Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Rastislav Káčer külügyminiszter botrányos kijelentései kapcsán a múltkor leszögeztük, hogy veszélyesek, mert célkeresztet rajzolnak a magyar közösség hátára. Ám a probléma ennél jóval összetettebb. Káčer és a szlovák liberális erőtér ugyan Ukrajna támogatásának magyarázatául emelte be a politikába a magyarellenességet és a revíziós félelemkeltést, de innen már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a szeptemberi választások után államérdekké, szlovák nemzetstratégiává váljon a magyar közösség jogainak korlátozása. Káčer szerint Szlovákiának van oka a paranoiára. Így, ha a szlovák politika ennyire azonosul az ukránok érdekeivel és módszereivel, akkor a cél elég egyértelmű: az ukrán példából kiindulva „megelőző intézkedéseknek” teremtenek már most politikai alapot.

 

Emlékezzünk vissza arra, honnan indultunk. Martin Klus korábbi külügyi államtitkár indította el a lavinát még 2021-ben azzal, hogy párhuzamot vont az ukrán helyzet névleges okai és a magyar nemzeti közösség között. És csak a Gyimesi György keltette politikai vihar miatt fogta később vissza magát. Ez azonban nem azt jelentette, hogy a szlovák politikai gondolkodás megváltozott, hanem azt, hogy nyíltan nem hangoztatják, amiről a folyosókon beszélnek.

 

Forró: Ha valaki Káčerrel akar barátkozni, akkor azt mondom, menjen hozzá, de közösségünk nem kér belőle

 

 hirdetes_400x285  

Ma pedig ott tartunk, hogy a felvidéki magyar nyelvű, nem liberális hírportálok elérési, olvasottsági mutatóit korlátozzák, a közösségi oldalakon folyamatosan dolgoznak a cenzorok, a bukott kormány törvénytervezetet készített elő a „külpolitikai célokat veszélyeztető” hírportálok leállítására, a balliberális sajtó és a Káčer-félék pedig gőzerővel dolgoznak azoknak a narratíváknak a köztudatba emelésén, amelyek közvetve hirdetik, hogy amíg magyar közösség van Szlovákiában, úgy járhat, mint Ukrajna.

 

Ha Ukrajna elbukik, Szlovákia vajon milyen következtetést fog levonni belőle? Ez a kérdés vészjósló, mert Ukrajna az irreális politikai elvárások miatt már akkor is elbukott, ha akár egy négyzetméternyit is veszít eredeti területéből. Vagyis, ha kompromisszummal zárul a háború, Szlovákia jelenlegi vezetése azt a következtetést vonhatja le, hogy a nemzeti közösségek önrendelkezésére való hivatkozás rajzolta át Ukrajna határait.

 

Káčer veszélyes és nagyotmondó ripacsként viselkedik, de sokkal aggasztóbb, ami a Szövetségben történik

 

Pár hónapja a Káčer-félék még csak arról beszéltek, hogy okkal paranoiásak. Ma már arról, hogy aktuális kérdés Szlovákia határainak Magyarország általi megkérdőjelezése. Mi jön holnap? Átveszik azt a ma már napi szintű ukrán narratívát, miszerint Ukrajna nemzeti érdeke Oroszország feldarabolása, elszigetelése, teljes katonai leszerelése? Mi lesz a szlovák nemzetstratégiai cél? Elnyomni a nemzeti közösségeket, elszigetelni Magyarországot, satuba fogni a Kis-Antanttal, beavatkozni a belpolitikájába és egy gyenge, baloldali, manipulálható kormányt ültetni a nemzeti kormány helyébe? Vagy ez már el is kezdődött, és Káčerék csak a politikai körítést adják hozzá?

 

Akárhogy is, először rajtunk, felvidéki magyarokon fog csattanni a liberális ostor – mi leszünk a lakmuszpapír. Ha nem ébredünk fel, ha a felvidéki magyar politika továbbra is alaktalan nejlonzacskó módjára fog sodródni és vergődni a szlovákiai és európai viharban, sok esélyünk nem lesz a tisztességes szlovák-magyar kapcsolatok fenntartására. Immunrendszerünk gyengeségét épp Káčer legutóbbi ámokfutása mutatta meg: két napba telt, mire a felvidéki magyar politika reagált, és ez a reakció is ellentmondásos és megosztott volt. Emlékezzünk csak Rigó Konrád (Most-Híd platform) nemzetáruló nyilatkozatára.

 

Király Zsolt: Káčer beszólt, a magyar politikusok talán már hallották

 

Ha nem sikerül rendezni sorainkat, a következő években olyan nyomás alá kerülünk közösségként, amire még Mečiar idején sem volt példa. Ha tippelnem kéne, először a magyar közgondolkodást befolyásoló, véleményformáló sajtót fogják korlátozni, ellehetetleníteni. Aztán az oktatatás-nevelés területén lépnek majd, különös tekintettel a szlovák órák számára és a történelemoktatásra, főleg a magyar iskolák finanszírozására. Ezzel egyidőben a magyar nyelvhasználati jogokban fognak lassú visszalépéseket eszközölni, kifejezetten azzal a céllal, hogy növeljék a feszültséget a két nemzet között.

 

Oknyomozások jelennek majd meg a Magyarországról érkező pénzek „megkérdőjelezhető” felhasználásáról, a magyar befektetések veszélyeiről, a magyar kulturális beruházások „revizionista szándékairól”. A szlovák állam megpróbál ellenőrzést szerezni a magyar támogatások felett, hogy ő dönthesse el, ki kaphat, és ki nem a magyar forrásokból. Ha ez nem sikerül neki, akkor egyszerűen betilthatja az összegek folyósítását a kulturális és vállalkozói pályázatoktól az iskola- és diáktámogatási projektekig.

 

Káčer újra Orbánozott – Vastag hírszerzési aktáról beszél Magyarországról, melyet trezorjában rejteget

 

Magyarországról pénzelt pártokról és politikusokról írnak majd terjedelmes cikkeket a liberális sajtóban, hatósági vizsgálatok indulnak arról, hogy melyik magyar politikusnak, közszereplőnek van vagy lehet kettős állampolgársága, mindezt azzal a céllal, hogy minimalizálják egyes pártok és politikusok esélyeit a választásokon. Elindítják a települések összevonásának folyamatát úgy, hogy az közigazgatásilag még a mostaninál is jobban feldarabolják a magyar régiókat, megszabadulva a magyar nyelvhasználatot szem előtt tartó polgármesterek nagy részétől.

 

És ez csak pár példa abból az eszköztárból, aminek (véleményem szerint) lehetősége fennáll. Van tehát miért megerősítenünk a sorainkat, elsősorban a politikai képviselet háza táján.

 

Gyimesi és Matovič bocsánatkérésre szólították fel Káčert az Orbánozós hergelése miatt

 

Nem azért, hogy a fenti pesszimista jóslatnak ellenálljunk, hanem hogy el tudjuk mindezt kerülni.

 

Egy utolsó, fontos megjegyzés: meggyőződésem, hogy egyetlen ország van, amely Szlovákia területi integritását veszélyezteti, és ez maga Szlovákia. Pontosan az olyan opportunista politikusok ténykedésének köszönhetően, mint Káčer, akik a nyugati mainstreamet kiszolgálva saját országukat rövidítik meg a szankciók támogatásával, a saját kormányuk önálló döntéseinek aláásásával, a V4-ek nyugati nagyhatalmakat ellensúlyozni képes egységének módszeres leépítésével és a régió nyugati perifériává züllesztésével.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.