Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. A szlovák focit a Slovan, a régió fociját a Fradi uralja.

2. A Kuciak-gyilkosság ismét a választási kampány egyik vezető témája lehet

3. Buknak ki a hiteltelen politikai csontvázak az Összefogás platform szekrényéből

 

 hirdetes_810x300  

 

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Király Zsolt

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. A szlovák focit a Slovan, a régió fociját a Fradi uralja.

 

Érdekes adatokat tett közzé a Fortuna liga a szlovák első osztályú labdarúgó bajnokságban szereplő klubok bevételeit illetően. A számok a 2022-es esztendőre vonatkoznak, és a 12 első ligás klubot rangsorolja a bevételek alapján.

 

A sorrendről itt írtunk, mi most a számok viszonyításaként nézünk picit a paraván mögé.

 

A pozsonyi Slovan tavaly egymaga 300 ezer euróval többet keresett, mint a fennmaradó 11 klub együttesen. Azaz, szakadéknyi a különbség az aktuális szlovák bajnok, és követői között. Még beszédesebb a kép, ha a Slovan 18,35 millió euróját a DAC 4,4 milliójához hasonlítjuk. A különbség ugyanis több, mint négyszeres. A Slovan ráadásul szinte minden poszton legalább olyan jó, de inkább jobb játékosokkal rendelkezik, mint a DAC. A Dunaszerdahelynek nem most van a legjobb csapata, mint ahogy azt a klubtulajdonos hamisan állítja. Voltak itt jó játékosok az elmúlt években, de azokat a klubvezetés azonnal értékesítette. Csapatépítésről így szó sem lehet, amit a gyakran cserélődő vezetőedzők is jól illusztrálnak. Nem beszélve arról, hogy most is 10 játékos szerződése lejár.

 

Igen, a pénz nem minden, mondhatnánk. Ugyanakkor Puskás Öcsi óta tudjuk, hogy kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci.

 

A Slovannál nagy pénz van, a DAC-nál kevesebb, és azt a kevesebbet is dilettáns, amatőr módon kezelik. Élén a hozzá nem értő belga sportigazgatóval, aki minden más klubnál már rég el lett volna kergetve, itt azonban családi alapon elfontoskodhat. Az egyedüli mutató, ahol a DAC a Slovan fölé nő, az a pénzbeszedés a szurkolóktól. Itt a legdrágább a belépőjegy és itt a legihatatlanabb a sör is. Igen, tudjuk, mert azt a sört kell árulni, melyben a klubtulajdonosnak részesedése van, és aki majdnem ráerőltette a szurkolókra Manga Lacit meg Manga Lucát is, az új kabalaállatot, hogy menjen a családi hentesüzlet, sertésfarm, mangalica-hizlalda is. Így megy ez annál a klubnál, ahol épp 10 játékos készül elhagyni a keretet, így minden kezdődhet elölről.

 

A Slovant így nem is érdemes a DAC-hoz mérni. Sokkal beszédesebb, ha a magyar bajnokság élcsapatával, a Ferencvárossal hasonlítjuk össze. Egyrészt a két csapat idén összekerült az Európa Ligában, ahol a Fradi meggyőző fölénnyel búcsúztatta ellenfelét.

 

De a zöld-fehérek a szurkolótábor, a stadion kihasználtsága, a keret erőssége terén is fölé nőnek az égszínkékeknek.

 

Összehasonlításként, a Slovan 18,35 milliós tavalyi bevételéhez képest a Ferencváros egy évvel korábban, a 2020/2021-es kiírásban (ezek az adatok állnak rendelkezésünkre)

 

Az egész Fortuna liga éves összbevétele 37 millió euró, míg az NB1-es kluboké 160 millió euró, ami 4,3-szor több. A Fradi egy évvel korábban, mint a Slovan mostani számai 25 millió eurós pénzbevételt produkált. A Fradi és a Slovan között tehát jóval kisebb a különbség, ami a bevételeket illeti, teljesítményben, eredményességben azonban sokkal hatékonyabb a zöld-fehér klub. Ezt a hatékonyságot kellene elsajátítani Dunaszerdahelyen is, hogy legyen értelme reálisan bajnoki címről beszélni.

 

Addig is marad a Slovan és a Fradi hegemónia a szlovák és a magyar bajnokságban. Csodák ugyanis nincsenek, még a fociban sem. Egy-egy meccs erejéig igen, de egy egész bajnoki évadban mindig kijön az asztalra letett teljesítmény.

 

3. Buknak ki a hiteltelen politikai csontvázak az Összefogás szekrényéből

 

Képzeljétek el, hogy felkérnek titeket egy munkára, azt elfogadod, hónapokig munkába jársz, majd miután letelik a munkaidőszak, a főnök, a munkáltató anélkül hogy kifizetne, kereket old. Köddé válik, megszakítja a kommunikációt veled, a bennragadt pénzt pedig nem hajlandó kifizetni. Telnek, múlnak a hónapok, de akkor sem.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.