Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Magyar párt nélkül is lesznek magyar miniszterek a kormányban

2. Világi átlépte a vörös vonalat, amibe Simicskának is beletörött a bicskája

3. DAC – Slovan, továbbra sem csitulnak az utózöngék

  hirdetes_300x300   

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végig olvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Magyar párt nélkül is lesznek magyar miniszterek a kormányban

 

Magyar pártra nincs, jó iskolákra viszont annál nagyon szükség van ahhoz, hogy valakiből magyar nemzetiségű állampolgárként kormányfő, vagy miniszter lehessen.

 

A sok találgatást követően nagy valószínűséggel két magyar tagjai lesz Čaputová államfő szakértői kormányának. Az egyik maga a kormányfő, Ódor Ľudovít, a másik pedig a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes, Balík Peter. Hivatalos döntés erről pénteken várható.

 

Mindkét személyt külön is bemutattuk már a Körképen ITT és ITT. Utóbbi kapcsán a felvidéki magyar sajtóban egyedüliként mutattunk rá Balík magyar gyökereire, akinek az édesapja hosszú-hosszú évekig az MKP járási elnöke is volt.

 

Miről tanúskodik mindez?

 

Az MKP a 2010-es parlamentből való kiesése óta elbukta az Európai Parlamenti választásokat is. Maradt számára a helyi és a regionális politika. 

 

Ódor és Balík ekkor 34, illetve 26 évesek voltak. Iskoláikat már befejezték, épp a továbbképzéseiken, szakmai képesítéseik cizellálásán dolgoztak ezerrel. Szakmai vonalon. Politikai vonalon egyikük sem próbálkozott. Pedig Balík otthon napi szinten láthatta, miről szól az országos politika, hiszen édesapja az MKP járási elnöke volt a Nagykürtösi járásban.

 

Ódor szintén magyar vonalon mozgott sokáig, az egyetemi évek alatt magyar, pontosabban dunaszerdahelyi barátnője volt. Aki később, mármint a barátnő a Gyurovszky László vezette minisztériumban talált munkát magának.

 

Szlovákia új miniszterelnöke, illetve miniszterelnök-helyettese inkább a nehezebb utat választották. Jó iskoláik, nemzetközi tapasztalataik után a szakmában helyezkedtek el. Nemzetközi karrier, köztük New York, Varsó, Budapest, míg végül Pozsonyban kötöttek ki.

 

És bár mindketten köthetők olyan szervezetekhez, illetve országokhoz is, amelyek jelenleg a politikai harcszíntér részei (Amerika, CEU, stb.) el kell mondanunk, hogy kinevezésükkor egyik, támadólag fellépő politikusnak sem jutott eszébe, hogy lesorosiztázza őket.

 

Robert Fico például úgy sorosiztázik Ódor kapcsán, hogy az ő kormánya, a Smer vezette koalíció nevezete ki a Szlovák Nemzeti Bank alelnökévé.Ennyit a tényekről, amit jó, ha meg tudunk különböztetni a politikai adok-kapok hozadékától.

 

Amikor tehát azt látjuk, hogy a Szövetség-Aliancia egyes platformjai, Világi oligarcha és mindenki más egymással, saját politikai jövőjével és önnön céljaival foglalkozik, jusson eszünkbe, hogy Ódor és Balík nem a pártoknak, hanem kizárólag saját maguknak, megszerzett tudásuknak köszönhetően kerülnek a kormányba.

 

2010 óta nincs pártszintű színtiszta magyar parlamenti jelenlét a pozsonyi törvényhozásban. A szakértői kormányban mégis lesz két magyar szereplő. Egy kormányfő és egy miniszterelnök-helyettes. Ami mindenképp kellő motiváció a politikától megcsömörlött, tehetséges felvidéki magyarok számára. „Csak” elegendő kitartás kell hozzá.

 

2. Világi átlépte a vörös vonalat, amibe Simicskának is beletörött a bicskája

 

Nem mindegy, hogy oligarchának van-e pártja, vagy egy pártnak oligarchája. Világi Oszkár, a leggazdagabb felvidéki magyar úgy viselkedik, mintha az első eset állna fenn. Döntene mindenről, és ha valami nem úgy van, ahogy elképzeli, akkor keresztbe fekszik. Ez utóbbira akkor kerül sor, ha nem az ő pénztárcája dagad, ha ne adj isten a felvidéki magyar közösség maga dönti el, hogy mit szeretne. Tőle függetlenül.

 

Csakhogy Világi nem ehhez szokott. Ő ahhoz szokott, hogy mivel neki van pénze, így igaza is. Mint a játszótéren, a kissrácnak volt, aki a labdát hozta. Így is viszonyultak Világihoz, egészen mostanáig. Vissza is él vele brutálisan, gátlástalanul. Merthogy az oligarchák már csak ilyenek. Ilyen volt…

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végig olvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

 Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!