Nyitókép: Körkép.sk, montázs (SITA)

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

  1. Az IPSOS felmérése megmutatta Gyimesi és a Szövetség konzervatívjainak erejét.
  2. Amerikai fegyverekkel tört be Oroszországba Ukrajna. Mi állhat a háttérben?
  3. Hegerék porig alázták magukat.

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel, hogy végigolvashasd a cikket és az elsők között juss hozzá aktuális háttérinformációkhoz a felvidéki és szlovák politikai, gazdasági történésekről. Ha nem találod hírlevelünket e-mail fiókodban, javasoljuk ellenőrizd fiókod spam mappáját is!

 hirdetes_810x300  

 

 1. Az IPSOS felmérése megmutatta Gyimesi és a Szövetség konzervatívjainak erejét

 

Nem egész négy százalékra mérte az IPSOS májusban a Szövetséget, ami ennél az ügynökségnél az idei legjobb eredmény. Fontos azonban kiemelni a kontextust, hogyan jutottunk el idáig. Az április mélypontért (2,4 százalék) ugyanis a Most-Híd platform nemrég távozott progresszív szárnya tehető felelőssé.

 

Márciusban a Szövetség szintén 3,8 százalékon állt. A felmérést akkor az IPSOS március 7. és 9. között végezte. Mi történt utána, ami miatt áprilisban 2,4 százalékra esett vissza a párt támogatottsága?

 

Március végén a Most-Híd platform akkor még Sólymos László és a nemzetáruló Rigó Konrád vezetésével, valamint Mózes Szabolcs és a ma már hibernált állapotban levő Összefogás platform tárgyalásokba bocsátkoztak Simon Zsolt Magyar Fórumjával. Nagyjából ezzel egyidőben pörgette fel a magyar nyelvű liberális sajtó a Gyimesi György elleni médiahadjáratot, abban a reményben, hogy meg tudják fúrni Gyimesi és az MKP platform megállapodását a választási listáról.

 

Simon Zsolt április 4-én jelentette be, hogy nincs alku, de egészen addig a Szövetség és az MKP platform is végig azt kommunikálta, hogy nincs ellenére a Magyar Fórum felvétele a pártba, ami sok választóban keltett ellenérzést. Az áprilisi felmérés 13. és 18. között készült, és ebben az időszakban rengeteg MKP-t és Gyimesit bíráló cikk jelent meg a Most-Híd 2023-mal baráti sajtóban. Benne volt a pakliban, hogy az MKP platform engedni fog a Most-Híd ultimátumának. Az eredmény: a Szövetség 2,4 százalékig süllyedt.

 

A fordulat azonban mégis megtörtént. Május 13-án végleg eldőlt, hogy Gyimesi György ott lesz a Szövetség listáján. A Most-Híd progresszív szárnya pedig május 16-án bejelenti távozását a pártból. És éppen május 16. és 19. között zajlik az IPSOS legutóbbi felmérése, amelynek eredménye önmagáért beszél: 3,8 százalékra jön vissza a Szövetség.

 

A fenti számok egyértelműen azt mutatják, hogy a Szövetség a Magyar Fórum és Sólymos Lászlóék nélkül csak erősebb lett. Tegyük hozzá, hogy nemcsak önmagában Gyimesi György érkezése stabilizálta a párt pozícióját, hanem az is, hogy a konzervatív irány erősödött meg a párton belül, egy sor toxikus, rossz emlékű politikus távozott a pártból, amit a választók értékelnek.

 

És hol van most a Magyar Fórum? 0,7 százalékon. Miközben a liberális mainstream azzal próbálta lenyomni a Szövetség választóinak torkán Simonékat, hogy 2 százalékon állnak. Valószínűleg, sosem álltak ott.

 

Tény, hogy egyetlen felmérésből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de a választók körében zajló folyamatok kontúrjai azért jól látszanak. Bő négy hónap van hátra a választásokig… 

 

Iratkozz fel, hogy végigolvashasd a cikket és az elsők között juss hozzá aktuális háttérinformációkhoz a felvidéki és szlovák politikai, gazdasági történésekről. Ha nem találod hírlevelünket e-mail fiókodban, javasoljuk, ellenőrizd fiókod spam mappáját is!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.