Nyitókép: Körkép.sk

 

Míg a szlovákiai magyar közélet hetek óta téli álmát alussza, szlovák oldalon dübörög a választási kampány. Legalábbis annak előszelét már érezzük.

 

A Szövetség-Aliancia még szabadságol

 

A politikai pártok sorra nyilatkoznak, jelentik be, kikkel tudják elképzelni a választások utáni együttműködést és kikkel nem. Zajlik az üzengetés pártokon belül és a pártok között is. Pellegrini, Sulík, de a politikai transfermarketen aluljegyzett Simon Zsolt is hallatott már magáról.

 hirdetes_300x300  

 

Kivéve a Szövetség-Alianciát, aki még szabadságol? Síel? Akár téli álmát is alhatja, de kampánykor ez nem annyira hatékony stratégia. Mondhatnánk, hogy még úgysem történt semmi. Sajnos ez sem igaz, mert Duray Miklós halálhírével zárult az év, és azóta is sokakat foglalkoztat, hogy vajon melyik platform nem tudott azonosulni a gondolattal, hogy a párt saját halottjának tekintse a néhai politikust.

 

Forró Krisztián: Azon dolgozunk, hogy erős képviseletünk legyen (Évértékelő interjú a Körképen)

 

Felelőtlen passzivitás

 

Csakhogy az efféle passzivitás olyan időszakban, amikor bármikor előrehozott választások lehetnek, több, mint luxus. A felvidéki magyarság szempontjából egyenesen könnyelműség, felelőtlenség, éretlenség.

 

Jelenleg ugyanis már a politikai játszótér elfoglalása zajlik. A csapatok épp mezeket választanak maguknak. Most osztják szét egymás között a hazai és az idegenbeli szerelést. Igor Matovič és politikai szövetségesei épp a választási kampány egyik várható témáját építik fel, kezdik ragozni: mégpedig a családbarát, tradicionális értékek, a konzervatív eszmék védelmét az LMBTQ közösséggel szemben. Magyarországon már bejött.

 

A szlovákok már dolgoznak

 

Gondolhatunk Matovičról amit csak akarunk, de egy dolgot nem tudunk elvitatni tőle: politikai marketingesként egyedül ő győzte le Ficot. Képes ráérezni a néplélektanra, arra is, hogy épp mi a téma a társadalomban. Így hozta össze szinte a semmiből legutóbb, alig fél év alatt a maga 26 százalékát a korrupcióellenes harcával. Mostanra ugyan már bizonyára megtanulta, hogy a hatalmat megszerezni és megtartani két külön dolog.

 

A Szövetség-Aliancia január 28-án tartja kongresszusát. Egy párt életében ez egy történés, rangja van. Esemény. A közélet egyelőre még sincs tematizálva általa, az előpártok nem hallatják hangjukat, nincsenek gondolataik, elképzeléseik ennek apropóján. Témák felvetésével sem hívták fel magukra még a figyelmet, így elmarad a választókért indított verseny is: láthatatlanok.

 

Fűthetnek már a székházban?

 

Pedig a magyar képviselet már megtanulhatta, hogy kampány nélkül legfeljebb a magyar tábor egyharmadára számíthat. Másik harmada eleve elveszett, passzív, választani sem jár. A maradék harmadik harmad pedig szlovák pártokra szavaz. A felvidéki magyarság választani járó része tehát azt látja, hogy Pellegrini, Sulík, Matovič, Heger, Dzurinda már a kegyeit keresi, próbálva behálózni őket.

 

Fűthetnek már a székházban? Mert ilyen hosszú szünet után nagyon hideg lesz hétfőn! Monterkát fel, menni kell a gyárba dolgozni.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.