Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Nagy sikereket ért el a Szövetség-Aliancia a 2022-es megyei választásokon. A 2013-as és a 2017-es választásnál is több képviselői mandátumot szerzett (összesen 53-at). Berényi József megyefőnökjelölt pedig Nagyszombat megyében  csaknem megduplázta a kapott szavazatok számát. Nyitra megyében ugyanakkor Csenger Tibor csak a harmadik lett, bár mennyiségben ő is jóval több egyéni karikát kapott, mint az MKP öt évvel ezelőtti megyeelnök jelöltje.

 

Berényi ráadásul nagyobb arányban növelte támogatottságát, mint amennyivel a részvételi hajlandóság meghaladta az öt évvel ezelőtti választásokét.

 

Mit hozott az összevont választás?

 

  hirdetes_300x300   

Tény, hogy az önkormányzati és megyei választások összevonása meglátszik a részvételi adatokon. Öt éve 1,35 millió ember járult az urnákhoz a megyei megmérettetéskor, most csaknem kétmillióan mentek el szavazni.

 

Szlovákia választott: Véget értek az önkormányzati és megyei választások – Percről percre

 

De hogy ne csak a pozitívumokat említsük, megdőlt az a teória, amely szerint jelentősen nagyobb eséllyel lehetne magyar megyeelnöke Nagyszombat vagy Nyitra megyének, ha nem a jelenlegi, magyarok számára előnytelen közigazgatási határok lennének. Egyszerűen túl nagy maradt a győztesek és magyar jelöltek közti különbség az egyfordulós megyeelnökválasztás ellenére is.

 

Kevésbé előnyös a Szövetség-Aliancia számára a helyhatósági választások eredménye. Komáromot joggal tekintheti a párt kudarcnak, ahogy Gúta elvesztését is.

 

Az sem mellékes, hogy 222 polgármesteri posztot szerzett a Szövetség-Aliancia, miközben négy éve az MKP-nak és a Most-Hídnak együtt 242 volt.

 

Lehet, hogy ez a 222 még mindig a harmadik legtöbb (a függetlenek és a HLAS után), és az is igaz, hogy sok esetben a platformok közti egyezség hiányára vezethető vissza a csökkenés, de ennek ellenére még mindig nem látni azt a hozzáadott értéket, ami elvárható lenne a pártfúziótól. Főleg, hogy sok helyütt nem is volt érdemi verseny. 

 

Például nem sikerült hozni Ógyallát, Szepsit és Nagykapost sem, igaz, Somorján, Dunaszerdahelyen, Bősön, Füleken és Királyhelmecen a párt pozíciója stabil maradt. Mint ahogy remek eredményként könyvelhető el a járási székhely Galánta és Diószeg megszerzése is.

 

Összességében tehát az látszik, hogy a kiváló megyei szintű eredmény mellett a Szövetség-Aliancia helyi pozíciói tovább gyengültek, és folytatódik az a hosszú évek óta tapasztalt trend, hogy a függetlenek törnek előre. A helyhatósági választások eredményéből  nem látszik az a plusz lendület sem, ami bizakodásra adna okot egy esetleges parlamenti választási szereplés kapcsán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.