Nyitókép: kollázs/Körkép.sk

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Naď ugyanazt teszi, amit a Smer. Csak más okból és előnyösebb pozícióból.

2. Így adott reflektorfényt a GLOBSEC a leszerepelt atlantista politikusoknak.

3. A Modrí-Most hivatalosan is elismerte: egyetlen prioritásuk van.

 

 hirdetes_300x300  

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Naď ugyanazt teszi, amit a Smer. Csak más okból és előnyösebb pozícióból.

 

Bár hivatalosan még nem kezdődött el a választási kampány, a gyakorlatban már hetek óta tart, és kijelenthetjük, hogy igencsak magas hőfokon izzanak az indulatok. Legutóbb például Jaroslav Naď védelmi miniszter lengette be, hogy Oroszország befolyásolni akarja a szlovákiai választásokat. Hasonlót hetekkel korábban a Smer és a Republika is említett, ellentétes előjellel, ám azt a szlovák sajtó igen nagy része dezinformációnak bélyegezte. Persze, ha egy atlantista politikus állítja, nyilván más mércével közelítenek a dologhoz. Ez az a szabad, liberális sajtó, amiért harminc éven át dolgozott Szlovákia…

 

A dolog hátterében nem kell mást látni, mint belpolitikai manipulációt. Mindkét fél részéről. Az ellenzék szinte minden országban, szinte minden alkalommal választási csalást emleget. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy magyarázni tudja az esetleges kudarcot és megakadályozza a választók elfordulását. Mert ha nem a többség akarata, nem a kampány gyengesége és nem a politikusok minősége miatt bukják el a választást, hanem egy külső erő miatt, akkor nyilván a választóik is kevésbé törődnek bele az eredménybe – és kevésbé hajlandók hasonulni a győztes többséghez.

 

Ezen a téren a Smer és a Republika nem tett semmi rendkívülit. Olyannyira, hogy dezinformációnak nevezni ezt a nyilvánvaló választási trükköt erős túlzás. Kivéve, ha a szóban forgó pártokat egy külföldről irányított, oroszbérenc csoportosulásnak akarja beállítani a sajtó.

 

A Jaroslav Naď által belengetett külső befolyásolási szándék ugyanazt a célt szolgálja. A 3 százalékos Demokrati képviselője joggal retteg attól, hogy a liberális-atlantista pártok és képviselőik csúnyán leszerepelnek a választáson. Az ugyanis azt is jelenti, hogy nem csak róluk, de eddig folytatott, Nyugat felé túlzottan is szolgalelkű politikájukról is véleményt mondanak a választók.

 

De ha a kudarc – ami jelenleg valószínűbb a Demokrati esetében, mint a Smer esetében- nem az eddig folytatott politika, a politikusok vállalhatatlansága és a kampány silánysága miatt történik meg, hanem külső befolyásoló tényezők miatt, akkor az eddig emberek akaratával szemben elkövetett döntések legitimitása megmarad. A választások után majd jönnek a magasröptű indokok: „Olyan fontos támogatói voltak Ukrajnának, olyan komoly eredményeket értünk el Ukrajna kapcsán és a NATO-ban, hogy Moszkva ezért beavatkozott, és csak ezért nem jutottunk be a parlamentbe”.

 

Természetesen Naď és a többi atlantista nem magától találta ki ezt a stratégiát. Láttuk ezt már 2016-ban, mikor Donald Trump került az amerikai elnöki székbe, és 2020-ban, mikor Joe Biden vette át a helyét. Mindkét választáson a Trump elleni kampány része volt az orosz befolyásolás felemlegetése, és mindkét alkalommal igen nagy szerepet vállalt e narratíva terjesztésében a liberális sajtó. Az persze nem volt választási csalás, ahogy Trump ellen manipuláltak a hírekkel… A szlovákiai események bizonyos szempontból igen hasonlóak.

 

Objektíven nézve, nagyon is életszagú, hogy Oroszország bizonyos szinten befolyást fog gyakorolni a szlovákiai választási kampányra. Ahogy egyébként a Nyugat már meg is tette. Elég megnézni a Globsec konferenciájának felhozatalát (lásd második témánkat) vagy azt, hogyan próbálták a KDH-t szövetségre kényszeríteni a Demokratikval az Európai Parlamentből.

 

Ám a történet, miszerint egyetlen szlovák állampolgár átvett egy táska pénzt, hogy azzal a Smer győzelme felé befolyásolja az eseményeket, gyermeteg forgatókönyvnek tűnik. Sőt, Naď ezzel csak saját kormányának renoméját rontotta – ha maradt volna még belőle valami. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a Heger-kabinet, benne Naďgyal úgy tönkrevágta a szlovák demokratikus rendszert, hogy egyetlen ember és egyetlen táska pénz elég biztosítani a Smer győzelmét.

 

És itt jutunk a probléma gyökeréhez. A 2020-as választások után a Smer 7-8 százalékra esett vissza. Kizárólag a progresszív propaganda és a Heger-kabinet Nyugatot mindenáron kiszolgálni akaró politikája felelős azért, hogy ma vezeti a felméréseket.

 

Ám van egy másik következménye is a választások külföldi befolyásolásának versenyszerű felemlegetésének. Előbb utóbb valaki (mondjuk az új narancskék párt) be fogja mondani, hogy Magyarország is befolyásolni akarja a választásokat. Főleg akkor, ha az atlantista mikropártokhoz soroló liberális magyar politikusok a pártpreferenciáik elporladását fogják látni a felméréseken. A logika ugyanaz: azt fogják mondani, nem azért szerepelnek rosszul, mert már a kutya sem kíváncsi rájuk, hanem azt, hogy csak Budapest miatt veszítettek.

 

Akárhogy is, kifinomult kampánymarketingtől nem kell tartanunk a választási kampány során. Nem csak azért, mert ez a politikusi garnitúra kevés hozzá, hanem azért is, mert az elmúlt három év orbitális baklövéseit csak forradalmi, radikális kijelentésekkel lehet feledtetni. Ez a kampány vérrel kiírt narratívák sárdobálós háborúja lesz.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.