Nyitókép: Körkép.sk, montázs (SITA)

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

  1. Mit várhatunk a progresszív államfő kormányától?
  2. Fico kormányzásra készül, igyekszik szalonképesíteni retorikáját
  3. Naď közzétette a MiG-29-esek átadását megalapozó jogi elemzést

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel, hogy végigolvashasd a cikket és az elsők között juss hozzá aktuális háttérinformációkhoz a felvidéki és szlovák politikai, gazdasági történésekről. Ha nem találod hírlevelünket e-mail fiókodban, javasoljuk ellenőrizd fiókod spam mappáját is!

 hirdetes_810x300  

 

 1. Mit várhatunk a progresszív államfő kormányától?

 

Hivatalba lépett az Ódor-kormány, vagyis Zuzana Čaputová szakértői kormánya, és rögtön adódik két rendkívül fontos kérdés. Milyen jogkörökkel fog rendelkezni az új kabinet, és mire számíthatunk tőle? Nyilván a nyugodt és kulturált politikára való hivatkozás célja pontosam az, hogy ne kelljen belemélyedni a részletekbe. Amikor egy politikus elvont problémák megoldására irányítja rá a figyelmet, joggal válunk gyanakvóvá.

 

Már önmagában az is kiverheti a hétköznapi választónál a biztosítékot, hogy egyáltalán szóba kerül egy ilyen kormány teljes hatáskörrel való felruházása. Erre akkor kerülhet sor, ha a parlament bizalmat szavaz az Ódor-kabinetnek mához 30 napon belül, mikor az a törvényhozás elé terjeszti a kormányprogramját. Az európai szlogent szabadon idézve, ha az Ódor-kormánya bizalmat kapna, az demokratikus lenne, de nem tisztességes.

 

Az elmúlt időszakban a demokratikus berendezkedés erózióját láthattuk. Egy 6 százalékos párt térdre kényszerítette a kormányt és a parlamentet. Miután a parlament megvonta tőle a bizalmat, a Heger-kormány rekordhosszúságú haladékot kapott – kilenc hónapot a választásokig – és ez idő alatt saját hatáskörét túllépve cselekedett (lásd a MiG-ek átadása). Politikai játszmák sorával akadályozták meg, hogy még az év első felében ne kerülhessen sor választásokra.

 

És most jön egy elnök által kiválasztott szakértői kormány, amely akár teljes felhatalmazást kaphat, úgy, hogy nem tudni, meddig húzódik a választások után a kormányalakítás. Mivel az államfőnek ott is nagy befolyása van az eseményekre (például ő dönti el, hogy kit bíz meg kormányalakítással), ez a szakértői kormány nem biztos, hogy csak őszig fog regnálni. És mivel a szlovák politika már egy sor vörös vonalat átlépett, valószínűleg az érintettek nem fognak hezitálni, ha céljaik eléréséhez újabbakat kell maguk mögött hagyni.

 

A választásokig rengeteg kihívás vár ránk. Ott van az orosz-ukrán háború és annak gazdasági következményei, a brüsszeli szankciós politika, a V4-ek lemorzsolására tett kísérletek, Ukrajna felfegyverzése, nyáron valószínűleg újra megmutatja magát az energiaválság, infláció, megélhetési válság, és főleg: őszbe fordulva rajtol a költségvetés előkészítése, amit még a szakértői kormány fog kidolgozni.

 

Illúzióink ne legyenek. Az igaz, hogy ezúttal egy olyan költségvetés születhet a választások környékén, amelyet nem a választási ígéretek motiválnak majd, de könnyen meglehet, hogy átesünk a ló túlsó oldalára, és olyan büdzsé kerül az asztalra, amely kíméletlenül visszarántja a választókat a gazdasági válság valóságába. Hiszen egy szakértői kormány nem a választóknak felel.

 

Michal Horváth pénzügyminiszter hétfőn elég világosan kimondta, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amely konszolidálja a szlovák államháztartást, és csökkenti a költségvetési hiányt. Horváth szerint, ha ezt nem teszik meg, akkor évente 5-6 milliárddal nőhet az államadósság mértéke.

 

Magyarul: megszorításokra készülhetünk. Ha konszolidálni fogják a költségvetést, akkor csökkenteni kell a kiadásokat, vagy növelni a bevételeket. Egy olyan kormánytól, amely mögött Ivan Mikloš szellemi erőforrásai is felderengenek, aligha várhatjuk, hogy majd a nagytőkések vagyonából fognak plusz bevételeket kisajtolni. Ne feledjük el, hogyan védte meg az elnöki vétóval Čaputová az Eustreamet az extraprofitadótól.

 

A közkiadások lefaragása prioritássá válhat, ami jelentheti az állami támogatások csökkentését, a beruházások visszavágását, adóemelést, akár elbocsátásokat is, vagy a többmilliárd eurós energiakompenzációs csomag megkurtítását, akár eltörlését, illetve a családtámogatások „célzottabbá” tételét, ami egyenlő a kedvezményezettek körének drasztikus beszűkítésével. Amit biztosan nem jelent majd, az Ukrajna támogatásának csökkentése.

 

Az egyre liberálisabb jobboldal ügyesen kisakkozta, hogy ne neki kelljen vállalni a népszerűtlen döntéseket, így megmarad az esély arra, hogy egy Smer nélküli kormány alakuljon a választások után – pontosabban, hogy ne ismétlődjön meg a Radičová-kormány bukása utáni, nyolc évig tartó Smer-éra.

 

Persze, a költségvetést a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ugyanakkor a költségvetés körüli vita egybe fog esni a kormányalakítási cirkusszal is, így a szakértői kormány (értsd: Čaputová) jelentős alkupozícióval érkezik majd a tárgyalásokra…

 

Iratkozz fel, hogy végigolvashasd a cikket és az elsők között juss hozzá aktuális háttérinformációkhoz a felvidéki és szlovák politikai, gazdasági történésekről. Ha nem találod hírlevelünket e-mail fiókodban, javasoljuk, ellenőrizd fiókod spam mappáját is!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.