Király Zsolt: Duray és Čaputová magyarjai - Körkép.sk
Vélemény

Király Zsolt: Duray és Čaputová magyarjai

Igaza volt Duray Miklósnak, amikor úgy érezte, a Havel körül legyeskedő liberálisok rögtön az induláskor elárulták.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Tegnap két esemény is volt a Felvidéken, amely mellett magyar szempontból nem mehetünk el szó nélkül. Egy szomorú, de felemelő, és egy giccses, öncélú rendezvény.

 

Tegnap Losoncon eltemettük Duray Miklóst, akinek végső búcsúztatására összejött a Kárpát-medencei magyarság színe-java. Az ott elhangzott beszédek, üzenetek lélekemelőek voltak. Közösségünk nagy formátumú politikusának koporsóját százak kísérték utolsó útjára. És bár szomorú apropóból gyűltünk ott össze, jó volt Losoncon magyarnak lenni. Mindenki hitében megerősödve térhetett haza. Miklós halála összehozta a magyarokat. És ez volt a legnagyobb elismerés, amit nagy halottunk szeretett közösségétől kaphatott.

 

És volt egy másik esemény is. Pozsonyban. A csillogó-villogó elnöki palotában. Szlovákia államfője, a progresszív Zuzana Čaputová úgy gondolta, hogy Duray temetésének napján hív össze találkozót Szlovákia nemzetiségeivel, hogy azokkal (is) megünnepelje Szlovákia fennállásának 30 évét. Szerepelt. Fényképezkedett. Mosolygott. Kitöltötte napi programját. Épp aznap, épp ilyen körülmények között. Megbocsájthatatlan, szégyenteljes protokolláris hiba volt.

 

 

Emlékezzünk meg azonban azokról a magyarul beszélő személyekről is, akik a fényképek alapján ott voltak, pedig történetesen lehetett volna okuk épp Losoncon is lenni: Ravasz Ábel, Čaputová nemzetiségi tanácsadójának, Németh Ilonának a fia, a Most-Híd egykori romaügyi szóvivője, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, Szekeres Klaudia, a Kerekasztal jogi szakértője, Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke, Hodossy Katalin, a Kormányhivatal Kisebbségi Bizottságának póttagja. A lista azt hiszem, nem igényel bővebb kommentárt.

 

Jó helyen volt mindenki ott, ahol volt

 

Első látásra is a kisebbségi kormánybiztos mellett működő kisebbségi bizottság tagjait véltem felfedezni, de hogy ne hamarkodjam el a közös nevezőt, azért rákérdeztem pár személynél, hogy kapott-e meghívót. A visszajelzés alapján helyes volt a feltételezésem Čaputová merítését illetően: „Igen, kaptam, de számomra Miklós búcsúztatása fontosabb volt.”

 

Félreértés ne essék, nem tisztem megkérdőjelezni egy kegyeleti kérdésekben bárkinek a döntését. Ez mindenkinek személyes lelkiismereti kérdése. A döntés alapján azt kell, hogy mondjam, jó helyen volt mindenki ott, ahol volt. Elvégre ki-ki a saját értékrendje, elvei, fontossági sorrendje szerint választ eseményt magának.

 

Az elnöki palota pompája néha elvakítja az embert. A státusz, hogy az elnök meghívásának tesz valaki eleget, megtisztelő – minden körülményben. A kijózanító kérdés a tisztánlátást szolgálva, hogy ezek az emberek jelenlétükkel – statisztaként adnak státuszt a palotának, vagy van ott olyan érték, amely önmagában is kihagyhatatlanná teszi az eseményt?!

 

Ezek ugyanazok

 

Ugyanakkor, beleolvasva a temetés napján megjelent, Durayt gyalázó liberális irományba, a magyarul beszélő Sándor Eleonórától, először az jutott eszembe, hogy azt már latinul is leírták, hogy „halottról vagy igazat, vagy semmit”, és a hölgynek úgy tudom, volt gyerekszobája, tehát a szótára tudatos kifejezés eszköze.

 

Ennek ismeretében pedig azt kell, hogy mondjam, teljesen igaza volt Duray Miklósnak, amikor úgy érezte, a Havel körül legyeskedő liberálisok rögtön az induláskor elárulták őt, elárulták a magyarság önrendelkezésének ügyét.

 

 

De nem szeretném ezt ilyen rossz szájízzel befejezni, mivel tegnap sokkal több olyan dolog történt és hangzott el, ami kijózanító lehet sokaknak: újra tudja kalibrálni talán az eszmei, emberi és szellemi szintet. Talán segített mindez minden politikában éppen aktív, vagy oda igyekvő szerepvállalónak a hitét megerősíteni és célját úgy meghatározni, hogy az ne a szereplés öncélúságáról, hanem valamiféle közösségi haszonról is szólhasson. Vagy ha mégsem, talán még nem késő. És senkinek nem esik le a korona a fejéről.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 57 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2023. jan. 18. 17:41

Azok akik inkább mentek a palotába mint hogy le rója kegyeletét azok és politikailag nem valók a felvidéki magyar közönség semmilyen partjába mert ha saját mivoltukat meg hazutoljak akkor mást is elkövet csak hogy ott legyen a meleg fenekén nyelvvel rá cupanva! Egyszóval ezek el adtak magukat és szülői mivoltukat!! Magyar nyisd ki a szemed!! És láss magyar nyisd ki a füled és hallj!!!

Fehér István
2023. jan. 18. 20:19

Az, hogy bármikor is hogyan cselekszik egy sovén ügynök, sokan értjük. Azt is tudjuk, hogy a magyar és magyarul beszélő között is szakadéknyi a különbség. De a vendégeskedők, az ünneplők neveit nézegetve rajtam kívül néhai Dr. Bajnok István is bizonyára összerácolná homlokát és egészen biztosan mondaná, hogy "még ez/ek is?" Még hozzá teszem, hogy természetesen igaz, hogy január 17-én mindenki oda ment, ahol a helye van, viszont láttam én Losoncon is nem egy árulót, aki bizony alaposan eltévesztette a házszám őt! A rossz hír viszont az, hogy odafent ezt Duray Miklós nálamnál sokkal jobban tudja. És persze az is szent igaz, hogy nem a ruha, de nem is a gyerekszoba teszi az embert! Tehát, kevés kivételtől eltekintve, valóban mindenki oda ment, ahol a helye van...

Csicsay Tibor
2023. jan. 19. 00:04

...ha törik - ha szakad,a temetésen ott voltam. Pont azt láttam,amire számítottam. Akikkel számoltam,azok szinte az utolsó szálig mind ott voltak,lerótták tiszteletüket Duray Miklós koporsója előtt,szinte az egész Kárpát - medence " mostani " országaiból. De volt ott legalább egy tucat, " magát magyarként eladó áruló is ". Nem tudták eldönteni pontosan,hogy nekik mi a fontosabb. A becsületük,ami hadban áll hamis lelkiismeretükkel,vagy pedig az ő Istenük,aki a pénz és hatalom " reklámembere ". Szerencsére a somorjai főkolompos,a felvidéki magyarság koporsójának szögbeverője nem tolta oda ragályos képét. Köszönöm,Vojtyek Krrobák...

kulcsargeza
2023. jan. 19. 06:56

A 80-as években Sándor Eleonóra, Barak László etal közül soha senki nem töltött vizsgálati fogságban egyetlen napot sem. Fura.

Taksony
2023. jan. 19. 15:36

Gazemberek mindig voltak es lesznek a baj csak az ,hogy Ok is buszkek magukra.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket