Nyitókép: Körkép.sk

 

Szinte még el sem kezdődött az érdemi tárgyalás Gyimesi György és a Szövetség-Aliancia MKP platformja között, de már elég fura dolgok történnek. A liberális, progresszív média elhintette, hogy a magyar kormány – a pozsonyi magyar nagykövet szájába adva – nem nézné szívesen Gyimesit a Szövetség listáján.

 

Elég vakmerő mutatvány ez egy nagykövettől, gondolhatnánk, hiszen nyugati demokráciákban meglehetősen szokatlan megoldás egy szomszédos államban beleszólni egy párt választási listájába. Ettől függetlenül ez jelent meg, és több egymástól független Szövetség-Aliancia politikus nyilatkozatára hivatkozott. Korábban ismerhettük a Most-Híd platform elhatárolódását Gyimesitől, de ők jópárszor magától Orbántól is elhatárolódtak, mostanra már csak a saját választóiktól kellene, és akkor pont oda kerülnének, ahova valók.

 

 hirdetes_810x300  

Hangulatkeltés hazugságcunamival

 

Mégis kinek állhat érdekében, hogy hazugságcunamival keltsen hangulatot a Szövetség MKP platformja és Gyimesi találkozójának hetében? Mivel az MKP platform tárgyalásra invitálja a parlamenti képviselőt, így az MKP platformot mellőzzük. Marad az Összefogás platform, akikről nem nagy kutatómunkával is odajutunk, hogy kedvenc selfie-helyeik a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium rendezvényeinek helyszínein és a DAC MOL-arénájában vannak.

 

A másik jellemző sajátosság, hogy mikor ilyen és hasonló minőségben van megkeverve a felvidéki magyar politika, Orosz Örs Facebook valóságában mindig „nemesen”, az eseményektől lehetőleg 300 kilométerre ment valahol értéket. Tudják, ő az, akit számháborúban sosem találnak el az erdőben, mert az megalkudott a medvével, és vele falatozik.

 

De hát ez amolyan érzékeny téma, mert egy lépésre vagyunk itt ugye a világizástól meg az oligarcházástól. És ennek egyenes következtetése lehetne akár, hogy a másik két platform, a liberális, progresszív média és Világi Oszkár oligarcha mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a megegyezést. Akár a Szövetség-Aliancia parlamenti bejutási esélyeinek csökkentése árán is. Jól felfokozott érdekből.

 

Világi oligarchaplatformja és a hidasok

 

De hát ilyet állítani, akarunk-e? Tegyük csak ide kérdőjellel. Azt viszont biztosan állíthatjuk, hogy a Szövetség politikusai – legfőképp hidas és összefogásos platform képviselői – két helyen vannak általában full létszámban: a Čajaková utcán az elnökségi üléseken, és a MOL Aréna VIP-jében DAC-meccseken.

 

A dezinformációs hadjáratot Világi korábbi minisztere, Simon Zsolt kezdte. Először egy (megvett?) AKO-s felméréssel próbált ráijeszteni Forróra, hogy a Magyar Fórum népszerűbb, mint a Szövetség. A Körkép.sk ezt a próbálkozását sikeresen kilőtte még annak megjelenése előtt, mely olyan mértékben volt túlzó, hogy ezen még Forrónak sem sikerült megijednie.

 

Lampl Zsuzsát is felhasználhatták

 

Az AKO két túlzó felmérést mégsem hozhat le, elvégre szeretne megmaradni releváns ügynökségnek. Így jött a Fórum Intézet hasonlóképpen „menedzselt” felmérése, mely szintén azt sugallta, hogy Forró gyenge, Gyimesire nincs szükség, Simonra, Solymosra és az oligarcha platformra ellenben annál inkább. A felmérés megrendelője továbbra sem ismert, így csak azt feltételezhetjük, hogy magának az intézetnek volt elapadhatatlan önkéntes vágya tisztánlátást hozni a magyar politikai palettáról, és Lampl Zsuzsa, ki a nevét és szakmaiságát adta mindehhez, csak mostanság fog ráeszmélni arra, hogy mire is használták fel.

 

A sort a Napunk nevű fake news portál folytatta, melyben annak kultúrmaffiához tartozó tagja, Beke Zsolt foglalt össze egy ordasat. Meg nem nevezett – vélhetően hidas és összefogásos – forrásaira hivatkozva tényként sugallta, hogy a magyar kormány egyes tagjai, és maga Balogh Csaba nagykövet is a Gyimesivel való együttműködéstől igyekeznek lebeszélni a Szövetséget.

 

Mondanunk sem kell, hogy az újságírás alapvető szabályait nélkülöző hazugságcunamiról gyorsan kiderítettük, hogy kitaláltak. Maga Balogh Csaba nagykövet cáfolta azt a Körképnek.

