről is beszélünk nézzük meg, mit is mondott pontosan a janicsár lelkületű, áruló Solymos:

 

„NE CSINÁLJUNK NEMZETISÉGI KÉRDÉST AZ OKTATÁSI TÁMOGATÁSOKBÓL!

 

Nem mindig értek egyet I. Korčokkal, de a Magyarország által folyósított oktatási támogatásokról ugyanazt gondolom, mint a szlovák külügyminiszter. Célszerű lenne visszatérni az eredeti gyakorlathoz. A támogatást a szülők helyett ismét közvetlenül az iskolák kapják. Pontosan úgy, ahogy eredetileg, 2004 és 2011 között.

 

Ez a gyakorlat mindenkinek megfelelt, és ami a legfontosabb, a pénz így minden gyerekhez eljutott.

 

A mélyszegénységből érkező gyereknek még májusban is volt füzete, a felelőtlenebb szülők gyereke is eljuthatott színházba és az évvégi osztálykiránduláson is részt vehetett.

 

Értem én, hogy a 2011-ben bevezetett új rendszer jelentősen megnövelte az OTP Bank szlovákiai ügyfelei számát, de az OTP már rég megszüntette az itteni fiókhálózatát, a magyar kormány bátran visszatérhetne az eredeti kifizetési módhoz.

 

Érzelmek nélkül, felesleges feszültségkeltés nélkül, a magyar iskolákat látogató gyermekek érdekében“

 

– fogalmazott Solymos.

 

Abszurd érvek Solymostól

 

Ilyen alapon Solymos logikája szerint a családtámogatási, gyermeknevelési pénzeket sem volna szabad az állam részéről a szülőknek adni, mert….mert miért is, kedves Solymos László? Mert a szülők esetleg elisszák, elkártyázzák, elkaszinózzák, stb.? Ugye hogy mennyire abszurd még a feltételezés is?

 

Solymos azt is elfelejtette kifejteni, hogy épp az ő emberük, a kétezres évek elején épp a Most-Hídat építő Zsille Béla idejében volt kénytelen a magyar állam elvenni a rosszemlékű Zsille által vezetett Pázmány Péter Alapítvány jogosítványát az oktatási-nevelési támogatások kezelését illetően. A hidas érzületű pázmányosok ugyanis úgy gondolták, hogy jobban tudják, mire van szükségük a felvidéki magyar szülőknek és gyerekeiknek, mint az érintettek. Azaz a szülők, illetve a magyar állam, aki a pénzt adta, és aki Zsille félék fizetését is állta.

 

Beletenyerelnének a magyarországi pénzekbe

 

Talán még emlékszünk arra, hogyan is működött anno, 2006-2008 környékén a Pázmány Péter Alapítvány, mely akkoriban az anyaországi oktatási támogatásokat kezelte. Az Alapítvány vezetősége afféle kiskirálynak gondolta magát. Élet-halál ura volt a pénzek megítélését illetően, egyes tanárok elitták a síkirándulásokra szánt támogatást, működtek a számlagyárak, az alapítvány rezsiköltsége az egekbe nőtt, a felvidéki magyar politikai vezetés pedig ahol csak tudott, igyekezett beleszólni a magyarországi pénzek felhasználásába.

 

Ezt a gyakorlatot hozná most vissza Solymos Korčokkal, akiknek nem tetszik, hogy Szlovákia nem tud beleszólni a Magyarországról a felvidéki magyaroknak szánt oktatási célzatú, magyar iskolaválasztást támogató pénzek elosztásába.

 

Solymos tehát ezúttal sem tett hozzá ahhoz, hogy az Orbán Viktor tolmácsolta jókivánságok a közérdek szerint teljesülhessenek.

 

Miközben Forró Krisztiánon érződik, hogy pártelnöktől elvárt patikamérleg-nyilatkozatai rendkívüli tapintattal kezelik a vegyespárti sokszínűséget, Solymosék az első adandó alkalommal asztalt borítanak és fejjel mennek a falnak még a szlovák sovinizmus támogatása árán is. Hogy lesz ebből hiteles, valódi magyar egység?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 32 olvasónak tetszik ez a cikk.