Nyitókép: Somogyi Tibor

Frissítve: 10.39, május 27. Valószínűleg nem volt formában Berényi József, amikor legutóbb a Postojnak nyilatkozott. Vagy csak nyomot hagyott már rajta is a 13 év parlamenten kívüli lét. Vigyázat, a következő sorok kritikát tartalmazhatnak, így gyengébb lelkületű politikusainknak javaslom, ne olvassák tovább a sorokat. 

 

Berényi József: Budapest nem akarta, hogy a Most-Híd távozása esetén Gyimesit felvegyük a jelöltlistára

Az MKP platform elnöke ugyanis politikai hibát politikai hibára halmozott, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Lenne itt miről írni – akár az izsai bedrogozott hattyúkról is –, de a szlovákiai magyar közösség szempontjából sokkal előbbre valóbb, hogy így 5 perccel 12 előtt saját érdekünkben közös dolgainkról értekezzünk. Nem azért, hogy a magyar érdekképviseletet kritizáljuk. Hanem azért, mert ez így nem üti meg a képviselet országos szintjét, és szeretnénk, nagyon szeretnénk, ha újra megütné.

 

Berényit a kenyérféltés motiválhatja?

 hirdetes_810x300  

 

Berényi ugyanis téved. Čaputová államfő nem azért kérte fel Ódor miniszterelnököt, Horváth pénzügyminisztert, Balík régiófejlesztési miniszter, mert magyarok (valószínűleg nem is tudta a nemzetiségüket). Hanem a tudásukért. Mert szakmailag letettek valamit az asztalra az elmúlt években. Egyénenként, konkurens környezetben, megszerzett tudásuknak köszönhetően. Megmérettettek, és alkalmasnak találtattak.

 

Ezek azok a szempontok, melyek az MKP, Összefogás, Most-Híd, Szövetség, Simon-párt – nevezzük őket bárminek – részéről hiányoznak. Emiatt nincs országos szintű parlamenti képviselet már hosszú-hosszú választási ciklusok óta. Politikai vezetőink ugyanis elszoktak a versenytől, belekényelmesedtek a langyos regionális létbe és egyre kevésbé ütik meg az országos mércét – tisztelet a kivételeknek.

 

Berényi azzal, hogy veszélyesnek tartja a három magyar személy szakértői kormányban való részvételét, merthogy ez majd lohaszt a magyar választói kedven, valójában csak a saját kenyerét félti. Kezd rájönni ugyanis, hogy így is lehet érvényesülni. Párton kívüliként, függetlenként, tudással, felkészültséggel, kemény munkával.

 

Király Zsolt: Magyarok a szlovák szakértői kormányban – Avagy az Ódorékat övező hiú ábrándokról

 

„Ódor miniszterelnök ugyan magyar, de soha nem kapcsolódott be a magyar világba”

 

– kéri számon Berényi a megbízott kormányfőt. Kérdés, hogy engedték-e volna egyáltalán?! Kértek-e volna belőle?! Kapott-e egyáltalán felkérést, megkeresést a magyar világból, annak magyar képviselete tagjainak részéről?

 

Mert úgy tudjuk, Balík miniszter például bizony nyitott volt az MKP felé, hiszen édesapja is a párt kötelékeiben politizált. Hasonló tapasztalatokról számolt be a magyar párttal való viszonyáról anno a rövid politikai karriert befutott Filip Mónika is.

 

Ezen a helyen itt, nekünk nem dolgunk kielemezni az interjúban fellelhető  további melléfogást. Tegyék ezt meg a kampányszakemberek. 

 

Szóval a képlet úgy néz ki, hogy az MKP, a Szövetség, stb. úgy gondolják, ők testesítik meg a magyar világot. És aki e világon kívül válik sikeressé, az egyszeriben veszélyesnek minősül. Mert elveheti az MKP, Most-Híd, Összefogás, Szövetség, Simon-párt, stb. színeiben politizálók kenyerét.

 

És akkor nekik majd újra vissza lehet menni a civil szakmába. Ha egyáltalán van ilyen.

 

Egy magabiztos MKP platformos, a Szövetség kötelékében politizáló politikus a szakmai kormány három magyarját látva inkább kihívásról beszél, nem pedig veszélyről. Olyan kihívásról, melynek érdemes megfelelni, hogy valóban elérhetővé váljon a parlamenti képviselet.

 

Hogy hiányosságból van elég, azt Gyimesi példája is jól mutatja. Gyimesi György országos szintről, tehát az első ligából jött a járási szintet erősíteni, és kimagaslik a mezőnyből. Mi több, szinte egymaga játszik.

 

Gyimesi átírta a politika szabályait. De a Szövetség ezt is el tudja rontani

 

Ebből viszont nehezen lesz parlamenti képviselet. Társakra van szükség. Ha nincs kellő tudás hozzá, akkor párton kívülről. El kell kezdeni dolgozni sírdogálás, veszély emlegetése helyett.

 

Politikai szélhámoskodás Komáromban. Bauer Ildikó polgármester-jelölti kampányát kifizetetlen számlák kísérik

 

Különben a 13 év parlamenten kívüli lét 17 évre emelkedik. 

 

És lassan az utolsó, azt megélő MKP-sok is elmennek nyugdíjba. A szakmai tudás viszont marad. Pártszínektől függetlenül.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.