 

Nem baj, ha nem jut be a Szövetség

 

De mi lehet az oka annak, hogy Rigó Konrád, Solymos László, Agócs Attila (mindhárman Most-Híd platform), Világi Oszkár, a felvidéki magyarság hátán meggazdagodott vállalkozó, valamint oligarcha platformja, az Összefogás ennyire ellenzi Gyimesi György felvételét a listára? Még annak árán is, hogy a Szövetségnek hiányozhat a parlamenti bejutáshoz Gyimesi választói bázisa.

 

Nos, a magyarázat egyszerű. A nemzeti, konzervatív értékrendet valló Gyimesi nem irányítható a Mol Aréna VIP-szektorából. Nem a csicskája a Szövetségbe befészkelt liberális, progresszív egyéneknek. Ezért támadja őt az ellenérdekelt média is. Ezért nem felelhet meg Világinak sem, hiszen egy erős, MKP–Gyimesi tengely alkotta Szövetség könnyen véget vethetne Világi királyságának.

 

A csallóközi oligarchának ugyanis tökéletesen megfelel, hogy nincs pártszintű magyar képviselet a szlovák parlamentben. Így befolyásánál, kapcsolatrendszerénél, hatalmánál fogva igazi stratégiai partner. Ő az, aki szinte élet-halál ura a Felvidéken. Legyen szó fejlesztésekről, befektetésekről, személyi döntésekről, tánogatásokról, bármiről.

 

Hogy ez mennyire így van, elég, ha csak megnézzük, ki volt az, aki a Felvidéken a magyar kormány covid-ellenes csomagját osztogatta. Nem, nem az akkori MKP, hanem a senki által meg nem választott, semmilyen közéleti legitimitással nem rendelkező, a Világi  által irányított Kukkonia polgári társulás.

 

Az MKP építkezne, a Most-Híd és az oligarchaplatform meg veri szét

 

Amikor tehát Forró Krisztián, Berényi József, azaz az MKP platform tárgyalóasztalhoz ül Gyimesivel, hogy a Szövetség bejutási esélyeit maximalizálja, tudnunk kell, hogy vannak, akik épp ennek szétverésén dolgoznak.

 

Balogh Csaba a Körkép.sk kérdésére kifejezetten cáfolta a Napunk állításait. Azaz, hogy bármilyen szinten, formálisan vagy informálisan Gyimesi ellen ágálna.

 

Épp ellenkezőleg.

 

„Minden politikai szereplővel nyitottak vagyunk a párbeszédre és az együttműködésre. A szlovákiai választók fogják eldönteni a parlament és a kormány összetételét“

 

Balogh nagykövet cáfol

 

– válaszolta Balogh Csaba nagykövet arra kérdésünkre, hogy hogy viszonyul Magyarország, illetve annak pozsonyi nagykövete Gyimesi Györgyhöz, valamint a közelgő szlovák parlamenti választásokhoz.

 

(A kérdést az érintettség okán megküldtük Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek, valamint a Karmelita kolostorba, a miniszterelnöki irodának is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.)

 

„Magyarország azzal a kormánnyal fog együttműködni, akinek a választók bizalmat szavaznak“

 

– tette hozzá a nagykövet.

 

Hogy melyik felvidéki magyar politikusnak, politikusoknak, esetleg oligarchának lehet érdeke félrevezető, megtévesztő, hazug állításokkal sérteni a konzervatív politikai együttműködést, Balogh Csaba érthető módon nem kívánt spekulációkba bocsátkozni.

 

A választások igazi tétje

 

Olvasóink azonban a fenti mozaikokat összerakva világos képet kaphatnak arról, hogy mi is a tétje valójában szlovákiai magyar szempontból a szeptember 30-i parlamenti választásoknak. Mint látjuk, egyesek számára saját hatalmuk, befolyásuk fenntartása mindennél fontosabb. Még akár annak árán is, hogy pártszintű parlamenti képviselet nélkül maradhat a felvidéki magyarság.

 

Fiúk, osztják a lapokat! Öt perccel vagyunk 12 előtt. Érdemes lenne végiggondolni, hogy ki az, aki valóban a magyarság érdekét kívánja és tudja is képviselni. És az sem mindegy, kinek akar dolgozni. Egy nagyvállalatnak? Avagy valóban az egyszerű emberért, a megmaradásért megy a parlamentbe? Képes-e kimondani a kellemetlent akkor is, ha 20 éve elszoktatott bennünket ettől a szlovákiai magyar, önmagát feladó, önkényes politika. Nemcsak politikus aka lenni, de alkalmas is. Rátermett és elhivatott, a casting pedig nem a VIP-ben kezdik, hanem a választásokon való megmérettetésen.

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!