Nyitókép: Körkép.sk

 

A Szövetség-Aliancia a parlamenti választások óta hallgat, mélyen hallgat. A választási eredmény kiértékelése elmaradt, a választóktól kapott 3,4 millió euró elköltése annál inkább foglalkoztathatja őket. A valós politizálásról elfeledkeztek, nem szólalnak meg a választóikat érdeklő témákban. Ha pedig a média kérdezi, még csak válaszra sem méltatják őket. Készülnek a december 9-i közgyűlésükre, hogy átmentsék magukat az új elnökségbe, és minden menjen a megszokott keretek között tovább. Berényi József a jól fizető brüsszeli képviseletet nézte ki magának, a régi-új elnökség tagjai is ragaszkodnak pozícióikhoz. Forró Krisztián várhatóan államfőjelölt lesz.

 

A Szövetség-Aliancia a parlamenti választások óta néma. Választói azonban beszélnek és főleg kérdeznek. Varga Dániel, a Rimaszombati járás lakosai és Szamák Zsuzsa , Méhes Attila,  ezúttal pedig a Szövetség újabb választójának, Hencz Zoltánnak az írását közöljük. Holnap Hlédik Zoltán írása következik. 

 

hirdetes_starlux810x300

Ha a Szövetség tesz a választóira, hát majd a választó mond véleményt a Szövetségről.

 

A Körkép.sk továbbra is várja a csalódott választók véleményét. Nyitva áll a felületünk számukra.

 

Hencz Zoltán: Ki a Szövetségnek a választó, ha bármikor elbújhat előle?

 

Gyimesi György még szeptemberben a ”közöny”-ről beszélt bennünk, félvidéki magyarokban. Ez nem más, mint a felvidéki magyar politikai elit tükre. A “tőle” már elforduló emberé. 

 

Az MKP 2016-ban 4%-ot ért el. A siker érdekében beszállt az Összefogás. Az eredmény 4%. Még nincs egység. Más minden van. Csatlakozik a Híd is! Az eredmény 4%. Nem, ez nem kabaré. 

 

Még kiknek kell csatlakozni, hogy a párt elérje legalább a 4,5%-ot? Két platform talán 70 jelölttel a listán, s a “hidast” nagyítóval kell keresni. De van baj az MKP platformon belül is, a csak szinte véletlenek egybeesésének köszönhetően listára jutók, annak legvégéről is ketten az első húszban végeznek, a többiek az első harmadában. Láss csodát, a választó észreveszi, ha megfelelő a jelölt. Nem is tetszik a vezetőségnek! 

 

Az országnak elege van a Brüsszelt utánzó utolsó kormányokból. A Smer hosszú hónapok óta mérvadó. Az egész ország tudja, hogy PS vagy Smer. Forró kijelenti, hogy a Smerrel nem megy kormányra, mert van egy régi határozat a kőbe vésve. Sólymos még jóval ezelőtt maga nyilatkozza, hogy az általa is jóváhagyott határozathoz – mivel időközben kilépett – nem tudható,  hogyan áll majd a Szövetség. Tehát ahogyan akar. A párt lényegében bemondta, hogy jó lesz nekünk a PS is. Valami olyasmi ez, mint a történelmi győzelem. Szürreális. A nemzeti kisebbség és a progresszív liberális együtt. 

 

Ha valakik történelmiek, akkor azok a Dunaszerdahelyi járás nem magyar lakosai, ez 32 500 szavazópolgár, s miközben a részvétel az országos átlag 68,5%-a, addig ez a nem magyar lakosság hoz 32 500 szavazatot. Magyarán, legalább tízezer magyar szavazat szlovák pártokra csak innen. Ez az előbb írtaknak is köszönhető. 

 

Képben lenni elvárható lenne. A Most-Híd platform elnöke a kérdésre, hogy honnan lesz szavazó, elmondja, hogy az alvókat akarják megszólítani. Arra gondolt, hogy a Szövetség már “1”. Csak éppen 2020-ból még maradt 50 000 nem alvó Most-Híd szavazó. Ez a Szövetségnek sem tűnik fel. A kampány egy vonatozás, szelfi, jó, kell az is, de mi lesz a mondanivalóval? Abból valami elképesztően kevés van. Megelégszik általában azzal, hogy elmondja, vagy csak megosztja az éppen aktuális pártbejegyzést. Gyimesi György, Halász Béla és még néhányan mást is bevállaltak. Ebből a szempontból Forró sem hagyható ki. 

 

A tehetségről. A kampány során folyamatosan mások figyelmébe is ajánlottam jelölteket. Például Gyimesi Györgyöt, Iván Tamást, Mácsadi Istvánt, Halász Bélát, Marcinkó Zoltánt, stb. Majd húsz jelöltet. És most leírom, hogy hogyan pazarolja a Szövetség a fiatal tehetséget: a nagyon elöl indulóból szóvivőt csinál. Mi jön még ezután? A következő rajzol a homokba? Kell a hely az előre megbeszéltnek? 

 

Mégis mi egy elnök feladata, ha vereségnél győzelmet tud hirdetni? Az ő véleménye? Ki a Szövetségnek a választó, ha bármikor elbújhat előle? Fiúk, emlékeztek még? “Itt vannak a telefonjaink, ha valami!” 

 

Miért nem mer öt hete senki beszélni? Még nem józanodtak ki a sikerből? Vagy a komáromi elkerülőt építik éjjel, s így nappal alszanak? 

 

Nem én vagyok a politikus, de az ami “felvidéki politika” néven fut az utóbbi években, annak sok mindenhez van köze, csak a olitikához nincs. Már gyönyörűen megy egy megemlékezés, egyre nevesebbek a vendégek, de hogy mi kerül a gyerek tányérjára, vagy mi nem kerül, odáig valahogy a párt nem jut el. A párt vezetése arcél nélküli. Nem bináris. Az MKP, ez a monstrum, a nem egész 1%-ot hagyja a saját fejére nőni. Aztán csodálkozik valaki, hogy nincs választó? Mit tett hozzá az Összefogás? Mit tett hozzá a Most-Híd? Nem csípem Sólymost, de több politikai sütnivalója van, mint ennek a két platformnak együttvéve. 

 

Nincs minőség a Szövetség vezetésében, illetve sürgős megújulásra szorul a nagy része. Mert mi is ma a Szövetség? Az MKP, aminek a farvizén ringatózik a többi, s mára annyi mindent gátolnak, mintha a cél is az lenne, szétporlasztani az MKP-t is. Kérdezem, van felelősség a Szövetségben? Nincs. Egymás hátát védik. Miért? Mert ez a platformozás nem segíti a rivalizálást a választókért. 

 

Én nem csak a platformokat szüntetném meg. Hanem először is a választási eredményektől függően osztanám szét a listás helyeket (nem mint ma, hogy 50-30-20), és aztán a választások között mindhárom legyen külön párt és harcoljon a szavazóért. Eltűnne a mit mondhatok, mi fér bele, stb is. Szövetség, de nem platformokkal, hanem pártokkal.

 

 „Aki a hazáért akar dolgozni ennél azért több kell!”

 

Hencz Zoltán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.