Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Király Zsolt.

 

 hirdetes_400x285  

1. A mai DAC leggyengébb láncszeme a klubvezetés

2. A parlamenten kívüli pártok közül a KDH-nak és a Szövetségnek van a legnagyobb esélye bejutni a parlamentbe

3. Budapetre érkezik a Sevilla és az AS Roma. Mit jelent mindez?

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. A mai DAC leggyengébb láncszeme a klubvezetés

 

Véget ért a labdarúgó bajnokság, alig egy hónap múlva kezdődnek a nemzetközi kupaselejtezők. A Ferencváros, a Sepsi, a Slovan már gőzerővel készül a megmérettetésre. Terveznek, építkeznek, készítik elő az új igazolásokat, bemutatják az új mezeket, árulják a bérleteket. Hiszen ezért küzdöttek az egész szezonban, hogy nemzetközi kupamérkőzést érő helyet szerezzenek. Jó esetben bajnoki címmel, vagy kupagyőzelemmel.

Káčert (DAC) vinné a Slovan

 

Nem így a DAC, mely szokás szerint téli álmát alussza. A dunaszerdahelyi futballklubot kezdettől fogva a koncepciótlanság, tudatos tervezés, illetve építkezés hiánya jellemzi. Az elején még jöttek a nagy tervek, majd a még nagyobb szavak, az emberek elbolondítása, de a napi gyakorlat az infrastruktúra-fejlesztésen kívül (mely leginkább a magyar állam érdeme) jó esetben stagnálás, de inkább visszaesés.

 

A szurkolók, a csapatért élő-haló drukkerek szokás szerint csak a csodában reménykedhetnek. Jöhet ide akár László Csaba, Marco Rossi, de Guardiola vagy Mourinho is. Halálra van ítélve. A tulaj előbb-utóbb kirúgja, elvégre dilettánsvejét mégsem teheti.

Varga Dániel: Mese a négy meccslabdáról

 

Mert a klubtulajdonos, Világi Oszkár és lánya férje, a sportigazgató, végzettségét tekintve jogász Jan Van Daele nem nőtt fel a feladathoz. Nem, nem, és nem megy ez nekik. Hobbiszakértők, akik bizonyára szeretik a várost és a csapatot, de azon kívül, hogy Világinak pénze van, focitudása kevésbé. És ugyanez a helyzet a sportigazgatóval is, aki kapott egy trafikot.

 

A DAC koncepciója így elég gagyi és egyszerű: hozzunk ide lehetőleg ingyen vagy kölcsönbe minél több és minél fiatalabb focistát, aztán próba-szerencse alapon ha befutnak, amint lehet, adjuk el őket. A bevétel, a pénz az egyetlen, ami számít. A befolyó összeget a klub még véletlenül sem a csapat építésébe, a keret megerősítésére költi. És ez megy évről évre.

 

Nézzük konkrétan: Az idei szerzon végeztével konkrétan nyolc-tíz játékos szerződése lejár. Nyolcan valószínűleg távoznak. A legjobb játékosokat külföldi klubok vagy a konkurencia figyeli. Miközben a DAC semmilyen komolyabb érkezőről nem tud beszámolni eddig, pedig alig egy hónap múlva már kezdődik a nemzetközi kupaszereplés. A szurkolás a béka feneke alatt van, lassan többen lesznek a B-közép két oldalán, mint a kapu mögött. Aki meccsre jár, pontosan tudja, hogy miért.

 

Pedig sikeres receptből több is van. Elég, ha csak a felsorolt klubokra tekintünk.

 

A Sepsi OSK a román ellenszélben is megnyerte a román kupát, és indulhat Európában. A csapat mögött ott áll az egész székelység, illetve az erdélyi, partiumi magyarság. A Sepsi, mely alig pár éve még irigykedve járt Dunaszerdahelyre megtekinteni a fejlesztéseket, mára leiskolázza Világiékat.

Van hová fejlődnünk!

 

A Fradiról, Slovanról nem is beszélve. Utóbbit csak azért említjük, mert a DAC állítólag bajnok akar lenni. Csakhogy ennek esélye növekszik vagy csökken, ha Krstovičot Skóciába, Káčert a Slovanba adják el? Davis már távozott, még elmegy Kalmár is, és le lehet húzni a redőnyt.

 

Van egy jó tanácsunk Dunaszerdahely városának, mely továbbra is a csapat 10 százalékos tulajdonosa. Küldje el Világi Oszkárt vendégjátékra a Fradihoz, ahol Kubatov Gábor és Orosz Pál mellett talán ragad rá valami a csapat építéséből. Jan Van Daelet pedig küldjék el kölcsönbe Sepsiszentgyörgyre, hogy miről szól a romániai magyar foci és miről kellene szólnia a felvidéki magyar focinak is, ha azt hozzáértő személyek irányítanák.

 

Világi Oszkár: Csak egyszer lehet ellopni a bajnoki címet a DAC-tól

 

Vagy hagyjuk a fenébe az egészet és egyezzünk ki abban, hogy az oligarchának mindig igaza van, a szurkoló pedig fogja be a száját, mert szerdahelyen jó pár hangadót erre szoktattak. Miközben más kluboknál pontosan tudják, hogy a szurkolónak mindig igaza van. Akkor is, ha nincs. Mert ő jelenti a klubot. Nem a hozzá nem értő tulajdonos és családja.

 

2. A parlamenten kívüli pártok közül a KDH-nak és a Szövetségnek van a legnagyobb esélye bejutni a parlamentbe

 

Kettejük közül is talán a KDH az, mely jelenleg jobban áll. Nekik áll magasabban a zászló. Ezt mutatják a felmérések, a mediális visszhang, és az őket körülvevő közhangulat is. Ők ugyanis megúszták a saját pártjukon belüli puccsistákat, és hibernálni sem hibernálta magát senki a KDH közül.

 

Ellenben több jó igazolást is végrehajtottak, növelve a parlamenti bejutás esélyét. Az egyik az a František Mikloško, akivel a Körkép.sk podcast egyik korábbi adásában is beszélgettünk, Valóban minőségi, hiteles, jó nevű politikus érkezik a listára. Nimbusza van, olyan személy, aki tiszteletet parancsol, aki ha megszólal, arra odafigyelnek. Mert mond is valamit, nem csak beszél. A másik az a Branislav Šripek, aki kicsit olyan, mintha egy szektavezér lenne, de konkrét választói bázist vonz magához.

 

És mindez recept lehet a Szövetség-Aliancia számára. Mely a távozott néhány hidas hatására egységesebbé vált, mi több, erősödött. Csakhogy ez az erősödés egyelőre a 3 százalékos eredmény eléréséhez elég. Aminek lehet, hogy a pártszékházban örülnek, mert visszajön a kampányba fektetett pénz és nem megy csődbe a párt, a bank meg nem viszi el a székházat. De a választók számára ez nem jelent megoldást. Ők ugyanis az…

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.