Nyitókép: US Embassy Budapest (reprofoto)

 

 

Nézem itt ezt a nagyszerű videót, Tisztelt Nagykövet Úr, aminek már hozzám, mezei állampolgárhoz is eljutottak a hullámai. És – mielőtt hozzászólok közszereplőink benne közzétett durva árulásaihoz – le kell szögeznem, hogy a jelen társadalmi folyamatok közepette konzervatívnak definiálom magam, így ne várjon tőlem se elfogultságot, se átlag feletti tájékozatlanságot.

 

Tudja, Nagykövet Úr, négy év múlva lesz félezer éve annak, hogy az első birodalom rátenyerelt az országomra. Azóta levetkőztünk már többet is, pedig, higgye el, nagyok és erősek voltak mind, fényes arcúak és mindenhatók! Harminc év előtt megint megszabadultunk egytől, s azt hittük, most már megélhetjük a demokráciát. És hát, ez a videó, Nagykövet Úr, pont az Öné, mintha mást sugallna! Hogy is szól a Voltaire-nek tulajdonított idézet? –

 

 hirdetes_300x300  

„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.”

 

 

Nézem itt ezt a nagyszerű videót, Nagykövet Úr, és az a benyomásom támad, hogy Ön ezt még soha nem hallotta! Az a benyomásom támad, hogy Ön meg akarja mondani, mit gondoljunk! A noszogatását pikírt arcátlanságba csomagolva gyanúsít meg putyinpártisággal embereket, akikről semmit nem tud, akikkel sohasem beszélt és akiket – félek – egyáltalán nem ért.

 

Pedig, ha erőfeszítést tenne azért, hogy értse, ha megnyerné őket, igazi támogatókra lelhetne bennük. De meg sem próbálja. Eltaláljam miért? Azért, mert pontosan tudja, hogy igazuk van. És azt is, hogy Önnek ennek ellenére végre kell hajtania a megbízatását. Így marad a mocskolódás és a mellébeszélés.

 

 

Nem értem mi a baj azzal, hogy Kövér elgondolkodik a birodalomépítésen? Nem szabad ezen elgondolkozni? Hogy az Oroszok birodalmat építenek, arra szerintem igen sok jel utal. Ön nem így látja? Ön, mint bölcsészdoktor és jogász, egészen biztosan tanult római jogot, és aligha kerülhette el a figyelmét, hogy ez a hihetetlen alkotás az egykori Római Birodalom produkciója. Nem biztos, de ez a tény akár fel is kelthette az érdeklődését, s ez esetben legalább egy halvány kép kialakulhatott Önben a birodalmak természetét, szövetségi rendszereik létrejöttét illetően. Ezek a jelek, Nagykövet Úr, elég markánsak ahhoz, hogy megállapíthassuk, objektíve nem zárható ki, hogy az oroszok ilyesmin törik a fejüket.

 

Ahogy az sem, hogy Önök – ugyanezen megközelítés alapján – hasonlóan cselekszenek. Míg, mondjuk, ez Magyarországra nézve nem igaz. Mely minőségében érzi ezt a megállapítást helytelennek? A demokráciában született, tanult emberében? Vagy helyesnek, de ki nem mondhatónak érzi? Miért? Eláruljuk a titkos célt az oroszoknak, akik eddig nem tudták? Mint demokratapárti politikusnak, ez Önnek tabu? Esetleg dehonesztálónak érzi? Akkor miért vállalta a birodalmi nagyköveti pozíciót? Nyereségért, hírnévért, vagy befolyásért? Tehát hiúságból? Vagy nem volt tisztában a rendszer mibenlétével, Uram?

 

A faliújságja szerint Bencsik azt mondta, hogy USA megtámadta az EU-t. Ez egy hazugság, amit ma csúsztatásnak illik mondani. Mert ő azt mondta, hogy ha az amerikaiak robbantották fel a vezetékeket, akkor az az EU megtámadásának minősülne. Ha! Érti, Nagykövet Úr? Ha. – Mellesleg, Önök voltak? Tudja, a feltételezést három ok táplálja Bencsikben.

 

1. vagy azt képzeljük, hogy az amerikai acélcsávók ülnek ott a méregdrága szonaras-lövöldözős titkosan lebegő erődjeikben, és annyira be vannak lőve, hogy nem veszik észre a beszivárgó orosz GRU-fickókat, akik ott tapogatnak a saját csöveiken – amit egyébként el is zárhatnának, vagy – Önök voltak.

