Nyitókép: kollázs/Körkép.sk

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Távozik Kelet-Szlovákiából az ikonikus mosógépmárka gyártója, a Whirpool

2. Ódor olyan csoportot akar létrehozni, amely a fiatalok Szlovákiába való visszatérésével foglalkozik

3. Berlin és London szerint a Fehér Háznak kell döntenie az F-16-osok Ukrajnába szállításáról

4. A magyar újságíró megkérdezte von der Leyent, mit szól Zelenszkij Magyarország elleni tervéhez

 hirdetes_810x300  

 

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Micskó András.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Távozik Kelet-Szlovákiából az ikonikus mosógépmárka gyártója, a Whirpool

 

Az amerikai (másik kontinens) gyártó kivonul, a török (ismét egy másik kontinens) be. Csodálkozni nincs min: a tendencia, hogy az Egyesült Államok saját területére vonja vissza a termelést, lassan már senkit nem lep meg. 

 

A fejletlenebb országok olcsó munkaerejére épülő magas profit olyan vonzerővel hatott az amerikai befektetőkre, mint lepkére a láng. Az évtizedekig tartó folyamat mérhetetlen károkat okozott az egykor önellátó országnak. Fenyegetéssé azonban csak akkor vált, amikor kiteljesítette a legnagyobb recipiens, Kína felemelkedését.

 

A pillanat, amikor erre az USA döntéshozói rádöbbentek, valamikor Obama elnöksége idején, utálatossá tette a korábban szent szabad piacot, és kívánatossá a megvetett protekcionizmust, ami soha nem emelkedett oly magas szintre, mint épp napjainkban, a Biden-adminisztráció intézkedéseivel.

 

Ezért aztán a határokon kívüli termelés az amerikai vállalatok számára már nem csak nem kívánatos, de, a hazai támogatások miatt, még csak nem is oly kifizetődő. Milyen szerencse, hogy a török Beko olcsóbb gépeivel – és talán kisebb nyereségvágyával – lát fantáziát a folytatásban! Ha a nagy szövetségesen múlna, a munkahelyek mennének a levesbe. Szlovák kormányzati asszisztenciával.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!