Nyitókép: Körkép.sk

 

„A szavazat-maximalizáláshoz hihető, jó programot kell letenni az etnikai politikai erőtől az asztalra, illetve össze kell gyűjteni azoka a hiteles politikusokat, akik ezt képviselni tudják. Nagyon fontos, hogy az a közösség, amit magyar közösségnek hívunk, bízzon abban a politikai szövetségben, amely őt képviselni kívánja. Ebben a bizalom és a hitelesség elengedhetetlen”

 

– válaszolta Szili Katalin a Körképnek a felvidéki magyar politika aktuális, nyitott kérdéseivel kapcsolatban.

 

  hirdetes_300x300   

Jogász, humánökológus, politikus. 1994-ben az MSZP színeiben szerzett parlamenti mandátumot. 1998 és 2002 között a magyar Országgyűlés alelnöke, 2002 és 2009 között annak elnöke. 2010 októberében távozott az MSZP-ből, és Szociális Unió néven saját pártot alapított. 2015-től miniszterelnöki megbízott, a pécsi egyetem fenntartójának kurátora, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó. 2023. március 31-én belépett a Kereszténydemokrata Néppártba. Szili Katalinnal beszélgetünk jogérvényesítésről, önrendelkezésről, a felvidéki és magyarországi aktuálpolitikai történésekről.

 

Szili Katalin feladata többek között a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban való személyes közreműködés.

 

 

„A szavazat-maximalizáláshoz hihető, jó programot kell letenni az etnikai politikai erőtől az asztalra, illetve össze kell gyűjteni azoka a hiteles politikusokat, akik ezt képviselni tudják.”

 

„Ma a globális világ és a lokális világ áll szemben egymással. A tőkekoncentráció és a szociális igazságosság, ami már nem baloldal vagy jobboldal kérdése, hanem hogy ki az, aki kiszolgáltatja egy globális, mindent uniformizáló világnak a saját közösségét, és ki az, aki a béke és a biztonság mellett ezeket a közösségi értékeket meg kívánja tartani.”

 

„Nagyon fontos, hogy az a közösség, amit magyar közösségnek hívunk, bízzon abban a politikai szövetségben, amely őt képviselni kívánja. Ebben a bizalom és a hitelesség elengedhetetlen”

 

– válaszolta Szili Katalin a Körképnek a felvidéki magyar politikával kapcsolatban.

 

Az Országgyűlés korábbi elnöke műsorunkban elmondta azt is, hogy Kalmár Ferenc külügyminisztériumi, a szomszédságpolitikáért felelős nagyköveti rangban levő különmegbízottal kidolgoztak öt olyan alapelvet, melyet Európa előírhatna:

 

  1. Ismerjük el, hogy a nemzeti kisebbségek ügye európai ügy, nem pedig csak tagállami belügy
  2. Az állampolgárság nem feltétlenül azonos a nemzethez tartozással
  3. Legyen köteles minden ország a saját alkotmányában államalkotó tényezőnek elismerni az ott élő nemzeti kisebbségi közösségeket
  4. A kollektív jogok és egyéni jogok biztosítása
  5. Az identitás megőrzéséhez a legfontosabb a nemzeti kisebbségek védelme, hiszen Európa lakosságának több mint 10 %-a nemzeti kisebbségekhez tartozik és 5 % bevándorló

 

A Körkép.sk podcast adása megtekinthető alább:

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.