Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Káčer trójai falóként, megszégyenülve távozik. Mielőtt a választók küldhetnék melegebb éghajlatra.
2. Ódor Lajos magyar. Kiváló. De nem a választóknak tartozik majd elszámolással.
3. Ukrajna már a békére készül?

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 hirdetes_400x285  

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Káčer trójai falóként, megszégyenülve távozik. Mielőtt a választók küldhetnék melegebb éghajlatra

 

A kedden megjelent információk szerint Rastislav Káčer volt külügyminiszter nem csak a külügyminiszteri széket adta fel, de távozik a Demokratiból is, amelynek társalapítója, és így a választásokon sem fogja megmérettetni magát. A hivatásos atlantista és magyargyűlölő, akinek diplomáciai rátermettsége kimerül az amerikai külpolitikai visszaböfögésében, csúnyán megszégyenült.

 

Ő volt az, aki a legmagasabb lóról osztotta kéretlen tanácsait arról, hogyan kellene az országnak gondolkodnia Európa, az USA és Ukrajna kapcsán, és végül ő volt az is, aki szembeköpte és elárulta mindazt, amihez nevét adta. Politikai ambíciót mímelt, de csak egy trójai faló volt, aki a megadott időben elsüllyesztette saját projektjét, hogy helyet adjon egy másik progresszív kormánynak az atlantista főirány folyamatosságának fenntartása érdekében.

 

Ráadásul attól a lehetőségtől is megfosztotta a választókat, hogy véleményt mondhassanak rövid, de felkavaró külügyminiszteri tevékenységéről. Nyilván sejthette, hogy a Demokrati 3,4 százalékos szánalmasan gyenge támogatottságában jócskán benne van a róla alkotott közvélemény is.

 

Mondhatnák, hogy végre… de nem kizárt, hogy Káčer nem utoljára hergelte a szlovák nyilvánosságot. Azzal, hogy a választásokon nem fog részt venni, nyitva hagyja az ajtót a lehetőség előtt, hogy akár most, akár a választások után pozíciót szerezzen. Megjegyezzük, hogy a magyargyűlölők másik nagy kedvencének, Ivan Korčoknak sem kell feladnia ambícióit. Mivel korábban elutasította az SaS ajánlatát a listavezetői helyről, ő is játékban lehet még. Akár most, akár a választások után. A külügyminisztereket általában külpolitikai irányultság, és nem politikai eredmények vagy támogatottság alapján választják ki Szlovákiában.

 

Mindazonáltal, Káčer arrogáns, trágár, diplomatához nem illő viselkedése hatalmas károkat okozott a szlovák belpolitikában, a V4-ben, a szomszédságpolitikában egyaránt. Évekbe telhet, mire a kapcsolatokat normalizálni lehet a jelenlegi viharos nemzetközi viszonyok között.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.