Nyitókép: Körkép.sk

 

Bár első látásra úgy tűnik, mintha a mostosok az elmúlt napokban teljesen maguk alá gyűrték volna az MKP-t, a Szövetségen belüli helyzet ennél jóval bonyolultabb.

 

A Körkép.sk az elmúlt napokban több releváns szereplővel folytatott háttérbeszélgetéseket minden létező érdekcsoport részéről. Mindezt annak érdekében, hogy olvasóinknak szokás szerint átfogó képet adjunk arról, mi is zajlik jelenleg a felvidéki magyar politikai színtéren. Beleértve nemcsak a Szövetséget, hanem a többi politikai pártot is.

 

  hirdetes_300x300   

Ez már egy teljesen más párt

 

Az első és legfontosabb megállapítás, hogy az a Szövetség-Aliancia, mely alig másfél évvel ezelőtt három platform egyesülésével létrejött, már valami teljesen más.

 

Ma már lényegében két blokk jött létre a Szövetségen belül. Az egyiket továbbra is az MKP alkotja, a másik blokk a Most-Híd és a Világi Oszkár által életre keltett oligarchaplatform, az Összefogás.

 

A Most-Híd platform megint szembemegy a magyarság és a Szövetség-Aliancia érdekeivel

 

E két utóbbi napjainkban már teljesen egy követ fúj. Összezárt az MKP-val szemben. Hogy ki kit darált be, Világi-e a mostosokat vagy fordítva, nem fontos. A lényeg, hogy a Most-Híd és az Összefogás platform ugyanazon az állásponton van. Elutasítják Gyimesit, de várják Simont, elutasítják a Magyar Szövetség megnezevést, de üdvözlik a Szövetség-Magyar Fórum névváltoztatást.

 

Melyik pártba távoznak ezúttal a magyarság árulói?

Eredmény megtekintése

Betöltés ...  Betöltés ...

 

Nincs külön vélemény, ugyanazt gondolják. Egyedül talán Nagy József maradt még az Összefogásból, aki nyitott Gyimesi György érkezésével szemben. Világi és Bugár (Czucz) mindenki mást bedarált. Ők alkotják az MKP ellenpólusát jelenleg, és felelősek az elmúlt napok, hetek helyenként nemzetáruló, a felvidéki magyarság érdekeivel szemben megfogalmazott nyilatkozatokért.

 

A Villa Rosa csicskásai

 

A csallóközi oligarcha a tulajdonában levő, dunaszerdahelyi Villa Rosa étteremben tart eligazításokat saját platformjának. Valójában azonban már maga sem bízik abban, hogy a nagypolitikában reménytelenül amatőrnek bizonyult Mózes-Orosz képesek teljesíteni azt a célkitűzést, ami miatt létrejöttek. Ezért is indít Világi új, saját lovakat más pártok színeiben is (Jaroslav Spišiak, Progresszív Szlovákia). De erről majd egy külön bejegyzésben, a téma ugyanis megér annyit.

 

 

A Szövetségen belül tehát az MKP küzd a másik két platformmal. Az állás jelenleg döntetlenre áll, ezt szeretnék Solymos Lászlóék (Most-Híd) a saját oldalukra billenteni a Magyar Fórum becsempészésével. Mindezt úgy, hogy közben alig pár hete még ezzel szöges ellentétben nyilatkoztak Simonról. Ez is mutatja, hogy mennyire az oligarcha által irányított, manipulált felméréseket is bevetett folyamatról van szó.

 

A Magyar Fórum érkezése azonban korántsem tekinthető biztosnak. Forró Krisztián és Berényi József ugyanis egyelőre még ellenáll. Kérdés, meddig.

 

Simon Zsolt megkezdte a Szövetség-Aliancia felszalámizását

 

Simon érkezéséből nem lesz semmi?

 

Az MKP platform kikötötte, hogy a Simon Zsolttal való tárgyalásokat a Most-Hídnak kell lefolytatnia, ha már ők azok, akik újra az asztalra tették a témát. A választók nyelvére lefordítva ez annyit jelent, hogy a Most-Híd kvótájából kell(ene) átengedni befutó helyeket is a Szövetség-Aliancia választási listáján. Ezt viszont már Solymos és Rigó sem szeretné. Erről szól a cicaharc, ez a magyarázata annak, miért szeretnék, ha az egész Szövetség, nem pedig csak a másik két platform egyezne meg Simonékkal. Hogy ki hol szerepel a már jó előre leboltolt választási listán, arról ebben a cikkünkben írtunk.

 

Gondoljunk csak bele, miről megy a vita: például arról, hogy Balódi Ladislav, Agócs Attila, Pataki Karol vagy Nagy József, Bauer Ildikó (esetleg mindenki) szoruljon e hátrébb a választási listán a Magyar Fórum jelöltjei érdekében.

 

 

Az MKP ugyanis már kikötötte, hogy az őket megillető 75 helyből 3-at kínálnak fel párton kívülieknek. A többit (a Magyar Fórumnak cca 45 embere van) az oligarchaplatformnak és a Most-Hídnak kellene felszabadítania. A Magyar Fórum névváltoztatás iránti nyitás sem jelent semmi komolyat, hiszen erről a Szövetség kongresszusának kellene döntenie. Ami nem olyan egyszerű.

 

Fordulat!? Forró Krisztián támogatja a Szövetség nevének megváltoztatását. Aliancia helyett jöhet a Szövetség – Magyar Fórum?

 

Az MKP platform és Forró legfeljbb védekezik

 

Forró Krisztián látszólag sarokba van szorítva, a kulisszák mögött azonban próbál kibújni a liberális, progresszív szorításból. Például azzal, hogy a Most-Híd platformgyűlése után külön véleményt fogalmazott meg. Kijelentette ugyanis, hogy folytatni kell a megkezdett tárgyalásokat (Gyimesivel). Más lehetősége ugyanis nem nagyon maradt, ha nem szeretne a másik két platform sorsára jutni, akik mára lényegében felzabálták egymást, és egyesültek.

 

Gyimesivel ugyanis még megerősíthető a párton belüli nemzeti-konzervatív szárny. Feltéve persze, ha az MKP platform alsóbb szintjein magukat komoly politikusnak tartó, valójában azonban az országos politikától fényévekre levő vezetőik (neveket egyelőre nem mondunk) megértik a helyzet súlyosságát, és képesek túllépni saját (mentális) korlátaikon.

 

 

NAKA? Ugyan, kit érdekel már?!

 

Érdekes mindeközben látni, hogy az az Összefogás platform, mely az egyesülés előtt még a NAKA-val riogatott Solymos kapcsán, ma már egy tálból cseresznyézik a leszerepelt hidasokkal. Mindez nem erősíti a tömörülés hitelességét.

 

A kampány még szinte el sem kezdődött, de a Szövetség energiáit már most felzabálják saját belső konfliktusaik. Ki gondol itt a választókra? Aki erre hamarább ráeszmél, az jöhet ki győztesen a mai kilátástalannak tűnő helyzetből.

 

Király Zsolt: Solymos elárulta, hogy tud végre megszabadulni a magyarság a Most-Hídtól: Gyimesi a kulcs

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.