Nyitókép: kollázs/Körkép.sk

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Median-felmérés: Fico itt is vezet. A Szövetség tartja magát, a távozott hidasok és Simon mérhetetlenek

2. Mi folyik itt? Ukrajna szövetségese lengette be a béketárgyalások szükségességét

3. Szlovák védelmi miniszter: Ukrajna továbbra is az első számú prioritás

 

 hirdetes_400x285  

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Micskó András.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Median-felmérés: Fico itt is vezet. A Szövetség tartja magát, a távozott hidasok és Simon mérhetetlenek

 

A választás, a demokráciának ez a furcsa ünnepe minden választónak 2,80 eurójába kerül Szlovákiában. Egy egy focimeccs árának alig a tizede. Két sör. Ennyiért választhatjuk ki, hogy milyen irányt szeretnénk a következő négy évre. Méltányos ár, ha élünk vele! Ráadásul, az ilyenfajta felmérésekben az a jó, hogy (ilyenkor még) bátran gondolhat mindenki róluk, amit akar. Vegyük hát mi is a bátorságot, és gondoljunk egypárat!

 

Mint látjuk, Szlovákia 5.440.000 millió lakosának, azaz kb. 4.400.000 választójának reprezentációjában 2000 ember 95,1%-a 13 pártra szavazna. Ha a szavazatok egyenlően oszlanának el, ez a 7,3%-os átlag 397.000 lakost, 321.000 szavazásra jogosultat, és 208.000 tényleges választót jelentene (mivel legutóbb csak 65%-os volt a részvétel). 400.000 ember sorsát tehát 208.000 tényleges szavazó dönti el. A 208.000 ember a lakosság mindössze 3.8%-a, vagyis a szlovákiaiak legszívesebben 3,8%-onként más-más kormányt alakítanának. Az 26 kormány…

 

A valóságos eredményeknek megfelelően, elhagyva minden statisztikát, a többségi koalícióhoz is legalább (az első) négy párt kellene, de látjuk, hogy ők biztosan nem állnak be egy koalícióba. Tehát igen sok idő, alku és az ehhez szükséges pocskondiázás után sokpárti koalíció fog alakulni, melyben az el nem felejtett nyilvános és színfalak mögötti sértések lassan felőrlik majd a látszategységet is.

 

Ez az eredmény a demokrácia szépsége. Az „impotens demokráciáé”. Mert ennyi eltérő véleményt nem lehet egyeztetni, tehát az esedékes választás után pontosan ugyanaz a marakodás teszi majd kiszolgáltatottá az országot, mint az előző alkalommal is. Úgy tűnik, a szlovák választó semmit nem tanult saját történetéből. De hát mindannyian tudjuk: belőlünk csak egy van, csakis a többiek vannak túl sokan!

 

Igen kínos, hogy sok, egykor jobb sorsra érdemes párt képtelen összeegyeztetni választói ígéreteit és hatalmi ambícióit, ezzel pedig a SMER-t hozzák helyzetbe, ami nem túl szerencsés dolog. De hát ők az egyetlen párt, akik kimondják a választói akaratot azokban a témákban is, amikben a szólás szabadságával ékes demokráciánkban ez – tilos. És ez vonzó még akkor is, ha majd ők sem tartanak be mindent, és amit igen, azzal időnként olyan kártyákat játszanak ki (ismét), amiknek mi, magyarok, nem tudunk majd örülni.

 

Következtetéseink sajnos a magyar választókra is igazak. Ha 208.000 választó 7,3%-ot hoz, akkor az öt százalékos küszöbhöz csak 145.000 szavazó kellene! Ez pedig a magyar közösség harmada sincs! Mégis, a 2020-as fiaskó után a Szövetség-Aliancia most is csak a 12. helyen, 2,5%-os eredménnyel szerepel a listán. Ráadásul, ha vetünk egy pillantást a térképre, elszomorodunk:

 

 

 

mert pont azokban megyékben a legkisebb a részvétel, ahol mi, magyarok élünk. Ezen pedig nekünk, választóknak kell változtatni! Nem mutogatni és magyarázni kell, hanem el kell menni szavazni, Hölgyeim és Uraim! Ennyire egyszerű!

 

Van még dolguk a magyar politikusoknak is, nem is kevés, és mi más teremthetne jobb kiindulópontot, mint az, hogy végre kirajzolódni látszanak a Szövetség-Aliancia valódi körvonalai? A hátralévő 4 és fél hónap pedig elég. Ha azok, akiknek dolga ez, elvégzik a feladatukat. Ha komolyan is gondolják. És ha nem elsősorban a marakodóktól tanulnak „politizálni”.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.