Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Richard Sulík pénteken Juraj Krúpa ex-OĽaNO-s képviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján világos jelét adta annak, hogy a legtöbbet akarja kisajtolni pártja javára ebből a kormányválságból. Amit a liberálisok csinálnak, az ámokfutás, de minden okuk megvan azt feltételezni, hogy nem jöhetnek ki belőle rosszul. Nézzük meg a lehetséges forgatókönyveket.

 

Az OĽANO meghátrál

 

Az egyik lehetőség, hogy az OĽANO ismét beadja a derekát. Például azért, mert így megmarad a kormány, és ott lehet a húsosfazéknál, mikor merítésre kerülnek az EU-tól kapott milliárdok. Ez azonban azt is jelenti, hogy középtávon a párt megsemmisül, a presztízsveszteség és a központi irányítás fellazulása miatt.

 

Sulíkék ellenben a legdominánsabb kormánypárttá nőhetik ki magukat 6,22 százalékos választási eredménnyel, feleannyi képviselővel mint amennyivel az OĽANO rendelkezik. Olyan párttá, amely bármikor bármilyen témában megzsarolhatja a koalíciós partnereket.

 hirdetes_810x300  

 

Sőt, az SaS igen nagy gyakorlatra tett szert más pártok képviselőinek beszervezésében, vélhetően az OĽANO megtört frakciójából sokan átigazolhatnának hozzá. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, nemcsak a mostani ultimátumot sikerül érvényre juttatniuk, de minden későbbi követelésük is probléma nélkül teljesülhet.

 

Az OĽANO megpróbálja a kisebbségi kormányzást

 

Ha az OĽANO megmakacsolja magát, az azt jelenti, hogy kisebbségi kormányzás jön, ami rendkívül nehézkes és sok vitával járó irányítást jelent. Sulíkék épp erre készülve sulykolják minden csatornán, hogy az OĽANO a fasisztákkal akar kormányozni. Erre hivatkozva aztán a nyugati liberális mainstream (tehát Sulílék szövetségesei) majd akadályozni fogják az uniós források merítését.

 

Ráadásul, Sulíkék igen kényelmes helyzetbe kerülnének, mert nem kéne a kormányban lenniük, mikor Európa és Szlovákia legdurvább energia- és gázválsága fog kibontakozni az idei télen. Ki tudja, mit hagy maga után Sulík, aki még a tárolók feltöltöttségi szintjéről is egyenes adásban hazudott.

 

Ilyen alapon Sulíkék tovább növelhetik majd az OĽANO rovására a népszerűségüket. Ez a forgatókönyv is nagy haszonnal kecsegtet esetükben…

 

Ügyvivő kormány

 

Előfordulhat, hogy a kormányzás megbénul, és ügyvivő kormányt neveznek ki. Mivel ez a kompetencia az államfő hatáskörébe tartozik, az államfő pedig leplezni sem akarja, hogy a progresszív-liberális csapatnak fúj a mérkőzéseken, borítékolható, hogy egy liberálisoktól hemzsegő ügyvivő kormány jönne létre. Például Sulíkkal a pénzügyminiszteri poszton, Kolíkovával az igazságügyi miniszteri poszton, és a most átvedlő Krúpával a védelmi tárca élén.

 

Ez sem új ötlet, hasonló célok motiválták a tavaly márciusi kormányválságot is.

 

Előrehozott választások

 

A játék ezen pontján van esély az SaS térdre kényszerítésére. Névleg a liberálisok számíthatnának arra, hogy a következő választások után az SaS a Progresívne Slovenskóval és a Hlasszal kormányoznak majd. Vagyis Sulíkék érezhetik úgy, hogy ez a forgatókönyv is megfelel nekik. A valóságban azonban az ellenkezője igaz.

 

Hiába szerepel látszólag jól a felméréseken az SaS, ez csak a liberális mainstream propaganda blöffje, amely segítene győzni az OĽANO-val szemben. De a tényleges választások ezeket a számokat aligha igazolnák. Egyszerűen azért, mert az SaS-re végérvényesen ráég a „kormányok pusztítója” bélyeg, és az emberek, különösen a Smer kormányai, a koronavírus és az energiaválság után nem szeretik az olyan pártokat, amelyeknél a választók manipulációjának szándéka ennyire szembeötlő. Márpedig az SaS-nél ez a helyzet.

 

Így, ha előrehozott választásokra kerülne sor, akkor az SaS valószínűleg hoppon maradna, és örülhet majd, ha a parlamenti küszöböt eléri. Persze ez is több dologtól függ.

 

Az egyik az, hogy mikor lesznek az előrehozott választások, és addig mi minden fog történni a közéletben, illetve a gazdaságban. Az embereket elvakíthatja a gázválság miatti düh, de azt nem fogják elfelejteni, mekkora felelőssége van az eseményekben az SaS-nek, Richard Sulík gazdasági miniszterlnek, és főleg Ivan Korčok külügyminszternek.

 

Az SaS bukása azonban nem jelenti azt, hogy az OĽANO vagy a többi kormánypárt a felszínen tud maradni. Nagyon sok múlik azon, milyen eredményeket tudnak felmutatni, és ellent tudnak-e állni a sajtó boszorkányüldözésének az előrehozott választásokig. Az időzítés kulcsfontosságú lesz.

 

Nincs esély konzervatív fordulatra

 

Ez azonban azt is jelenti, hogy jobboldali kormányra egyetlen forgatókönyv szerint sem számíthatunk. Sőt, ha az SaS bukik, akkor reálissá válik annak esélye, hogy „soft-baloldali” Hlas-Smer-Sme rodina koalíció alakul, annak minden árnyoldalával. Mivel a liberálisok eddig is megdolgoztak a korrupció elleni harc ellehetetlenítéséért, úgy vélem, ez a végkifejlet semmivel sem lesz rosszabb, mint egy magyargyűlölő balliberális Pellegrini-féle HLAS-SaS-PS koalíció.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.