Nyitókép: Körkép.sk

 

Jó hír a felvidéki magyarság számára, hogy Simon Zsolt és szerencsevadász Fóruma úgy döntött, nem folytatja tovább a tárgyalást (átverést) a Szövetséggel. Ezzel egyúttal nőtt az esélye annak, hogy tisztességes magyar emberek a Forró Krisztián vezette magyar listára szavazzanak. Simon eddigi érvrendszerét meghazudtolva szlovák mikropártokkal vághat neki a választásoknak, ha van egy kis szerencsénk, utoljára.

 

Néhány ezer érdekkarika ezzel ugyan távozik a Szövetségből, de többszöröse érkezhet, ha az MKP jól taktikázik. A jelek szerint Forró és Berényi egyelőre értik, mi zajlik körülöttük, és nem őket rángatják. De messze még a vége.

 

Vegyük csak sorjában.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk-hírlevél: A Szövetség ezúttal talán elkerülte a Magyar Fórum nevű aknát, de a baj már megtörtént

 

Simon Zsolték távozása több kérdést is tisztázott:

 

1. A Szövetségen belül már nem tud többségbe kerülni az árulók és politikai haszonlesők falkája.

 

2. A Szövetség nagy valószínűséggel marad nemzeti, konzervatív, patrióta, keresztény többségű, még egyszer hangsúlyozzuk, többségű tömörülés.

 

Eddig a jó hírek.

 

A rossz hír az, hogy szlovák oldalról is beindult a progresszív érzékenyítés a magyarok irányába. A zöldet ehhez a szintén liberális Világi Oszkár oligarcha adta meg. Mégpedig futballterminológiával élve egyik beosztottja, Jaroslav Spišiak kölcsönjátékával a Progresszív Szlovákia számára. A választók elszívásának veszélye inkább innen nagyobb, mint a lényegében politikai hullává vált Simon oldaláról. Főleg, hogy a Világi érdekeltségébe tartozó, jellemzően bulvár és fake news média is azonnal megkezdte a PS magyar platformjába belépő Spišiak futtatását.

 

 

Az MKP nem létező (?) spin doktorainak egy jó tanács: a Spišiak-effektust Hamran István országos rendőrfőkapitány tudja kellően ellensúlyozni. Hogy hogyan, az már nem a jelen politikai elemzést olvasó nyilvánosságra tartozik.

 

De mi lesz Gyimesivel?

 

A jelek szerint mialatt a Szövetség platformjai egymással veszekedtek, Gyimesi György keményen dolgozott és csapatot épített maga köré. A csalódott, sértett, eddig helyzetbe nem kerülő, a nagypolitikához most kedvet kapó, viszonylag hiteles, jó magyar emberek csapatát.

 

Bizonyos felmérések, a társadalmi folyamatokat értők, illetve a terepen mozgók visszajelzései alapján ez jelenleg mintegy 40 ezer szavazatot jelenthet. Ami, ha a Szövetség hozni tudja a maga 110 ezer szavazatát, elég lehet a parlamenti bejutáshoz.

 

Komjáthy Lóránt: Pont azt a stratégiai gondolkodást szorítanák ki a Szövetség politizálásából, amelyre a felvidéki közösségnek leginkább szüksége lenne

 

Csakhogy nem ilyen egyszerű a képlet. Simon távozásával maradtak még kakukkfiókák a Szövetségben, mégpedig annak Most-Híd és részben Összefogás platformjában. De az MKP-ban is. Szerencsére, egyikük sem akkora markáns szereplő – még csoportos távozásuk esetén sem –, hogy Gyimesi(ék) leigazolásával a Szövetség-lista szétesését eredményezze.

 

Távozás? Inkább tisztulás

 

Legfeljebb annak tisztulását, ami egyébként is felettébb szükséges.

 

A Most-Híd dilemmája nem az, hogy Gyimesi kell a Szövetségnek, hanem hogy a Most-Híd már nem kell senkinek

 

Ilyen szempontból tehát teljesen mindegy és irreleváns, hogy mit mond a székházban vagy online megbeszélésen Rigó, Agócs, Solymos, esetleg az „alulról építkező” Furík és még néhányan ott, Párkány környékén.

 

Esetleges távozásuk ugyanis legfeljebb pozíciókat szabadít fel, melyek könnyen betölthetők másokkal. A magyarországi és szlovákiai állami forrásoktól függő helyi kiskirályok, a Most-Híd és Összefogás platform régiós embereinek többsége eleve a (Magyar) Szövetség név alatti indulásban érdekelt.

 

Király Zsolt: Szívünk sárga-kék? Szelfibajnokság indul

 

Az MKP-val szemben jelenleg még a másik két platform egységesen lép fel. Csakhogy ez a blokk Gyimesi érkezésével akár fel is bomolhat, ami megint csak a bejutás esélyeit növeli. Minél több, nagy ambíciókkal és egóval bíró politikai törpe távozik, annál inkább választhatóvá válik (ügyes marketinggel, kommunikációval, sok-sok külső segítséggel, IQ-val) a párt a történéseket a saját munkahelyéről, családja melegéből figyelő átlagválasztó számára. Azok hozhatók ezáltal kemény munkával vissza, akik már lemondtak erről a bandáról, látva mindazt, amiről hónapok óta a Körképen is írunk.

 

Körkép.sk-hírlevél: Világi kiadta az utasítást: A DAC már a Most-Hídnak és az Összefogásnak kampányol

 

Összegezve tehát

 

Az MKP hagyta, hogy a másik két platform és a Magyar Fórum taccsra tegye a teljesen hiteltelen közös indulást. Most viszont már meg kell mutatnia Forrónak és Berényinek, hogy képesek líderként viselkedni, diktálni, és Gyimesi érzekésével többséget szerezni. Témákat találni, politizálni, üzeneteket megfogalmazni, normálisan sajtózni. Az a pár összefogásos úgyis odaáll, ahol hasznot lát. A többiek mehetnek a szlovák pártok listáira megtűrt „szlovmagyarként.“ Helyükre érkezhetnek a függetlenek, párton kívüliek, a Gyimesivel szimpatizálók.

 

A többi már a stratégák, politikai szereplők és a véleményformálók dolga. És hogy ez mire lehet elég? Azt majd a választók eldöntik…

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.