 

2. Ha semennyi gáz / olaj nem jön a csövön, mert felrobbant, az Európának nem jó, az LNG-eladóknak – tehát Önöknek – tiszta haszon.

 

 

3. Egy Antony Blinken nevű honfitársa mintha azt nyilatkozta volna, hogy

 

„…a vezetékeket ért incidens remek lehetőséget nyit arra, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjön az orosz gáztól való függőség, és Vlagyimir Putyin ne tudja használni az energiát fegyverként.”

 

Valóban remek lehetőség! Az elhangzottakon kívül még arra is, hogy Európát egyik függőségből a másikba, és visszafordíthatatlan recesszióba taszítsa.

 

Hallott már erről a Blinkenről, Mr Pressman? Mit gondol, ez csak putyinista propaganda?

 

 

Abban az állításban, hogy az Ukrajnát fegyverekkel ellátó USA haszonélvezője a háborúnak, így aligha érdekelt annak gyors befejezésében, hol talál ebben orosz érdeket? Mert igenis, érdekelt! Mármint az USA, a gyors befejezésben. Ha nem volna, támogatná Ukrajnát? Az USA épp ezt kívánja a legjobban: hogy az ukránok nagyon gyorsan nyerjenek, az oroszok nagyon gyorsan szétessenek, és az amerikai multik nagyon gyorsan kirabolhassák Oroszországot.

 

És igazán sietni kell, mert az EU nemsokára fizetésképtelen lesz, és sem a drága fegyvereket, sem az amerikai LNG-t nem tudja majd fizetni, és akkorra kell majd egy újabb kis pénzcsapocska apácska, meg bányácska anyácska, mert honnan lesz pénz lóvéra? Mert Ukrajna ugyan soha vissza nem tudja fizetni, amit Önök beleölnek! Még ha mindmegeszik, akkor se!

 

 

 

…Az USA egyetemeiről kiindulva olyan neopogány és kifejezetten barbár ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott. – mondta Semjén Zsolt. Nos, Mr. Pressman, mit jelent (magyarul) a cancel-culture kifejezés? Mit fognak eltörölni egészen pontosan? Emlékszik, hogy is volt az a nagyszerű induló, amit Ön soha nem tanult meg, mi meg sohasem felejtünk el?

 

 

 

„A-a múúl-tat végképp eltö-röölni, / Rabszolgahad, in-dúúj velüünk! / A Föld fogsarkából kidő-ölni, / Semmik vagyunk, smin-den leszüünk!”

 

Nézzen utána, Mr. Pressman! És vésse az eszébe, hogy ez ott dobol milliók fejében, itt Közép Európában – és semmi pozitív tartalom nem kapcsolódik hozzá!

 

Tudja, ahhoz, hogy befolyást tudjon gyakorolni az itteni közvéleményre, meg kell azt nyernie magának! Mert mi nem szabadon élve hagytuk magunkat elhülyíteni az utóbbi 60 évben, mint az Ön honfitársai, hanem iga alatt ábrándoztunk egy olyan valóságról, amit az Ön hazájába képzeltünk. Fogalma sincs arról a keskeny mezsgyéről, amint évszázadokat egyensúlyozott mindenki, aki kicsit is független szeretett volna maradni a hatalomtól. Arról se, mennyibe került ez! Hogy mennyibe került a Szabad Európa Rádió biztatására az orosz tankok elé állni ’56-ban, amikor az Önök kormánya már rég lepaktált Hruscsovval, szabadjára engedve a megtorlást.

 

Úgyhogy, ha rám hallgat, nem leckéztetéssel kezdi. Hanem például leül, és elbeszélget velünk! Nem, nem az Ön kiszolgálóival – mindketten tudjuk, önkiszolgálók mindenhol vannak – még csak nem is azokkal, akik meggyőződésből állnak az Ön oldalán – hanem épp azokkal, akik nem! És ha itt népszerű szeretne lenni, tájékozódjon! Tanuljon meg minket, Nagykövet Úr, mert a propagandistái amerikai mintáikkal éppúgy elvágják Önt a barátságunktól, mint áprilisban tették helyi ellenzéki támogatottjaival. Persze ez nem létszükséglet, hisz parancsolhat is. Ahhoz nyilván hozzá is van szokva. Meg mi is.

 

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.