Nyitókép forrása: canva.com

 

Szerdán érkezett a hír, hogy a Szövetség visszamondott minden „magyar” politikussal folytatott vitát, mert nem hajlandók részt venni az újabb feszültségkeltésben. Bár a liberális média igyekszik úgy beállítani, mintha félnének a találkozótól, valójában a Szövetség jól döntött. Csak remélni tudjuk, hogy ez nem a véletlennek köszönhető, hanem annak, hogy kezdik érteni a vegyespártiak stratégiáját.

 

Először talán szögezzük le, hogy a Most-Híd 2023 vagy a Magyar Fórum nem magyar pártok, nem magyar képviseletet biztosítanak. A legfőbb üzenetük ugyanis nem a magyar közösségre vonatkozik, hanem az emberek és az EU, Ukrajna vagy a NATO kapcsolatára. Persze kitérnek a régiók problémáira, de csak érintőlegesen. Hány sajtótájékoztatót tartott a Modrí, Most-Híd az inflációról vagy az energiaválságról (egyet sem), és hányat Ukrajnáról (legalább hármat).

 

Olyan megfoghatatlan frázisokat puffogtatnak, mint a „szakmaiság”, „felelősségteljes döntések”, „politikai stílus”, „gyűlöletmentesség”. Ezek közös nevezője, hogy tökéletesen alkalmasak arra, hogy a későbbiekben ezekkel takarózva tárják szét a kezüket és mondják el, mit miért nem valósítottak meg a választóknak tett ígéreteikből.

 

Miért volt helyes döntés a viták elutasítása?

 

A Szövetség meghozta az egyetlen racionális döntést a fent említett pártokkal kapcsolatban: nem vitázik velük.

 

Már korábban is foglalkoztunk a Körképen a Most-Híd idevágó stratégiájával. Ugyanezt alkalmazták a 2010-es választások előtt. Hasonlót Gyimesi György Szövetségbe érkezése előtt is láthattunk az ominózus Berényi–Bugár vita során, amire a liberális (és egyáltalán nem független) Új Szó stúdiójában került sor.

 

Akkor vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy a Most-Híd maradványa ugyanazt a képletet használja, mint 2010-ben. Persze ma némileg megváltozott a cél. Tizennégy éve az MKP szalonképtelenné nyilvánítása, elszigetelése, lejáratása és a parlamenti bejutás volt a cél. Most nem kell bejutniuk a parlamentbe. Már önmagában az is politikai tőkére váltható, ha elérik, hogy a Szövetség sem kerül be.

 

Más szavakkal, nem kell megnyerniük a vitákat a kamerák előtt, elég, ha méltatlan és kiábrándító vitákba rángatják bele a Szövetség politikusait, hogy az visszatetszést keltsen a választókban, és elmenjen a kedvük mindegyik párttól, vagy akár az egész választástól.

 

A történelem ismétli önmagát, ebből áll majd a Most-Híd 2023 sárdobálós kampánystratégiája

 

Ezt támasztják alá a számok is. Tetszik vagy sem, a felmérések szerint még mindig egyedül a Szövetségnek van esélye bejutni a parlamentbe. És míg a Magyar Fórum támogatottságát a Szövetséggel folytatott tárgyalások idején, tavasszal feldoppingolták 3-4 százalékra, mára mélyen 1 százalék alatt mérik. Ahogy a Dzurinda pártjával együtt mérendő vegyespártiak támogatása sem több (liberálisok felé billenő ügynökségek szerint) 2 százaléknál.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van ennek a politikának az MF és a narancskékek részéről, ha bejutni valójában nincs esélyük. A helyzet azonban az, hogy a politikában bármi tőkére váltható, például az a képesség is, hogy csökkenteni tudják az esélyét egy konzervatív párt parlamenti bejutásának. És most mindezt az esélytelenek nyugalmával tehetik meg.

 

Körkép.sk-hírlevél: Bugár–Berényi-vita. Sulík akarja vezetni az országot. Ukrajna a pénznyelő fekete lyuk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.