Vélemény

Király Zsolt: Igor Matovičot ma még meg kell menteni, de…

A felvidéki magyar társadalom egyik nagy problémája, hogy nem kapott elég törődést. Az utca nevelte.

Nyitókép: SITA

 

Szerdán a parlament megpróbálja leváltani Igor Matovič pénzügyminisztert, az OĽaNO elnökét. Matovič vélhetően túléli a vele szembeni bizalmatlansági indítványt, ami egyelőre jó hír a szlovákiai magyarok számára. Minden más forgatókönyv ugyanis rosszabb a jelenlegi állapotoknál. Kifejtjük, miért.

 

Akiket az utca nevelt

 

A felvidéki magyar társadalom egyik nagy problémája, hogy politikai, gazdasági, szociális értelemben nem foglalkoztak vele eléggé. Az utca nevelte. Anyátlanságának jelei pedig a választásokkor szépen visszaköszönnek. Hol az áruló Bugár és a Most-Híd, hol a fasiszta Kotleba (megyefőnök tudott lenni a magyarlakta Gömörben), újabban pedig a korrupt, korábban maffiakormányt működtető Hlas-SD (Pellegrini), illetve Fico (Smer) tudja elbolondítani őket. Dacára annak, hogy ezek a pártok a rossz oldalon állnak, pontosabban, közép- és hosszú távú érdekeik nem a felvidéki magyar társadalom érdekei.

 

Szülőföldünk, identitásunk, anyanyelvünk feladása, az asszimiláció nem lehet felvidéki magyar érdek.

 

Egy szeretetben, teljes családban, anya-apa által nevelt gyerek meg tudja különböztetni a jót a rossztól. Az utca neveltje viszont csak ide-oda csapódik. Nincs tartása, víziója, tervei sincsenek. Legfeljebb túlélni tud. Az éppen legerősebb klán kegyeit keresi, hogy védelmet, kevesebb pofont kapjon az életben. Még akkor is, ha maga a klán vállalhatatlan. Mert más nincs terítéken.

 

Igor Matovič projektje egy ilyen leosztásban tudott újat mutatni. Tisztaságot, viszonylagos rendet, klán helyett járőröző rendőröket ígért az utcára. És be is váltotta az ígéretét. A covid, a háború, az infláció, az energiaválság és az egyre súlyosabb megélhetési kérdések viszont újraosztották a lapokat. Nem csak nálunk, Európa szinte összes országában. Olaszország a legújabb példa rá.

 

Felesleges konfliktusok

 

E téren pedig Matovič már nem tudott jól teljesíteni. Hibákat követett el, felesleges konfliktusokat vállalt, melyek következtében meggyengült.

 

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy mindebben a progresszív-liberális térfél, az SaS, Čaputová államfő, a parlamenti képviselet nélkül maradt progresszív, mediális erőtér felelőssége jóval nagyobb. Bűnt követtek el Szlovákiával szemben.

 

Matovič ahelyett, hogy azokhoz fordult volna, akik hatalomra juttatták, elkezdett egyezkedni. A pártján belüli liberálisaival. Mert ők voltak a leghangosabbak, az ő zsarolásukra figyelt. Az eredmény? Olyan alkukra kényszerült, melyek következtében kikerült az irányítás a kezéből. És ami a mi szempontunkból a legfontosabb, feladta a magyar érdekeket. Végzetes hiba, melynek következtében Gyimesi György körül is egyre inkább fogy a levegő az OĽaNO-ban…

 

A Szövetség csak a kilátástalanságot növelte

 

Ugyanakkor nagyot hibázott az immár Szövetségnek nevezett MKP is. Mert nem tudta, ma sem tudja, hogy mit akar. Csak szajkózza, hogy mit nem szeretne. Ezzel viszont csak az utcán magára hagyott választó kilátástalanságát növeli. A másik két platformról felesleges is beszélni. Ugyanolyan elvtelen, törtető, megalkuvó, gyatra politizálásból saját gazdagságát hajtó senkik, mint a jelenlegi ellenzék (tisztelet a kevés kivételnek.)

 

Itt tartunk jelenleg, ebben a helyzetben próbálja meg leváltani a parlament Matovičot. Azt az embert, aki a magyar érdekeket feladva a többi kérdésben legalább érdekeinknek megfelelően cselekszik. Legalábbis a felvidéki magyarokat ugyanúgy magasról lefütyülő, hatalomra törőkkel szemben.

 

Matovičot tehát meg kell menteni, hogy elvégezhesse, amit vállalt. Magyar szempontból pedig ideje lassan hazamenni az utcáról…

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Géza
2022. Sze. 28. 13:10

Érdekes elmélet csak kár, hogy nincs valóságalapja és hibás fltételezésekből indul ki.

  Márta
  2022. Sze. 28. 22:14

  Ha leváltják, leváltják... Jön helyette valaki más, bárki, egy szakértő..., de Sulíkot nem szabad visszaengedni, pénzügyminiszter akar lenni, na ezt nem szabad megengedni. Ha nem lesz Igor, majd zsarol valaki mást. Ehhez kiválóan ért. Az SaS csak maradjon a parlamentben, ha egyszer lemondtak miniszterei. Mindenki pótolható!!! Van helyettük új miniszter, teszik a dolgukat. A kormány nem galambház, hogy ki-be lehet röpködni. Rosszabb már nem lesz, a költségvetés és a törvények elfogadása mindenki érdeke. Sulík képviselőként nem árthat senkinek, és ott lesz mellette képviselőként Matovic, akinek képviselői pályafutását már ismerjük... És mellesleg még továbbra is ő marad az Olano elnöke. Nem szabadulnak egymástól, csak ha egyikük végleg távozik. Matovicot ismerve, ezt a helyzetet még élvezni is fogja.

Csak éhesebbek jönnek...!
2022. Sze. 28. 17:32

Matovič a kisebbik rossz! Maradnia kell. Egyelöre...

  Petike
  2022. Sze. 28. 18:51

  gondolom már sokan elveszítették az emlékezetuket tehát hogy felfrissítsem 2011ben Igor Matovič volt az aki meggátolta a parlamentben hogy felvehessuk a magyar állampolgárságot és kijelentette hogy nem adja ki Szlovákiát Orbán Viktor kezére.D e nemcsak ezért kell hogy távozzon hanem mer az államot a pénzugyi csod felé irányította.Koszonettel neki ma a szlovák gazdaság a csod szélére jutott.EZ AZ IGAZSAG úgyhogy TAVOZZON.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket