Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Szlovákiában gyilkoltak már meg újságírót, nemrég a nyílt utcán lelőttek két meleg férfit, a szlovák állam hetvenéves törvényekre hivatkozva végez földrablást, miközben polgárait fosztja meg állampolgárságuktól saját alkotmányát gyalázva meg ezzel. Volt itt már magyarverés, korrupció, az igazságszolgáltatás kisajátítása, Gorilla-botrány, vadprivatizáció. Rastislav Káčer szlovák külügyminiszternek mégis az a legfőbb problémája, hogy Orbán Viktornak van egy Nagy-Magyarország térképe az irodájában.

 

Megértem, hogy a szlovák politikusoknál szakmai előfeltétel a kettős mérce, a magyargyűlölet, a sovinizmus és a történelmi tények, emlékek, tapasztalatok tagadása, mert azok akadályozhatják az éppen aktuális külföldi seggek tisztán tartását. Ámde mégis, egy szintet azért még a Káčer-féléknek is tartaniuk kéne.

 

Mondott azonban Káčer mást is a közelmúltban, amely nem kevésbé fontos, mint a magyarokkal való riogatás. Akad itt pár meredek kijelentés – pedig alig több, mint egy hónapja van csak hivatalban.

 

 hirdetes_810x300  

Káčer a brüsszeli Politiconak október 15-én azt nyilatkozta, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek finanszírozását fenn kell tartani, és az erre létrehozott Békealaphoz Szlovákia hajlandó több pénzzel hozzájárulni. Mondja ezt annak ellenére, hogy a keret csak az Ukrajnának adott fegyverek árának egy részét téríti meg. Miközben a szlovák gazdaság és háztartások alapvető problémái továbbra is megoldatlanok. Káčer szerint „tettekben is azt kell vállalni, amit a szánkkal mondunk”.

 

Október 14-én az osztrák Die Pressének nyilatkozva azt mondta, hogy fenn kell tartani Ukrajna támogatását, annak ellenére, hogy az interjúban elismerte, nem zárható ki a konfliktus olyan eszkalációja, amikor az Ukrajnának adott katonai támogatás miatt Szlovákia is belesodródik a konfliktusba.

 

Szeptember 30-án a Körképnek nyilatkozott. Káčer még külügyminiszteri kinevezése előtt arról beszélt, hogy egyezség van Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között arról, hogy megbontsák Szlovákia területi egységét. Arra kérdeztünk rá nála, hogy még mindig egyetért-e önmagával most, hogy külügyminiszter. Ezt válaszolta, „Amit mondtam, megmondtam. Nem fogom cáfolni. Ugyanaz az ember vagyok”.

 

Sajnos, ebben az utolsóban egyet kell értenünk vele.

 

Káčer burkoltan megint magyar revízióval riogat: “Van okunk paranoiásnak lenni”

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.