Újabb figyelmeztető jelzés: A Szövetség helyett a szlovák baloldal profitált az OĽANO gyengüléséből - Körkép.sk
Vélemény

Újabb figyelmeztető jelzés: A Szövetség helyett a szlovák baloldal profitált az OĽANO gyengüléséből

Most látszik csak igazán a belső bomlasztó erők, liberális trójai falovak ténykedésének eredménye.

Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A legutóbbi AKO-felmérés egyik legfontosabb adata a magyar nemzetiségűekre vonatkozó preferenciamegoszlás. Az Aliancia-Szövetség elégedett lehet, sikerült kiiktatnia első számú ellenfelét a szlovák pártok közül, ám helyébe rögtön kapott másik két kihívót, miközben saját pozícióját nem sikerült kellőképp megerősíteni. Most látszik csak igazán a belső bomlasztó erők, liberális trójai falovak ténykedésének eredménye.

 

Minden negyedik magyar szavaz a Szövetségre

 

A Szövetség-Alianciára ugyanis a magyarok alig több mint negyede szavazna (28 százalék), miközben a második helyen a HLAS áll 20 százalékkal. A Magyar Fórum az AKO szerint a harmadik legnépszerűbb párt (megjegyezzük, az AKO gyakorta túlreprezentálja Simon Zsolt pártját) 18 százalékkal, a negyedik helyen pedig a Smer áll 10 százalékkal.

 

Máshonnan megközelítve, az OĽANO népszerűsége a magyarok körében 5 százalékra csökkent, helyette feljött a baloldal, a HLAS és a Smer együtt elviszik a magyar voksok 30 százalékát.

 

Még ha az AKO számait nem is tekintjük pontosnak, a trend egyértelműnek tűnik.

 

Számtalanszor hívtuk fel a figyelmet arra, hogy az OĽANO és Gyimesi György parttalan támadása a Szövetség részéről úgy, hogy közben minden más párt felelősségét figyelmen kívül hagyják a kormányzati döntéseket illetően, kontraproduktív lesz. Egyszerűen azért, mert az OĽANO fontos nemzeti-konzervatív célokban (például családpolitika, kultúrharc) akár szövetséges is lehetett volna. Az egyoldalú narratívák tömkelege viszont a Szövetséget a baloldali és liberális tábor felé sodorta. A párton belül nemzeti-konzervatív irányt kiiktatni akaró elemeknek ez kedvező fejlemény, a magyar közösségre nézve már kevésbé.

 

A Szövetség hibája

 

Gyakorlatilag a Szövetség is azt a hibát követte el, amit a progresszívok és sajtójuk: lenyomták az OĽANO-t, ám kellemetlen mellékhatásként megerősítették a Smert (esetünkben a baloldalt).

 

A Szövetségnek most már kevésbé kell tartania a 2020-as választásokon előlépett konkurenciájától, de ő maga nem erősödött meg érdemben, az OĽANO-t, mint kihívót csak lecserélte a baloldalra, amelynek ráadásul sokkal nagyobb erőtere és sajtója van az OĽANO-nál.

 

 

Simon Magyar Fóruma csak a felmérésekben létezik

 

A Magyar Fórum relevanciáját nehéz megbecsülni a liberálisok felé billenő felmérésekből. Az önkormányzati és megyei választások viszont elég egyértelműen rámutattak, hogy a párt csak a felmérésekben létezik, a realitások teljesen másról árulkodnak, mint az AKO felmérései.

 

Azt mindenképpen érdemes lesz figyelni, hogy a felmérés eredményére hivatkozva felmerül-e a Szövetség két kisebbik platformjának részéről az az elvárás, hogy a Magyar Fórum is kapjon helyet a pártban. A Simon-féle alakulat kétségívül a liberális vonalat erősítené, és vele kiegészülve a másik két kis platform megpróbálhatna nyomást gyakorolni az MKP-platformra.

 

Ne feledjük, hogy a Most-Híd-platform elnöke, Rigó Konrád nyíltan célként tűzte ki, hogy a Szövetséget a szlovák liberális pártok felé kötelezze el.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Párizs
2022. nov. 25. 16:28

Egy nevetséges, komolyan nem vehető felmérés fals interpretációja. De maradjunk az állítás első felénél - ugye senki nem hiszi, hogy országos szinten a Szövetség kb. 2.8%-on áll (és még ez is nagyvonalú becslés, ha a magyaroknak valóban csak 28%-a szavazna a pártra)? Ez már csak azért is meglepő lenne, mert nap mint nap azt halljuk, olvassuk, hogy a választók elfogadták a Szövetséget, ezért már platformok sem kellenek, hisz így, együtt erősek vagyunk - lásd megyei választások. El kéne dönteni, mi a narratíva...

Petike
2022. nov. 25. 17:18

jo vicc hogy a SaSra és a PSra csak 8 százaléka szavaz

Petike
2022. nov. 26. 06:56

azok a magyarok akik a Smerre és Ficora vagy ne add isten a fasiztákra LSNS Republika fognak szavazni szégyelljék magukat

Zoltan
2022. nov. 26. 11:57

Majd a valasztasok megmutatjak ez csak mese.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket