Vélemény

Király Zsolt: Orbán Tusnádfürdőn a magyarok összefogását sürgette. Solymos László (Most-Híd) be is mutatott neki

Talán még emlékszünk arra, hogyan is működött anno, 2006-2008 környékén a Pázmány Péter Alapítvány

Nyitókép: Solymos László Fb-oldala (archívum)

 

Ha lesz összefogás, akkor lesz nagy siker a Felvidéken is,”fogalmazott többek között Orbán Viktor Tusnádfürdőn, hozzátéve, hogy „mert azt meg kell értenie minden magyarnak, aki elcsatolt területen él, tette hozzá, hogyha nem segít magán, akkor az anyaország sem tud segíteni.” Hogy mi is hangzott el teljes terjedelmében velünk kapcsolatban Orbán Viktor részéről, az ITT elolvasható. A magyar miniszterelnök mondott olyat is, hogy „most mintha ott valami alakulna“ – gondolhatott a Szövetség-Alianciára.

 

Orbán Viktor Tusványoson: A Felvidéken össze kellene fogni

Solymos nem a magyarsággal, hanem a szlovák sovinizmussal fogna össze

 

Nos, hogy mi is alakul egészen pontosan, azt a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd NAKA nyomozói által vizsgált utolsó elnöke, Solymos László be is mutatta. Ő ugyanis nem a magyarokkal, hanem a soviniszta, magyargyűlölő Ivan Korčok (SaS jelöltje) szlovák külügyminiszterrel fogna össze a „magyarok érdekében“. Mégpedig a magyar adófizetőktől származó oktatási támogatások megdézsmálása céljából.

 

Hogy mindenki értse, miről is beszélünk nézzük meg, mit is mondott pontosan a janicsár lelkületű, áruló Solymos:

 

„NE CSINÁLJUNK NEMZETISÉGI KÉRDÉST AZ OKTATÁSI TÁMOGATÁSOKBÓL!

 

Nem mindig értek egyet I. Korčokkal, de a Magyarország által folyósított oktatási támogatásokról ugyanazt gondolom, mint a szlovák külügyminiszter. Célszerű lenne visszatérni az eredeti gyakorlathoz. A támogatást a szülők helyett ismét közvetlenül az iskolák kapják. Pontosan úgy, ahogy eredetileg, 2004 és 2011 között.

 

Ez a gyakorlat mindenkinek megfelelt, és ami a legfontosabb, a pénz így minden gyerekhez eljutott.

 

A mélyszegénységből érkező gyereknek még májusban is volt füzete, a felelőtlenebb szülők gyereke is eljuthatott színházba és az évvégi osztálykiránduláson is részt vehetett.

 

Értem én, hogy a 2011-ben bevezetett új rendszer jelentősen megnövelte az OTP Bank szlovákiai ügyfelei számát, de az OTP már rég megszüntette az itteni fiókhálózatát, a magyar kormány bátran visszatérhetne az eredeti kifizetési módhoz.

 

Érzelmek nélkül, felesleges feszültségkeltés nélkül, a magyar iskolákat látogató gyermekek érdekében“

 

– fogalmazott Solymos.

 

Abszurd érvek Solymostól

 

Ilyen alapon Solymos logikája szerint a családtámogatási, gyermeknevelési pénzeket sem volna szabad az állam részéről a szülőknek adni, mert….mert miért is, kedves Solymos László? Mert a szülők esetleg elisszák, elkártyázzák, elkaszinózzák, stb.? Ugye hogy mennyire abszurd még a feltételezés is?

 

Solymos azt is elfelejtette kifejteni, hogy épp az ő emberük, a kétezres évek elején épp a Most-Hídat építő Zsille Béla idejében volt kénytelen a magyar állam elvenni a rosszemlékű Zsille által vezetett Pázmány Péter Alapítvány jogosítványát az oktatási-nevelési támogatások kezelését illetően. A hidas érzületű pázmányosok ugyanis úgy gondolták, hogy jobban tudják, mire van szükségük a felvidéki magyar szülőknek és gyerekeiknek, mint az érintettek. Azaz a szülők, illetve a magyar állam, aki a pénzt adta, és aki Zsille félék fizetését is állta.

