Nyitókép: Körkép.sk

 

Dupka György történésszel, könyvkiadóval, intézményvezetővel, a kárpátaljai magyarság mindenesével az orosz-ukrán háború viszontagságairól, Amerikáról és a Soros vonalról, a kárpátaljai magyarság kilátásairól, az ukrán nacionalizmusról, magyar nyelvhasználatról, a múlt kutatásáról és a jövő kilátásairól beszélgettünk.

 

„Élni és élni hagyni,” vallja beszélgetőpartnerünk, akivel podcast adásunkban szóba kerültek a sztálini idők áldozatai, hadifogjai, elhurcolt magyar civiljei, valamint a küldetéstudat, könyvkiadás és a jelenkorban zajló templomépítés is. Tartsanak velünk.

 

 hirdetes_400x285  

 

Az ukrajnai, kárpátaljai vendégünk 1979-ben Ungváron szerzett magyar szakos bölcsészdiplomát, majd az ELTEN másoddiplomát. 2014-ben a PPKE-n védte meg doktori disszertációját. Költőként indult, 1990-től a kárpátaljai magyarság múltjával foglalkozik. Több mint 20 kötet szerzője. Tagja a Magyar Írószövetségnek, alapító-elnöke a kárpátaljai írástudókat, művészeket is tömörítő Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének.

 

Nevéhez fűződik az Együtt című irodalmi, művészeti és kulturális folyóirat újraindítása (2002), amelynek jelenleg is felelős kiadója. Ő indította el a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozatot (1992) és annak gondozója, amely mára a 300. kötetnél tart. Dupka György, történész, irodalmár, kiadói főszerkesztő, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, templomépítő. Az MTA köztestületének külső tagja.

 

Körkép.sk podcast Dupka Györggyel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.