Nyitókép forrása: illusztráció, Körkép.sk

 

Gyimesi György és Forró Krisztián igazat mond, mikor azt hangoztatja, hogy a magyar nyelvű liberális sajtó közvetlenül felelős azért, hogy nincs magyar képviselet a parlamentben. Az idei választások azt mutatták meg, hogy a liberális magyar újságírók szembefordultak a közösséggel, ami miatt elkerülhetetlenül szükség lenne arra, hogy a közösség immunrendszere aktivizálódjon, és ahogy a Most-Hídról és a Magyar Fórumról elmondták véleményüket, elmondják a magyar nyelvű liberális sajtóról is, és engedjék őket eltűnni a süllyesztőben.

 

Miközben mindenki a Szövetség látszólagos kudarcával van elfoglalva, érdemes kitérni arra, hogy új korszak köszöntött be a felvidéki magyar közéletben. Nemcsak a közvélemény-kutató ügynökségek hitelessége fogott padlót, de azok a lapok is elvesztették a bizalmat, akik rövidlátó liberális érdekeknek eladva magukat módszeresen a közösség ellen manipuláltak a kampány alatt.

 

Ez ugyanis már nem a 2010-es esztendő, ahol a Most-Híd parlamentbe jutása igazolhatta azt a propagandát, amit a konzervatív MKP-val szemben folytattak. A magyarnak beállított szlovák pártok eredménye azt jelenti, hogy nincs létjogosultsága a magyar olvasóközösségben sem az Új Szónak, sem a Napunknak, sem a Bumm.sk-nak. Ezt a valóságot nem a konkurenciaharc hozta el, és nem elfogultságból írom e sorokat. Az említett lapok ugyanis saját maguk hagyták és árulták el a felvidéki magyar olvasói piacot, és innen már nem szabad visszatérniük.

 

 hirdetes_810x300  

Igen, láttam én is azt a felmérést az Új Szó hasábjain, ami szerint a felvidéki magyarok háromnegyede szlovák sajtóból tájékozódik. A felmérés nevetséges, nemcsak azért, mert ismerve a Körkép.sk olvasottsági adatait kizárt, hogy igazak legyenek a benne bemutatott számok, hanem azért is, mert olyan liberális „agytrösztök” végezték a kutatást, amelyek annyira voltak csak „hitelesek”, mint a liberális közvélemény-kutató ügynökségek.

 

Az olvasói felmérést az Adapt Institute végezte, ami az SSPI külpolitikai agytröszt utódja. Ez utóbbinak egykori igazgatója az atlantista korábbi védelmi miniszter, Jaroslav Naď, akinek minisztersége idején mind a védelmi, mind a külügyi tárcától jelentős támogatásban és megrendelésekben részesült az SSPI és az Adapt is. A szóban forgó felmérésben pedig részt vett a liberális magyar ellenzéki agytröszt, a Political Capital, és a felmérések terén szintén leszereplő, SaS-hez kötődő szlovák AKO ügynökség is.

 

Magyarul, a szlovákiai magyar nyelvű sajtó liberális része egy teljesen hamis felmérést készíttetett saját hamis propagandája hitelességének alátámasztása céljából. A valódi szándékot ma már jól ismerjük: a Szövetség bejutási esélyeinek minimalizálása.

 

A választásokat így nem annyira a Szövetség, mint sokkal inkább a liberális sajtó vesztette el. Sajnos azonban magával rántotta az épp erősödésben lévő magyar pártot is.

 

Arra számítok, hogy bár jó darabig a szennylapok nem fogják feladni a közvélemény manipulációját, befolyásuk rohamosan csökkenni fog, ahogy olvasottságuk is. Lévén, hogy se nem hitelesebbek, se nem különböznek a szlovák nyelvű liberális lapoktól, így idővel kiderül, hogy nincs rájuk sem igény, sem szükség.

 

A felvidéki magyar közösség a történteket nem feledheti, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Az egyik ilyen, hogy most már bizonyítottan nincs felvidéki magyar napilap. Az, ami ma van, az nem a közösségé, hanem a nyugatos és külföldi hatalmi érdekek privát szórólapja, amely alkalmatlan a valós és objektív tájékoztatásra – ráadásul ennek szándéka még nyomokban sincs meg.

 

Ez azonban azt is jelenti, hogy most jött el az idő újragondolni a felvidéki magyar sajtó helyzetét. Most lehetőségünk van racionális mederben meghozni a szükséges lépéseket. A múltban voltak próbálkozások, de ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

 

Az viszont kétségtelen, hogy a helyzetre való tekintettel a magyar olvasói réteget megszólítani akaró felvidéki nemzeti-konzervatív médiának előbb partnerekké kell válniuk, mielőtt ismét versenytársak lesznek.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 37 olvasónak tetszik ez a cikk.