 

Beletenyerelnének a magyarországi pénzekbe

 

Talán még emlékszünk arra, hogyan is működött anno, 2006-2008 környékén a Pázmány Péter Alapítvány, mely akkoriban az anyaországi oktatási támogatásokat kezelte. Az Alapítvány vezetősége afféle kiskirálynak gondolta magát. Élet-halál ura volt a pénzek megítélését illetően, egyes tanárok elitták a síkirándulásokra szánt támogatást, működtek a számlagyárak, az alapítvány rezsiköltsége az egekbe nőtt, a felvidéki magyar politikai vezetés pedig ahol csak tudott, igyekezett beleszólni a magyarországi pénzek felhasználásába.

 

Ezt a gyakorlatot hozná most vissza Solymos Korčokkal, akiknek nem tetszik, hogy Szlovákia nem tud beleszólni a Magyarországról a felvidéki magyaroknak szánt oktatási célzatú, magyar iskolaválasztást támogató pénzek elosztásába.

 

Solymos tehát ezúttal sem tett hozzá ahhoz, hogy az Orbán Viktor tolmácsolta jókivánságok a közérdek szerint teljesülhessenek.

 

Miközben Forró Krisztiánon érződik, hogy pártelnöktől elvárt patikamérleg-nyilatkozatai rendkívüli tapintattal kezelik a vegyespárti sokszínűséget, Solymosék az első adandó alkalommal asztalt borítanak és fejjel mennek a falnak még a szlovák sovinizmus támogatása árán is. Hogy lesz ebből hiteles, valódi magyar egység?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. Júl. 27. 07:30

Solymosnak igaza van NEM KERUNK ORBANISZTANBOL

Attila Sz
2022. Júl. 27. 09:34

Nocsak?

Attila Sz
2022. Júl. 27. 09:35

Letöröltétek az előbbi hozzászólàsomat az Összefosàssal kapcsolatban?

  Király Zsolt
  2022. Júl. 27. 09:49

  Megvásárolt felméréseken alapuló Simon-féle propagandát máshol kell terjesztened!

   Petike
   2022. Júl. 28. 07:04

   Király Simon Zsolt a Progressziv Szlovákia magyar platformját fogja megerosíteni ott lesz a parlamentben sot lehet hogy a kormányban is Gyimesi eltunik a sullyesztobe úgy ahogy a Szovetség is mert nem fogták fel hogy egysében az ero.Sajnálom hogy itt tartunk.

Márta
2022. Júl. 27. 15:53

Solymos László még egy éve, a Szövetség megalakulásakor azt nyilatkozta, a a célok közösek, megvalósításukhoz megtaláljuk a kompromisszumot. Hát Korcokkal egyetértve nehéz lesz. A szavazók nem fogják díjazni az ötletet. Egyébként meg Sulík szerint szeptemberben már Korcok nem rúg labdába... Petike véleményét már ismerem. Orbanisztán? De azért a támogatást elfogadjuk...? Attila Sz. - Összefogás? Szövetség van... Simon Zsolt karrierje: MKP, Most-Híd, Magyar fórum... Hát szerintem ez köpönyegforgatás, helyezkedés... Az előző két pártbeli tevékenysége után nem csodálkozom, hogy nem kapott meghívót a Szövetségbe... Megsértődött, alapított egy új pártot. Még van 2 év az új választásokig, továbbra is az a véleményem, kell a magyar parlamenti képviselet!

