Nyitókép: consilium.europa.eu

 

Pontosan egy hónappal ezelőtt kérdéseket intéztem az EU-hoz, hogy megtudjam, hogyan működik az a közpénzen fenntartott információs csatorna, mely elvileg az egyszerű uniós polgárok kérdéseinek megválaszolására szolgál.

 

Az eddig látottak alapján: sehogy.

 

A nyugtázó levélben megjelölt „kétnapos” válaszadási idő naptár szerint 15-ször, munkanapokat tekintve pedig (22 munkanap) 11-szer járt le.

 hirdetes_400x285  

 

Micskó András: Az EU mondta, hogy írjak neki. Hát, én írtam!

 

El kell ismernünk, hogy kérdéseink számosak, és talán nem is egyszerűek, így rájuk az „összetettebb vagy specifikusabb válaszadás” vonatkozik, ám azt gondoljuk, az eltelt idő erre is elegendő volt. 39 kérdést tettünk fel, és ha az ügyekben nyilván járatos tisztviselőknek fél napot (!) adunk egy-egy kérdés megválaszolására, a válasznak már itt kellene lennie.

 

De ha ez túlzott elvárás is egy jólfizetett hivatalnoktól, annyit bizonyára megtehetne, hogy az azonnali és automatikusan generált válaszon túl legalább tájékoztatást adjon az érdemi válasz várható megérkezésének idejéről. Ilyet azonban nem kaptunk.

 

Várunk még egy hónapot, és ha nem történik semmi, meg fogom kérdezni, mire számíthatok…

 

Íme a válaszlevél:

 

A #244**** kérvényét megkaptuk

Europe Direct Contact Centre <[email protected]>
jan. 5., Cs 15:01

 

Ön ezt az üzenetet azért kapta, mert e-mail címét és az alábbi szöveget a bárki felhasználására szánt internetes űrlapunkon adta meg.

 

Köszönjük az elektronikus levelét. A kérdéseket általában 2 munkanap alatt meg tudjuk válaszolni. Az összetettebb vagy specifikusabb kérdések esetén a válaszadás ennél tovább is tarthat.

 

Az ügy száma a következő 244****

 

Az Ön regisztrált kérelme a Europe Direct Információs Központ számára a következő:

 

  1. A 750 Mrd eurós NextGenerationEU hitel tekintetében
  • Ki / mely szervezeti…

 

  1. Az Európai Tanács 18Mrd EUR hitelt szavazott meg Ukrajna támogatására.
  • Ki / mely szervezeti…

 

  1. Mennyi pénzt adott összesen 2022. 12. 31-ig az Unió a Ukrajnának?
  • Van-e ebben hitel?

 

  1. Készültek-e hatástanulmányok az unióban az infláció/energiaárak növekedésének; illetve a szankciós csomagoknak a tagországokra gyakorolt hatásáról:

–       a gazdaságra

–       …

 

  1. Tudomásom szerint a European Peace Facility-t a tagországok 2021. márciusában hozták létre 5 Mrd. Eurós kerettel. Mekkora most ez a keret?
  • Mennyit költöttek ebből eddig?

 

Amennyiben ebben a visszaigazoló üzenetben hibát talál vagy további részleteket közölne velünk, kérjük, írjon nekünk az űrlapon keresztül: https://europa.eu/european-union/contact/write-to-us_hu vagy hívjon minket a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon. Erre az e-mailre nem tud közvetlenül a “válasz” funkcióval válaszolni.

 

Szívélyes üdvözlettel:

 

Europe Direct információs központ

 

Micskó András

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.