Nyitókép forrása: TVnoviny.sk

 

A névleg kereszténydemokrata, valójában inkább erősen liberálkompatibilis középpárt, a KDH elképesztő nehéz helyzetbe került. Részben azért, mert épp potenciális szövetségesei döntöttek úgy, hogy tönkreteszik, részben azért, mert nem elég következetes és „valódi” ahhoz, hogy állni tudja a sarat. Az elmúlt napok eseményei arra utalnak, hogy az egykor PS-szel közös kormányzásra szánt KDH-t inkább eltemetnék az 5 százalékos küszöb alá, és a pártba beépített – Isten tudja, kinek a jóváhagyásával odaengedett –  liberális elemek meg is teszik a magukét a cél elérése érdekében. Érdekeltek pedig belföldön és külföldön is vannak.

 

A KDH esetével azért érdemes foglalkozni, mert pontosan annak tökéles esettanulmánya, hogy a progresszívokkal sem párton kívül, sem párton belül nem lehet együttműködni. Túl radikálisok, túlságosan magabiztosak és túl nagy nyugati hátszéllel rendelkeznek ahhoz, hogy elfogadjanak bármilyen status quót a totális győzelmen és a partner leszalámizásán kívül. E tekintetben a Szövetségnek is vannak tapasztalatai – sajnos -, amit a párt szintén elkerülhetett volna, ámde végül az utolsó pillanatban Gyimesi György érkezésével helyreállt a természet rendje.

 

Azonban ha a Szövetség komolyan gondolja a parlamenti szereplést, akkor fel kell tudnia mérni, kik lehetnek a szövetségesei, és kik azok, akikkel az együttműködés egyúttal politikai öngyilkosság. És pontosan ebben igazíthatja el a pártot a KDH esete.

 

A történet előzménye dióhéjban annyi, hogy Milan Majerský, a KDH elnöke „dögvésznek”, „csapásnak” nevezte az LGBTI-ideológiát, mire a szlovákiai mainstream sajtó és a korábban szövetségesnek hitt PS és SaS szabályosan meglincselte a pártelnököt. De ez nem volt elég, a párt listájára felkerülő liberális elemek, mint Bošňák, illetve a hazai politikában nem aktív Eugen Jurzyca EP-képviselő szintén nekimentek Májerskýnek.

 

Aztán kedden jött Ivan Šimko volt megbízott belügyminiszter, akit egyébként Zuzana Čaputová progresszív államfő választott ki a posztra, majd hívta vissza, mikor Šimko szembefordult a rendőrfőnökkel. Šimko pedig kevesebb mint három héttel a választások előtt bejelentette, hogy a KDH legközelebbi tisztújító kongresszusán megmérkőzik a pártelnöki székért.

 

Rögtön ki kell emelni: ha Šimko ilyet mond, azzal azt mondja és azt üzeni a választóknak, hogy a KDH nem fog bejutni. Hiszen nyilvánvaló, ha Majerský beviszi a pártot a parlamentbe két sikertelen választás után, akkor nem fogják eltávolítani a párt éléről. A másik szempont, Šimko egy teljesen felesleges bejelentéssel egy KDH-n belüli belső viszálykodás látszatát kelti, ami nyilvánvalóan gyengíti a párt esélyeit a választáson. Tekintettel arra, hogy a KDH a felméréseken nem túl izmos 6-7 százalékkal szerepel, van idő az ellenérdekeltek számára elgáncsolni a kereszténydemokraták választási sikerét.

 

De kik az ellenérdekelt, és miért most történik mindez?

 

Nem teszünk meglepő kijelentést azzal, hogy meg volt ez tervezve rendesen. Szeptember első vasárnapján egy nyilvánvalóan csapdaszándékú kérdéssel elkezdik lincselni a KDH elnökét, majd egy héttel később Zuzana Čaputová államfő a TA3 vitaműsorában kap egy kérdést Šimko leváltásáról. Teljesen felesleges, érdektelen kérdés volt, főleg a feszített választási tempó mellett. Fel is kaptuk a fejünket. Főleg, hogy néhány perccel utána ugyanaz a TA3 folytatja Majerský lincselését sajtóetikát sértő módon.

 

Két nappal később pedig Šimko bejelenti, hogy Majerský pozíciójára pályázik.

 

A felmérések szerint a KDH nélkül nincs olyan progresszív kormány, ami elfogadható lenne a PS-nek. Legalábbis eddig így volt. De könnyen lehet, hogy mára találtak helyettesítő terméket a KDH helyére. Feltűnő volt például, ahogy Milan Krajniak, a Sme rodina második embere gyakran fényezte Šimkot a vitaműsorokban. A Sme rodina pedig kijelentette, hogy a Smerrel nem kormányoz. Ez pedig azt jelenti, hogy a PS-szel hajlandó kormányozni. És ha ez így van, akkor a Boris Kollár elleni sajtóhadjáratok kvázi csak a koalíciós tárgyalások előtti pozícióharcot jelentik. Szövevényes? Még nincs vége.

 

Más probléma is van. Jövőre EP-választások lesznek, amire az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber nagyon készül. Öt évvel ezelőtt azért nem lehetett az Európai Bizottság elnöke, mert a tagállamok nem akarták, hogy a „Spitzenkandidat”, vagyis a legerősebb EP-frakció elnöke legyen a Bizottság elnöke, mert az azt jelentette volna, hogy többé nem a tagállamok választják ki az EU vezetését, hanem az Európai Parlament.

 

Na már most az Európai Néppártnak (értsd, Manfred Webernek) nagyon nem hiányzik egy olyan párt a frakcióba, amely a fősodorral ellentétben dögvésznek tekinti az LMBTI-ideológiát, főleg egy olyan időszakban, mikor a mainstream pártokat az egyre erősödő valódi konzervatív jobboldal szorongatja az EP-ben is.

 

Másrészt, ez volt a második alkalom, hogy a KDH szembement „európai partnereivel”. Tavasszal szintén a Néppárt gyakorolt rá komoly nyomást, hogy mentse meg és lépjen szövetségre a Demokratival. A KDH nemet mondott, pedig a Markíza (ennek a csatornának a vitaműsorában szedték rá csúnyán Majerskýt) bemutatott egy felmérést arról, hogy a Demokratinak és a KDH-nak együtt 15 százaléka lenne.

 

A párt irányát sokan külföldön is veszélyben érzik, és ezért nyilvánvaló volt, hogy egymásra találtak a belső és külső érdekek. A fentiek után teljesen logikus lenne a feltételezés, hogy a KDH-t a progresszívok el akarják gáncsolni, és egyáltalán nem lennénk meglepve, ha az elméleti PS-SaS-HLAS-Sme rodina leendő koalíció belügyminiszteri székét Ivan Šimko kapná meg. Vagy esetleg ő léphetne Jurzyca helyére a zsíros, húszezer eurós fizetéssel járó EP-képviselői székbe.

 

Akárhogy is alakulnak a választások, a KDH-nak döntenie kell: vagy a szlovákiai belpolitikát favorizálja, és akkor bejutás esetén kiáll Majerský mellett, vagy az európai politikai kötődéseit tartja fenn, de akkor Majerskýnek mennie kell. Itt találtak fogást a progresszívok a párton, és kegyetlenül ki is használják. Nemcsak a parlamenti, de a jövő évi EP-választások miatt is.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.