Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Létrejött a Most-Híd 2023. De ki az a Sylvia Beňová az elnökségében?

 

2. Soha nem látott sötét sereg és pénzösszeg száll harcba a Szövetség politikai likvidálására

 hirdetes_810x300  

3. A Statisztikai Hivatal közzétette a háztartásokra vonatkozó adatokat

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Létrejött a Most-Híd 2023. De ki az a Sylvia Beňová az elnökségében?

 

Extrém toxikus személy jelent meg az új párt vezetőségében.

 

A Körkép.sk hónapok óta arról cikkezett, hogy a hidasok párhuzamosan tárgyalásokat folytatnak a szlovák pártokkal saját jövőjükről, miközben belülről verik szét a Szövetséget. Az MKP-t mégis meglepetésként érte (mint általában minden), ami ma bekövetkezett. Magyarán, hogy politikai ellenfeleik szervezettebbek, elszántabbak, gyorsabbak, gátlástalanabbak, mint ők. Márpedig a politikában az eredmény számít. Az etika, tisztesség ritkán játszik szerepet. Főleg választási időszakban. És főleg akkor nem, ha a másik oldal is olyan, amilyen…

 

Hogy az MKP végre feleszmél, és rájön, hogy a jó oldalon áll, és ebből akár még politikai tőkét is kovácsolhat, egy lehetőség, opció. Amit vagy kihasználnak Forróék, vagy nem. Pataky Károly, az egyik keleti erős ember például hiába maradt a jó oldalon, egyáltalán nem fogja azt segíteni. És ugyanúgy az Összefogás platform is igencsak kérdéses.

 

Körkép.sk exkluzív: Pataky Károly (Most-Híd platform) nem indul a Szövetség-Aliancia választási listáján

A másik oldal, a magyar közösség immár kétszeres árulói ma harmadszor bontottak zászlót. A Most-Híd, illetve a Szövetség-Aliancia után új céget alapítottak. Nagy gyorsan a nevükre vették az MKDSZ-t (Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom), és hirtelen stratégiával álltak elő. Legalább három lépést előre meg is neveztek a sakktáblán, ami csak a végtelenül naiv, politikához alkalmatlan személyeket lepheti meg. Mármint, hogy nem hónapok óta készültek erre. De igen.

 

Mit tudunk eddig?

 

Azt tudjuk, hogy a Most-Híd platform három fő arca átmentette magát az új pártba. Ezenkívül Dzurinda pártjával, a Kékekkel (Modrí) kötnének stratégiai együttműködést. Majd a Heger-féle Demokratákkal, illetve a Simon Zsolt vezette hosszú nevű Magyar Fórummal együtt – ha sikerül megegyezniük, ami nem lesz egyszerű – választási pártként vágnának neki a választásoknak. Azaz nem koalícióban, ahol 7 százalék a küszöb, hanem lekoppintva az MKÖ (Magyar Közösségi Összefogás) mintáját, és a sok párt egy listán kísérelné meg megugrani a választási küszöböt.

 

Annyi előnye lehet a projektnek, hogy ügyes kampánnyal, jó üzenetekkel, ha a 3 százalékot elérik, legalább csődbe nem mennek. A kampánykiadások ugyanis visszajönnek.

 

A fő gondot azonban a hirtelen felbukkant új név jelenti, mely igencsak beszédes. Mégpedig Beňo Szilvia, leánykori nevén Tóth Szilvia. Hogy ki ő és milyen célból dobták le mint ejtőernyőst, az a sorok között olvasni tudók számára gyorsan kiderül.

 

Beňo Szilvia a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott, majd Harna István, később Gál Gábor képviselői asszisztense volt (rossz nyelvek szerint több is, mint asszisztens). Szilvia ezt követően Gyurovszky László, majd Világi Oszkár közelében bukkant fel, és beindult az igazi karrier. Hősünk 10 évig a Slovnaft kötelékében dolgozott, volt politikai lobbista, majd középvezető a MOL-csoportban, melynek felvidéki szálát Világi igazgatja. Beňo Szilvia a Slovnaft kereskedelmi vezetője, majd a szabályozási menedzsment vezetőjeként is tevékenykedett. Összesen jó 10 évig.

 

Majd miután Gál Gábor a Most-Híd színeiben igazságügyi miniszter lett, annak legközelebbi munkatársaként folytatta. A minisztérium második embereként személyzeti főnök, illetve a miniszter kabinetfőnöke is volt.

 

Jelenleg az energiaválság kapcsán az egyik legfontosabb állami intézmény, az Árszabályozási Hivatal, vagyis az ÚRSO szabályozótanácsának a tagja. Innen került hirtelen, egyfajta biztosítékként, az ismert oligarcha meghosszabbított kezeként a Most-Híd 2023-ba. És meg is érkeztünk.

 

Beňo Szilvia neve a rendőrségi hírekből is ismerősen csenghet. Hiszen családi vonalon az édesanyha is érintett volt anno abban a NAKA razziában, melynek során határőrök tucatjait vitte el a rendőrség, akik a szerencsétlen kiszolgáltatott vendégmunkásokon nyerészkedtek. Hosszú, hosszú ideig.

 

A Most-Híd 2 elnöksége ilyen szempontból egy abszolút odaillő személlyel bővült. Felvidéki oligarchánk nagy-nagy megelégedésére. Jó, ha ezt mi, választók is tudjuk.

 

2. Soha nem látott sötét sereg és pénzösszeg száll harcba a Szövetség politikai likvidálására

 

Csak Simon Zsolt pártja 700 ezer eurót kíván elkölteni az idei választási kampányba. A Most-Híd 2023, azaz a Szövetségből távozottak legalább ekkora összeggel számolhatnak. Bugár, Érsek, na meg persze Világi emberei már meg is érkeztek, ami garantálja, hogy a pénz nem lesz akadály.

 

Durva választási kampányra van tehát kilátás az elkövetkező 4,5 hónapban. Kíméletlen testvérharcra, kemény üzengetésekre. Magyar a magyar ellen. A tét ugyanis nem kisebb, mint hogy ki viheti majd tovább a nemzeti alapú politizálást, illetve ki építkezhet majd annak romjain választási bukás esetén.

 

Míg az egyik, a liberális oldalon a…

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.