  Petike
  2022. Júl. 27. 19:21

  én nem kérek semmit Orbanisztánbol és amig OV ott a boss addig Orbanistán teruletére NEM lépek

   Atoszka
   2022. Júl. 27. 20:09

   Rád itt van szükség Petike, hogy segítsd át ezt a (ál)szent országot az örök progresszív mezőkre…

Atoszka
2022. Júl. 27. 17:41

Szlovákia egy soviniszta állam. Egy kis túlzással talán, csak egyetlenegy nemzeti érdek vezérli őket: megtisztítani Szlovákiát a magyaroktól. A 2. világháború utáni aljas elképzeléseik nem jöttek be teljesen, de terveikről nem mondtak le. Erre a bizonyíték az a tény, hogy nincs még egy olyan téma, amelynél probléma nélkül egyetért az ÖSSZES szlovák párt, mint a magyarellenesség… A “politikusaink” nincsenek erre felkészülve, nem tudnak-mernek érvelni, nem vállalják a kellemetlen helyzeteket, hagyják magukat kizökkenteni az álláspontjukból…. Ők jó fiúk akarnak lenni, mert az könnyebb, azért megveregetik a vállukat… CSAK ÍGY NEM ÉRÜNK EL SEMMI LÉNYEGESET!!!!! Lassan kezdem megszokni, hogy már csak az a cél, hogy szebbé tegyük az elmúlást—és ez szomorú…

Petike
2022. Júl. 28. 12:31

atoszka a progressziv a fejlodést és elore haladást jelenti és én ezt igenis támogatom és nem egy haldoklo újbolsevik gazdaságot amely most van jelen orbanisztánban ennek hosszú élete nincs elhiheted nekem én ugyanis 14 évet éltem és dolgoztam az Egyesult Királyságban

Dodo
2022. Júl. 28. 14:23

Ezek a politikai iranyzatok arra jok,hogy megoszjak embereket kaosz keltes es a zavarosban halaszni bizonyos hattereroknek celjaik elereseben.Ebben a jatekban semmilyen kisebbsegnek nem szabadna belefolyni mert az a vesztuket jelenti.Kisebbsegeknek fenmaradasuk erdekeben kellene politizalni.

kulcsargeza
2022. Júl. 28. 15:24

Petike, Az Egyesült Királyságban a mai napig nem vizsgálták ki igazságügyi szempontból megfelelő módon a brit katonaság által elkövetett Bloody Sunday néven elhiresült észak-írországi tömegmészárlást. Erre lennél olyan büszke, te kis árufeltöltő fiúcska? Vagy az 1992-es, pozsonyi rendőrterrorra, a félholtra vert Malina Hedvigre, a DAC szurkolók teljesen indokolatlan megveretésére te kis miniJánosik?

  Petike
  2022. Júl. 28. 20:02

  te pedig buszke lehetsz a nagyvezíred posványosi beszédére a faji megkulonboztetésrol az egész világon felháborodást keltett ki

   kulcsargeza
   2022. Júl. 28. 20:57

   Érdekes, Kertész Imre Nobel dijas irónk is hasonlókat irt az európai civilizációt megsemmisitő migrációról. Ezek szerint ő is náci lenne?

Petike
2022. Júl. 29. 07:01

kulcsárgéza az illegális migráciot NEM támogatom hogy tisztában legyunk sot a kerítés is jo hogy ott van kulonbem Márki Zay Péter is kijelentette a választások elott hogy a kerítés marad.Erdekes viszont az hogy Orbán a gazdag migránsokat befogadja probléma nélkul persze ha tiszteletben tartják az europai értékeket ezzel nekem sincs problémám.Ha jol tudom Kertész Imre az illegális migráciorol beszélt.

  kulcsargeza
  2022. Júl. 29. 10:24

  Petike, Kertész Imre is jól tudta, hogy milliós nagyságrendű illegális migráció önmagában nem létezik. Ha nincs meg ehhez a szükséges kormányzati támogatás, akkor az illegális migráció mértéke nem haladja meg azt a mértéket, amelyet egy v több állam ne tudna érdemben kezelni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket