Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Vélemény

Király Zsolt: A Szövetség-Aliancia már Pellegrini ajtaján kopogtat. Megkezdődött a magyarok érzékenyítése a Hlas (Smer) felé

Egészen abszurd! És mindezek után még azt is elvárják, hogy a magyarok menjenek el választani…

Nyitókép: Szövetség-Aliancia

 

Néhány hónapon belül akár előrehozott választások is lehetnek Szlovákiában. Ilyen érzékeny időszakban különösen fontos, hogy a politikusok világos, egyértelmű üzeneteket küldjenek a választók felé. Hogy a nép tudja, ki mennyire toxikus, milyen értékrendet képvisel, ki hol áll vagy nem áll.

 

Elromlott iránytű

 

A Szövetség-Alianciában e téren mintha elromlott volna az iránytű. Legalábbis a Most-Híd platformnak köszönhetően. Hogy Solymos László vagy Rigó Konrád a korábbi maffiakormánnyal, azaz a Smerrel és a Hlasszal szimpatizál, hogy Fidesz-ellenesek, hogy a magyar ellenzék tüntetéseire járnak, hogy Soros Györgyöt kedvelik, vagy hogy az LMBTQ propagandát tolják, közismert.

 

Azt viszont, hogy 2,5 hónappal az október 29-i összevont helyhatósági és megyei választások előtt a lakosságot félrevezetve érdemtelenül Peter Pellegrinivel kampányoljanak egy színmagyar településen, még egyikük sem merte bevállalni. Egészen mostanáig.

 

Pellegrini és a Hlas beszabadult a magyarok közé

 

Hétvégén a Dunaszerdahely melletti Nemeshodosban tartották a Nemeshodosi Nagy Lakomát. A rendezvényt követően felvidéki magyar választók tucatjai keresték meg felháborodottan a Körképet, hogy a faluban a Szövetség-Aliancia polgármestere, Balódi Ladislav az előző maffiakormány vezetőjével, a Smerből kivált Hlas elnökével, Peter Pellegrinivel kampányol.

 

Kicsoda Balódi Ladislav?

 

Balódi Ladislav a Szövetség-Aliancia Most-Híd platformjának tagja, a platform Dunaszerdahelyi járási elnöke, a Szövetség-Aliancia egyik megyei képviselőjelöltje.

 

Balódi Ladislav pirossal jelezve. Kép forrása: Szövetség-Aliancia Fb-oldala

 

Balódi a jelenlévők elmondása szerint a még 2019-ben!!, tehát 3 éve Peter Pellegrini kormánya alatt 38 ezer euróval támogatott multifunkciós sportályát köszönte meg a politikusnak. Épp most, ennyi év után…

 

Érdekesség, hogy a jelenlegi kormány tavaly a fenti összeg háromszorosát hagyta jóvá új asztalitenisz-csarnokra, ami a jelek szerint kevés ahhoz, hogy valaki a led kivetítőre kerüljön.

 

 

Értjük? Nem értjük?

 

Értjük, ugye? Pellegrini 2019-ben, jó 3 éve küldött 38 ezer eurót Nemeshodos multifunkciós sportályájára. Tavaly pedig a Matovič, illetve Heger-kormány is megítélt 110 ezer eurót Balódi falujába egy asztalitenisz-csarnokra. Balódinak valami miatt mégis Peter Pellegrini jut az eszébe, a Hlas elnöke pedig egy 10 négyzetméres led kivetítőn exkluzív, prezentálási lehetőséget is kap a nemeshodosi lakomán. Miközben a polgármester részéről saját pártjának, a Szövetségnek a neve még csak egyszer sem hangzik el.

 

Azzal, hogy Balódi a Smer, illetve Hlas politikusának ilyen teret adott, egyértelműen színt vallott és akarva-akaratlanul a Szövetséget is behúzza a Most-Híd korábbi koalíciós partnere mögé. Kérdés, hogy mit szól ehhez Forró Krisztián pártelnök, mit szólnak ehhez a választók.

 

A helyiek ledöbbentek

 

A Körképnek nyilatkozó helyiek véleménye mindenesetre egyértelmű és világos: ledöbbentek, szinten aluli, kétségbeesett próbálkozásnak, a rendezvény politikai célokra való felhasználásának tartották Balódi húzását.

 

“Jó istét” magyarok! Itt a Hlas-Szövetség koalíció?

 

A nemeshodosi példa mindenesetre új, az eddigiektől eltérő politikai hozzáállást mutat a Szövetség-Aliancia részéről…

 

Pellegrini igen, Gyimesi nem?

 

Miközben tehát a választók a magas árakkal és inflációval, a háború és Covid miatt egyre nehezebb megélhetéssel küzdenek, Balódi szembe menve pártja eddigi országos kommunikációjával, sajátjai értetlenségét is kiváltva Peter Pellegrinit futtatja.

 

Balódi Ladislav és a szövetségi értékrend: Horthyt elzavarták, a maffia elé vörös szőnyeget terítettek

 

A Hlas elnöke óriáskivetítőn kampányolhat a magyarok körében, miközben a hiteles magyar egység helyett a Szövetség Gyimesi Györggyel csatázik arról, hogy ki hogy szavazott májusban!! (az egyébként nézhetetlen) RTVS magyar adásának szlovák feliratozásáról.

