Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter ismét a címlapokra került. A Facebookon ment neki Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja miatt. Három dolgot mindenképp érdemes kiemelni az ügy kapcsán.

 

Az első, hogy a magyar válogatott aktuális keretében van egy felvidéki és egy vajdasági játékos is. A második, hogy Káčer az ominózus véleményét nem a hivatalos külügyminiszteri, hanem a személyes profilján tette közzé. Vagyis nyitva hagyta a visszavonulás lehetőségét, ha esetleg mégsem akarna hivatalos úton zajló diplomáciai csörtét indítani.

 

A harmadik és egyben legfontosabb körülmény: csütörtökön esedékes a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozója. Azt pedig a cseh progresszívok is igyekeztek sajátos bojkottjukkal elkaszálni – sikertelenül –, így most Rastislav Káčer próbálja – Eduard Heger feje felett átnyúlva – elszigetelni Magyarországot a V4-en belül.

 

Király Zsolt: Kívülről és belülről is támadják a V4-ek egységét és a magyar külpolitikát.

 hirdetes_810x300  

 

Azt nem lehet kijelenteni, hogy Szlovákia Magyarország ellenségévé válna. Rastislav Káčert nem megválasztották a pozíciójára, hanem egy gondosan kivitelezett kormányátrendezés következtében került a külügyminiszteri székbe. Pontosan azért, mert egyértelmű volt, hogy mi várható tőle.

 

A háború marketingesei

 

A szlovák külügyminisztériumról ma már mindenki tudja, hogy nem az ország érdekeit képviseli, hanem szépen becsomagolja a nyugati érdekek mentén született döntéseket, aztán a teljesen egyoldalú szlovák sajtón keresztül próbálja letuszkolni a választók torkán.

 

A Káčer-félék hősiességbe és bátorságba csomagolják az ukrán emberek fájdalmát, veszteségeit és szenvedéseit. Ukrajna lakosságának harmadát, akár felét már elvesztette, a megmaradt lakossága fűtés, áram és víz nélkül maradt, egy másik része kivérzik a fronton, a harmadik része pedig lelkileg megtörve tér majd vissza onnan, ha szerencséje van. Az ország gazdasága romokban, és aligha valószínű hogy azzal zárulnak majd a harcok, hogy Kelet-Ukrajna ismét Ukrajna területévé válik, vagy hogy övék lesz a Krím.

 

Helyette legjobb esetben is marad a 2014-es állapot azzal a különbséggel, hogy nagyobb lesz a nyomor, az ország nagy részét letarolják, és évtizedekre külföldi kölcsönök rabjává válik. Kíváncsi vagyok, lesz-e olyan szlovák politikus, aki ezt látva majd azt mondja, megérte a NATO-tagság erőltetése Ukrajnának…

 

Magyarország elszigetelése

 

A visegrádi négyek ellehetetlenítésére most azért van szükség, hogy ne születhessen semmilyen közös cselekvési terv vagy döntés Ukrajna, illetve az energiapolitika kérdésében.  Nehogy alternatívát nyújtson az EU és az NATO (értsd: USA) által szorgalmazott megoldásoknak (vagy épp semmittevésnek).

 

A kormányfők találkozója feloldhatja például a lengyel és magyar álláspont közti részleges ellentmondást, és ha Morawiecki lengyel miniszterelnök találkozik Orbán Viktorral, akkor elég nehéz lesz eladni a Magyarországot lejáratni akaró cikkeket, vagy az „orosz trójai faló” bulvár szintű progresszív-extrémista kijelentéseket.

 

Szlovák oldalon is van átrendeződés

 

Mindeközben a szlovák politikum kettészakadt. Formálódik egy szlovák vonal, amely esetlenül bár, de legalább szlovák nemzeti stratégiában próbál gondolkodni, nem egyszer az Orbán-kormánytól inspirálódva. És van egy másik, kevésbé szlovák vonal, amelynek egyetlen feladata az atlantista-globalista érdekek képviselete az országon belül, és annak sulykolása, hogy a nyugati érdekej teljes mértékben egyenlőek a szlovák érdekekkel, és ettől a szlovák érdek nem térhet el, mert az az ország megsemmisülésével járna.

 

Ezt a képletet két tényező bonyolítja. Az egyik a magyar kormány külpolitikája. A liberálisoknak ugyanis jóval könnyebb lenne eladni saját választóiknak a szankciós-politikát, az Ukrajna-politikát és a gazdaság módszeres tönkretételét, ha nem lenne Magyarország és Orbán Viktor, aki példával jár elöl azt hangoztatva, hogy a béke felé kell haladni a háborús uszítás helyett.

 

Ne feledjük, Orbán migrációellenes retorikája megbuktatott már egy miniszterelnököt – Charles Michel egykori belga kormányfőt, aki rögtön ezután az Európai Tanács elnökévé lépett elő. A magyar kormány politikai súlyát és erejét tehát jelenleg nem lehet túlbecsülni Szlovákiában sem, ahol ráadásul Orbán Viktor véleménye napról napra népszerűbb.

 

Már csak félelemkeltésre támaszkodhatnak

 

A helyzet másik befolyásoló tényezője a felvidéki magyarság. A felvidéki magyarokról az elmúlt hetekben minden nyugati érdekkörbe tartozó volt és jelenlegi politikus Ivan Mikloštól Káčerig elmondta, nem biztos, hogy a történelem jó oldalán állnak jelenleg. Ez egy teljesen téves és hazug narratíva.

 

A felvidéki magyarság ma is a történelem jó oldalán áll. A béke oldalán áll. Mert mi – ellentétben a harmincéves államisággal rendelkező pozsonyi kávéházakkal – tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelent a háború egy nemzetnek, és milyen következményekkel járhat. Több közös van az ukrán nép és a magyarok sorsában, mint amit a magukat nyugatra vagy épp keletre eladó szlovák politikusok fel tudnak fogni.

 

Ezzel szemben azt halljuk, hogy revizionisták és irredenták vagyunk. Ezek valójában a nemzetbiztonsági kockázat politikai megfogalmazásai. Káčer és társai azt próbálják elérni, hogy a szlovák lakosság jobban féljen a magyaroktól, mint amennyire gyűlöli a liberálisok háborús uszító politikáját és megélhetési válságot okozó döntéseit.

 

Ez tehát a nagy képlet, ami motiválja a szlovák külügyminisztérium illetékeseit. Azt nem lehet megmondani, hogy sikerrel járhatnak-e. Azt viszont igen, hogy ez a politika nem Szlovákia érdekeit szolgálja. Ez abban a pillanatban nyilvánvaló lesz, amint Washington változtat a szélirányon és a szlovák szélkakasok mind követni fogják.

 

Rigó Konrád (Szövetség): Orbán Viktor…Képesek vagyunk egyedül is gondolkodni

 

Gyanítom, az ukrán háború fordulópontja környékére fog majd esni egy újabb kormányválság, kormánybuktatás vagy előrehozott választás, hogy soha ne lehessen számon kérni a jelenlegi garnitúrán az elmúlt hónapok kijelentéseit és tetteit. Ők eltűnnek a közéletből, de munkájuk következményei maradnak. A mi terhünkre…

 

A magyargyűlölő Káčer kiakadt Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja miatt

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.