Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Ferenc pápa Budapesten a felvidéki magyarokért is imádkozik

 

2. Igor Matovič csillaga újra felszállóágban

 hirdetes_400x285  

 

3. A Most-Híd már javában tárgyal a szlovák pártokkal

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt.  

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Ferenc pápa Budapesten a felvidéki magyarokért is imádkozik

 

Szeretnélek biztosítani benneteket közelségemről és imáimról minden magyarért. Különösen gondolok azokra, akik az anyaországon kívül élnek. Isten, áldd meg a magyart!“

 

– mondta a legfőbb egyházi vezető a Karmelita kolostorban elmondott beszédében azt követően, hogy Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott.

 

Isten hozta önt, a béke emberét, Magyarországon!”

köszöntötte a pápát a magyar államfő.

A szentatya jól láthatóan békét hirdetni jött Budapestre. Elmondta, hogy ma a háború szólistái törnek utat maguknak, miközben azok, akik a békéről énekelnek, eltűnnek. Ferenc pápa tehát vállaltan a béke oldalán áll a már második éve dúló, több tízezer áldozatot, emberi tragédiák millióit okozó orosz-ukrán háborúban. Más európai országba így, mint Magyarországra, értelemszerűen nem is jöhetett, hogy ezeket a szavakat elmondja. A magyar kormány ugyanúgy a béke megteremtését hirdeti. E kérdésben Budapest és a Vatikán erős szövetségesek. És hogy nem csak üres szavakról, szép gesztusokról van szó, jól illusztrálja, hogy a láthatóan beteg, immár tolószékbe szoruló pápa rövid időn belül második alkalommal teszi tiszteletét Magyarországon. Nincs egyetlen olyan ország sem a világon, ahová megválasztása óta kétszer is ellátogatott volna.

 

Mi más magyarázata van ennek, mint az, hogy Budapest és a szentszék mélyen egyetért a háború mielőbbi befejezésének szükségességében, a fegyverletételben, a béke megteremtésében. Ferenc pápa és Orbán Viktor egyszerűen ugyanazt vallja: be kell fejezni az öldöklést, le kell ülni a tárgyalóasztalhoz és megoldásra kell jutni. Lehetőleg úgy, hogy az egyik félnek se jelentsen teljes kapitulációt.

 

Ferenc pápa budapesti szavai így egyúttal komoly legitimációt és támogatást jelentenek mindannak, amit az Orbán-kormányzat a háborúban képvisel.

Rendkívül fontos a szentatya azon üzenete is, hogy az anyaországon kívül élő magyarokra is gondol. Felvidéken ugyanis ezekben a napokban, húsvét negyedik vasárnapján általában a Komáromi Imanapok keretében az újabb magyar papi és szerzetesi hivatásokért és magyar főpásztorért imádkoznak a hívek és lelkipásztorok.

 

Az idei Jó Pásztor-vasárnapon azonban a budapesti pápalátogatáson gyűlnek össze a felvidéki magyar hívek.


„Mi lenne, ha szívünkben e pápai szentmisén is felszítanánk a fentebb említett Jó Pásztor-napi imaszándékot? Miért is ne imádkozhatnánk mi most Budapesten, vagy a Budapestről közvetített szentmisébe bekapcsolódva felvidéki magyar népünket összefogó és minket bátran képviselő jó pásztorokért?“

 

mondta Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar hívek lelkipásztora.

 

Ferenc pápa magyarországi látogatása tehát nemcsak a béke eljövetelének sürgetését, hanem a reményt is jelenti. Annak reményét, hogy véget érhet a háború, és fohászunkat a magyar püspökért Felvidéken is közvetve intézhetjük a legilletékesebbhez.

 

2. Igor Matovič csillaga újra felszállóágban

 

Minél tovább tart majd a kampány, annál inkább elkerüli a veszélyzónát az OĽaNO. Ez látszik legalábbis a legerősebb kormánypárt elnökének eddigi teljesítményéből. Mondjuk mindezt akkor, amikor Igor Matovič országjáró kampánya Dél-Szlovákiába érkezett.

 

Komáromban a VMK-ban, Érsekújvárott pedig a helyi Csemadok-házban tartott teltházas fórumot a korábbi kormányfő, pénzügyminiszter. Mindenféle sztárvendég, kulturális program, szórakoztató betét nélkül. Csak ő, két rollup, és megannyi kíváncsi, olykor dühös, olykor hálás közönség, aki már alig várja (a maiak voltak a 22. és 23. helyszín), hogy véleményt cseréljen Matovičcsal.

 

És ez a lényeg a kampányban, a választókkal való személyes találkozó. Nem, nem a kultúrprogram biztosítása, mint ahogy azt egyes helyeken még mindig gondolják, hogy két műsorszám között az adott politikus besétáljon a tapsba, önámítva hogy rá kíváncsi a közönség. Aki általában amúgy is a keménymag, akit már nem kell meggyőzni.

 

Breaking: Farkas Iván (MKP) nem indul a Szövetség színeiben a parlamenti választásokon

 

 

 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.