 

Egészen abszurd! És mindezek után még azt is elvárják, hogy a magyarok menjenek el választani…

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 33 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Atoszka
2022. aug. 15. 08:44

Nagyon jó cikk, mely egészen pontos választ ad arra, hogy én és nagyon sokan mások, miért nem fogjuk az ún. Szövetséget választani… Újra és újra felmerül bennem a kérdés, milyen indíttatásból kellett létrejönnie a Szövetségnek ??? Kik voltak a mozgatórugói, milyen hátsó szándék vezérelte őket ??? De mindez teljesen mellékes lehetne, ha az MKP ben kb. 10 éve ténylegesen elkezdtek volna politizálni és a kitűzött, teljesen jogos célokért harcolni!!! Így ez már teljesen esélytelen…aki ezt a mostani “formát”kitalálta az csapdába csalta az egész felvidéki magyarságot - mint ahogy eddig mindig!!!! Milyen emberek vagyunk mi, hogy ilyen könnyű velünk elbánni????

Bendegúz Ábrahám
2022. aug. 15. 10:17

Olvasom az Ipsos felmérését, persze nagy rezervával, de a Szövetségre leadott tetszési index 2,1 %. „ Az Ipsos felmérése szerint a Hlas-SD-re augusztus elején 17,2% voksolna, míg a Smerre 15,5%. 10% feletti eredményt érne el rajtuk kívül az SaS (12,2%) és a PS (11,4%). Őket követné az OĽaNO 7,8%-kal, majd a Republika 7,3%-kal, a parlamenti küszöböt pedig még átlépné a Sme rodina 6,4%-kal, illetve a KDH 6,3%-kal. Kívül maradna a jelenlegi legkisebb kormánypárt, a Za ľudí (3%), a Marian Kotleba vezette ĽSNS (2,9%), az SNS (2,3%), de a Szövetség (2,1%) is. Vagyis 100 emberből csak 2 szavazna rájuk. Hogy lesz ebből képviselet? Már mindenki látja, csak az érintettek nem, hogy nem oda valók. Csak a vályúhoz való ösztön hajtja őket.

Boris Benkovič
2022. aug. 15. 20:40

Mint a HLAS párt járási elnöke, és egyben büszke csallóközi és dunaszerdahelyi lakos, röviden reagálnék a cikkre. Elsősorban szeretném megdicsérni a szervezőket és Nemeshodos önkormányzatát a tökéletesen lebonyolított rendezvényért, amely egy olyan időszakban került megrendezésre, amikor az önkormányzatokat a jelenlegi kormány keményen próbára teszi. Elképesztő, hogy a cikk szerzője ahelyett, hogy értékelné a fent említett sportpálya előnyeit a falu lakossága számára, ok nélkül támadja a HLAS pártot. A HLAS párt célja, hogy egyesítse az embereket, a releváns politikai skálán keresztül. Az a véleményünk, hogy egyszer s mindenkorra fel kell hagyni a megosztottság politikájával és a konfrontációval, és el kell kezdeni az együttműködésen alapuló kapcsolatokat építeni. Igen, regionális szinten is. Igen, a nemzeti kisebbségek számára fontos kérdésekben is. Ezért véleményem szerint Balódi László polgármester urat teljesen méltatlanul kritizálja a cikk írója. Épp ellenkezőleg, a polgármester úr elismerést érdemel azért, hogy ennyi látogatót sikerült kicsalogatnia erre a rendezvényre, itt jegyezném meg, sok szlovákul beszélőt is. Aki ott volt szombaton a Nemeshodosi Nagy Lakomán (én ott voltam), az jól láthatta, hogy Peter Pellegrini 60 másodperces videóbeszéde nem keltett felháborodást a látogatók körében, és legalább úgy fogadta a közönség, mint a Szövetség párt nagyszombat megyei képviselőjelöltjeinek bemutatkozását, akik erre közvetlenül a színpadon, élőben kaptak lehetőséget – ezt a tényt a cikk szerzője valahogy elfelejtette megemlíteni. A jelöltek bemutatkozásával nekem személy szerint persze semmi bajom. Végezetül, sajnálattal kell kijelentenem, hogy komolyan aggódom a magyar választók szavazatai miatt, ha voksukkal ismét az OĽANO-t választják, mint 2020-ban. Meggyőződésem, hogy ebben az esetben ugyanaz a csalódás és hanyatlás vár majd, amit nap mint nap tapasztalunk a 2020-as választások óta.

Beke Zoltán
2022. aug. 15. 20:52

A Szövetség(?)ben nem egy ember jelent problémát. Sajnos az összes !

    Petike
    2022. aug. 17. 19:25

    akkor szavazz probléma nélkul Kotlebára

Dodo
2022. aug. 17. 14:12

Igen el kellene kezdeni ez egyuttmukodeses politizalast de ezt a szlovak oldalon kell kezdeni ugyanis ok akarjak, hogy beolvadjunk es vegleg megszunjunk - mit szolnanak egy autonomiahoz?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket