Nyitókép: kollázs/Körkép.sk/Szövetség facebook-oldala/SITA

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. A PS megzsarolta a választókat: ha nem a liberálisok kerülnek kormányra, elzárják a pénzcsapokat

2. Zelenszkij kezd rájönni, hogy ebből jó ideig sem EU, sem NATO tagság nem lesz...

3. Felmérés: A választók számára a Szövetség az A-terv

 

 hirdetes_300x300  

A híreket válogatta és magyarázatukat megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. A PS megzsarolta a választókat: ha nem a liberálisok kerülnek kormányra, elzárják a pénzcsapokat

 

A Progresívne Slovensko mai sajtótájékoztatóján világos üzenetet küldött. Lényegében megfenyegette a szlovákiai választókat: ha nem úgy szavaznak, ahogy az nyugati mainstream számára elfogadható, akkor Magyarországhoz hasonlóan az EU elzárja a pénzcsapokat a jogállamiságra hivatkozva Szlovákia felé is.

 

Michal Šimečka, a PS elnöke a következőket mondta:

 

„A külpolitika lesz az egyik kulcsszereplője a választási kampánynak. Két elég világos ajánlat van az asztalon. Az egyik a Progresívne Slovensko ajánlata, a demokratikus, biztonságos és szabad jövő az EU-ban és a NATO-ban. A másik oldalon pedig az van, amit Robert Fico és a szélsőségesek kínálnak. Ez pedig a háborús bűnösökkel való kollaboráció, az EU-n belüli elszigetelődés, szakítás a mostani szövetségesekkel és a demokrácia leépítése. (…) Ha a választások után megkérdőjeleznék a jogállamiságot Szlovákiában, az komoly gondot jelentene a szlovák államháztartásra és gazdaságra. Látjuk ezt Magyarország példáján, ahol Orbán Viktor politikája, az ellenzék félreállítása, a bíróságok és a sajtó centralizációja oda vezetett, hogy leállították az uniós források folyósítását Magyarországnak”.

 

Ez az idézet is elképesztően sokat elárul a progresszívok politikájának lényegéről, amelynek semmi köze a jogállamisághoz és a senki által teljesen meg nem értett európai értékekhez. Ez egy elég világos zsaroló üzenet: ha a választók saját meggyőződésüket követve, szabad akaratukból nem a PS-re szavaznak, hanem valamelyik másik pártra, akkor Brüsszel elzárja a pénzcsapokat. Ahogy ezt megtette Magyarországon.

 

Másképp fogalmazva: nem az a lényeg, hogy a PS vagy más liberális pártok mennyire szolgálják az emberek, a választók érdekeit, mit tesznek le az asztalra, mennyire tudják működtetni az országot, csak az számít, hogy Nyugaton mennyire fogadják el ezt vagy azt a pártot. Hogy az jó-e az embereknek, nem számít. A szolgalelkűségért cserébe pedig majd jöhetnek a milliárdok, amelyeket majd szivárványos tanfolyamokra, munkahelyeket felszámoló zöld iparra, Ukrajna támogatására lehet elkölteni.

 

Megint másképp fogalmazva: a jogállamiság és az európai értékek emlegetése nem más, mint ostor Brüsszel kezében, hogy a Szlovákiához hasonló országokat vazallusává tegye.

 

Kell-e ennél jobb bizonyíték arra, hogy a Magyarország ellen folytatott politikai boszorkányüldözés nem több geopolitikai és ideológiai intrikáknál?

 

A sajtótájékoztatón egyébként szinte kizárólag Ukrajnáról szólt. Arról, hogy Szlovákiának részt kell vállalnia az újjáépítésében, hogy támogatnia kell az uniós csatlakozását. Tomáš Valášek, a PS egyetlen parlamenti képviselője – nem választások, csak menet közbeni átigazolások útján – pedig már arról beszélt, hogy azután, hogy Ukrajna „jól jön ki a háborúból, minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy gyors fejlődésnek induljon”.

 

Nehéz elképzelni, hogy pontosan milyen továbbképzés kell egy ilyen rövidlátó és nevetségesen naiv gondolkodás elsajátításához. Egyrészt, mit jelent az, hogy Ukrajna jól jön ki a háborúból? Legyőzi az oroszokat? Anélkül, hogy az oroszok atomfegyvert vetnének be?

 

De még ha elméletben el is játszanánk ezzel a gondolattal, az ország lakossága 40 millióról cirka 27 millióra csökkent (csak becslések vannak, mert pontos számot senki nem tud). Több mint tízmillióan hagyták el az országot, négymillió ember van a megszállt területeken, hatalmas területeket és városoket lőttek szét az oroszok, az ukrán kereskedelmi és hadiflotta lényegében megsemmisült, a férfiállomány a harcokban súlyos, ha nem katasztrofális veszteségeket szenvedett el. A nyugati országokba menekülő ukránok döntő részének esze ágába sincs hazamenni. Az ország el van adósodva és ki van szolgáltatva a nyugati tőkének és bankoknak valamint nemzetközi szervezeteknek. Energiaellátása szintúgy a Nyugat aktuális kedvétől függ.

 

De a realistább forgatókönyvek elhúzódó felőrlő háborúról szólnak, Ukrajna pedig nem lesz más, mint egy amerikai és brit tanácsadók által irányított megcsonkított ütközőzóna.

 

Ez a nemzeti szintű pusztulás jelentené azt a progresszívok részéről, hogy „jól jön ki a háborúból”?

 

De talán még ennél is felháborítóbb, hogy a PS egyetlen szót sem ejtett a sajtótájékoztatón a szlovákiai problémákról. Az inflációról, az energiabiztonságról, a belpolitikai válságokról, a megélhetési válságról, a reálbérek zuhanásáról, az egészségügy helyzetéről. A legfontosabb számukra most az volt, hogy az ukrajnai háborút és nemzetpusztulást jónak állítsák be, az ezeket előidéző körülményeket fenntartsák.

 

Közük nincs a szlovákiai választópolgár életéhez és érdekeihez. Magasról tesznek a szlovákiai családokra. Az egyetlen dolog, amit kínálnak, hogy Fico oligarchái helyett majd a korrupt brüsszeli bürokratáknak adják el az ország jövőjét. És elvárják, hogy ehhez asszisztáljunk és tapsoljunk, mert ha nem a liberális mainstream adja Szlovákia új kormányát, akkor bizony dádá lesz, elzárják a pénzcsapokat és tönkreteszik az ország gazdaságát…

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.